Zprávy

ČSSD chystá padesátku opatření proti hospodářské a finanční krizi

ČSSD chystá vlastní program opatření proti hospodářské a finanční krizi. Jeho návrh, s nímž se seznámilo širší vedení strany, má 52 bodů. Počítá s tím, že se v Česku recese projeví se zpožděním, které může kulminovat až ve druhé polovině příštího roku. Hospodářská politika by se proto měla zaměřit například na stabilizaci klíčových subjektů a na podporu poptávky. Mezi navrhovaná opatření patří mimo jiné vypracování strategie pro přijetí eura, pomoc vývozcům a podpora menších firem nebo rekonstrukce rozpočtu na příští rok. Jsou mezi nimi také zavedení novomanželských půjček a daňové progrese, tedy zdanění rostoucího s výší příjmu, zvýšení platů ve veřejné sféře a starobních důchodů, zrušení většiny zdravotnických poplatků a zpomalení deregulace nájemného.

Tvůrce návrhu, někdejší vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel, označil Česko vzhledem k postoji vlády za "tradicionalisticky pravicový skanzen uprostřed Evropy". "Je velmi důležité v okamžiku, když předpokládáme nějaké nebezpečí, mít k dispozici zbraň. Potřebujeme pravomoci regulačních autorit," uvedl Havel. Program počítá například s regulacemi ve finančním sektoru i při stanovování cen energií. Opatření by ČSSD prosazovala podle Havla jako poslanecké návrhy, pokud by se na nich nedohodla s vládou.

Podle Paroubka by ČSSD měla začít přemýšlet nad týmem úřadu vlády

Sociální demokraté by podle svého předsedy Jiřího Paroubka prý už měli pomalu začít budovat příští tým úřadu vlády. Uvedl to v souvislosti s hodnocením situace po krajských volbách a kongresu ODS. Ve sněmovních volbách se sice podle něj zřejmě nepodaří dosáhnout 43 procent hlasů, jak signalizují některé průzkumy veřejného mínění, ale výsledek nad 35 procent je prý reálný. Sociální demokraté ale podle něj nesmí usnout na vavřínech. ODS se prý začíná vzpamatovávat z porážky a přebírat některé z metod, jimiž podle Paroubka ČSSD vyhrála volby, například využívání sociologických průzkumů, na jejichž základě strana vybírá témata voleb a vymýšlí slogany. Je třeba prý počítat s tím, že se budou občanští demokraté zlepšovat. "Pan Topolánek na sobě pracuje, je to vidět," dodal šéf ČSSD.

Ke spolupráci s komunisty na krajské úrovni Paroubek řekl, že byla vynucená pragmatickým řešením a že KSČM nepřestává být hlavním protivníkem sociálních demokratů na levici. "Naše ochota spolupracovat s komunisty na nižších úrovních nesleduje jejich posilování, ale postupné oslabování, eventuálně jejich transformaci ve skutečné demokraty," řekl Paroubek.

ČSSD povede do evropských voleb bývalý vicepremiér Havel

Lídrem ČSSD pro volby do Evropského parlamentu bude Jiří Havel, vicepremiér pro ekonomiku v bývalé vládě předsedy strany Jiřího Paroubka. Jeho nominaci v Praze potvrdilo širší vedení sociálních demokratů. Paroubek věří tomu, že ČSSD může v evropských volbách dostat přes 35 procent hlasů a získat deset europoslanců, což by byl pětinásobek proti minulým evropským volbám. Jednapadesátiletý Havel, který je nyní stínovým ministrem školství ČSSD, má podle svých slov naopak neskromnou ambici. "Chtěl bych se sociální demokracií tyto volby vyhrát. Máme co napravovat a šanci svoji účast v Evropském parlamentu znásobit," řekl Havel novinářům po své páteční nominaci.

Petici 'Na komunisty si zvykat nechceme' za měsíc podepsalo přes 18.000 lidí

Více než 18.000 podpisů shromáždili za měsíc pod peticí 'Na komunisty si zvykat nechceme' její organizátoři. Informovali o tom ČTK. Petice vznikla jako reakce na výsledky krajských voleb, kdy se do vedení regionů dostali bývalí vysocí členové předlistopadové KSČ. ČSSD, která krajské volby vyhrála, se v řadě regionů opírá o podporu komunistů. Název petice vychází z výroku předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který po krajských volbách prohlásil, že si lidé mají na účast na reálné politické moci komunistů ve vedení krajů zvyknout. Autoři petice to odmítají. "Je pro nás nepřípustné, aby se v naší zemi, která byla v nedávné historii zkoušená nadvládou nacistů i komunistů, podíleli na moci lidé, kteří dodnes popírají zločinnost těchto systémů," uvedli.

Petice vyzývá zejména vládu a zákonodárce mimo jiné k tomu, aby se postavili proti návratu komunistů k reálné politické moci, aby vyslyšeli výzvu Senátu k soudnímu zákazu KSČM a aktivně podporovali všechny projekty, které ukazují společnosti zločinnost všech totalitních režimů. "Tato velká podpora spoluobčanů je pro nás zavazující a rozhodně nechci, aby celá akce skončila předáním petice do rukou politické reprezentace," uvedl jeden z autorů petice Jan Cieslar.

Účastníci demonstrace v Litvínově prošli sídlištěm Janov

Neplánovaným pochodem sídlištěm Janov skončila v sobotu demonstrace v litvínovském Zámeckém parku. Asi stovka nespokojených obyvatel Janova a pravicových radikálů odešla po ukončení demonstrace po skupinkách ke kruhovému objezdu u janovského sídliště, kde zapálili svíčky. Tím měla akce skončit. Po výzvě jednoho z radikálů, aby prošli sídlištěm, jej však následovali i další. Extremisty doprovázeli policisté na koních a těžkooděnci, kteří nezasáhli.

Účastníci demonstrace se kolem 16:00 zastavili v Hamerské ulici janovského sídliště. Policisté je poté dvakrát vyzvali megafonem, aby se vrátili do Litvínova pěšky, nebo aby nastoupili do připraveného autobusu, který by je měl do města odvézt. Asi 50 radikálů výzvy uposlechlo a autobusem odjelo. Policejní výzvy vzbudily mezi demonstranty vlnu emocí, policistům vulgárně nadávali. Radikálové podle mluvčí severočeské policejní správy Jarmily Hrubešové vystoupili z autobusu na litvínovském nádraží, odkud odjeli tramvají či vlakem. "Pochod do sídliště nebyl ohlášenou akcí, nešlo ji tedy zakázat. V momentě, kdy se účastníci demonstrace chtěli rozprchnout do sídliště, jsme pochod ukončili a vyzvali je, aby se rozešli. Oni uposlechli, takže nebyl důvod k zásahu. Nikdo nebyl předveden ani obviněn z přestupku či trestného činu," uvedla Hrubešová.

Demonstraci "proti rasismu a za řešení situace na sídlišti Janov" ohlásila příznivkyně DS z Mostu. Následný pochod ke kruhovému objezdu už ohlášen nebyl, účastníci ho proto označovali za procházku. "Skutečně šli do Janova po skupinkách a po chodníku, takže nebyl důvod k zásahu," doplnila Hrubešová. Počínání radikálů v janovském sídlišti zdokumentovalo Sdružení janovských Romů. "Divím se, že město dovolilo extremistům projít Janovem. Pokud vím, má všechny místní ulice pro své akce zabrána až do května příštího roku Židovská liberální unie. Romům je vyčítáno, že v sídlišti porušují zákony. Nyní majorita dokázala, že dělá totéž. Panuje zde vzájemná rasová nevraživost, už je to neúnosné. Z akce radikálů určitě vyvodíme nějaké důsledky," řekla ČTK Jitka Kokyová ze sdružení.

Centrem Prahy prošly kvůli projevům rasismu stovky antifašistů

Asi pět stovek levicových radikálů se v sobotu odpoledne shromáždilo na pražském Těšnově na akci zorganizované levicovou Antifašistickou akcí (AFA). Pod heslem Proti rasistickým pogromům, proti sociálnímu vyloučení, za důstojný život pro všechny vyrazili na pochod přes centrum města na náměstí Jana Palacha. Po projevech se demonstranti začali rozcházet. Pražská policejní mluvčí Iva Knolová pro ČTK potvrdila, že akce se obešla bez incidentů. V průvodu byly vidět vlajky a transparenty s hesly jako "Rozdělují nás třídy, ne rasy". Na místě byl antikonfliktní tým. Mluvčí akce Marek Roubal prohlásil, že pochod je také uctěním památky "zavražděného mladého řeckého radikála". Patnáctiletý mladík přišel v sobotu o život při střetu s policií v řecké metropoli.

Akce se účastnili i zástupci romské, židovské a somálské komunity. Ve svým projevech na Těšnově vystoupili řečníci proti nastupujícímu fašismu a kritizovali nečinnost státních orgánů při řešení problémů romské komunity. Levicoví radikálové, kteří dorazili s červenočernými vlajkami a často se zakrytými obličeji, chtěli reagovat zejména na nedávné události v litvínovském Janově, kde shromáždění pravicových radikálů vyvolalo nepokoje.

Zkoušku z jazyka kvůli předsednictví složilo 80 procent úředníků

České předsednictví v Evropské unii bude od 1. ledna 2009 zajišťovat podle aktuálních údajů 1577 úředníků, kteří musejí mít zkoušku z angličtiny. Znalost francouzštiny na úrovni mírně pokročilý je povinná pro 842 z nich. Zhruba čtyři pětiny úředníků už mají zkoušky za sebou. ČTK o tom informovala náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Jana Hendrichová, podle níž zbývající úředníci jazyky vládnou v potřebné míře a zkoušky dosud nesložili především z časových důvodů. "Čeští úředníci jsou určitě výborně připraveni, protože oni už mají za sebou mnohaletý trénink během přípravy na vstup České republiky do EU a samozřejmě museli přinejmenším anglický jazyk používat po celou tuto dobu," řekla ČTK Hendrichová.

Jazyková příprava úředníků na předsednictví začala podle Hendrichové roku 2006. Spolufinancovat kurzy francouzštiny pro státní úředníky před dvěma lety začala Mezinárodní organizace frankofonie (OIF). Od ledna 2007 se začal Institut státní správy starat také o specializovanou jazykovou přípravu a organizovat kurzy zaměřené například na terminologii EU. V souvislosti s předsednictvím vzniklo rozhodnutím vlády v letech 2007 a 2008 dočasně 365 pracovních míst. Podle údajů Centrálního registru osob zabývajících se přípravami českého předsednictví EU 2009 má nejvíce jazykově vybavených úředníků ministerstvo zemědělství (243), ministerstvo zahraničních věcí (229), ministerstvo vnitra (193), ministerstvo práce a sociálních věcí (129) a ministerstvo financí (118). České delegace budou navíc do Bruselu doprovázet styční pracovníci (liaison officers). Z celkových 69 hovoří podle Hendrichové všichni anglicky, 23 německy, 19 francouzsky a 8 španělsky minimálně na středně pokročilé úrovni. Kromě toho jsou mezi nimi i lidé hovořící norsky, dánsky, holandsky, lotyšsky, maďarsky, finsky, italsky, portugalsky, slovinsky, polsky a slovensky.

České předsednictví v EU vypadá nepředvídatelně, píše Le Figaro

Blížící se předsednictví České republiky v Evropské unii se ukazuje jako nepředvídatelné, napsal francouzský deník Le Figaro. Zdůvodňuje to jednak velice euroskeptickým prezidentem Václavem Klausem, pro kterého "je to jednoduché: nebude se dít nic", jednak premiérem Mirkem Topolánkem, kterému "podle některých jeho evropských protějšků chybí 'formát a zkušenosti'" a jehož koaliční vláda byla otřesena nedávnou volební porážkou. Deník cituje nejmenované analytiky, podle nichž v příštích šesti měsících bude Klausova schopnost páchat škody strašlivá. Podle listu český prezident stále nechce říci, jak se zachová, pokud parlament odhlasuje ratifikaci lisabonské smlouvy, která má reformovat instituce EU. Nechal se ale slyšet, že udělá cokoli, aby zdržel podpis stejně jako to činí další odpůrce smlouvy, polský prezident Lech Kaczynski.

Dokumenty o světových problémech putují do českých škol

Do českých základních a středních škol putují v těchto dnech DVD s příběhy lidí s nemocí AIDS nebo dětí v otroctví. Žáci uvidí dopady aktuálních světových problémů na životy konkrétních lidí, což jim pomůže lépe pochopit jejich závažnost. ČTK to řekla Ludmila Součková, která organizuje projekt Jeden svět na školách a festival dokumentárních filmů Jeden svět. Kromě DVD dostanou učitelé i příručky, které jim pomohou správně vést o dokumentech debatu s žáky. Podle Součkové je zájem o dokumenty obrovský, projevilo ho 2600 českých škol. Učitelé mají žákům filmy pouštět zejména v hodinách občanské výchovy a zeměpisu. Filmy se dotýkají průřezových témat, které školy musí v souladu se školskou reformou zařazovat do celé výuky. Na žáky základní školy čekají filmy například o grónské holčičce, jejíž život ovlivňuje globální oteplování, nebo příběh dětí v otroctví, kterým není umožněno vzdělání. Některé z dokumentů jsou i animované, jejich délka nepřesahuje půl hodiny. Filmy mají dětem vysvětlit globální problémy současného světa, jako například migraci nebo chudobu.

Pro středoškoláky je připraveno deset dokumentů, které se věnují mimo jiné vzdělání a světovým konfliktům. Studenti by si po jejich zhlédnutí a diskusi s učitelem měli sami vytvořit názor například na masakr tisíců Muslimů v bosenské Srebrenici nebo neonacistická hnutí v Rusku. Díky tomu by si měli více uvědomit odpovědnost za dění ve světě, ve kterém žijí.

První blok Temelína začal po čtyřech a půl měsících opět vyrábět

Energetici po čtyřech a půl měsících připojili opět k rozvodné síti první blok Temelína. ČTK to řekl Brom. Reaktor obsluha odstavila koncem července kvůli pravidelné obměně čtvrtiny paliva. Plánované dvouapůlměsíční přerušení výroby prodloužily technické potíže. Při opětovném spouštění se na jednom z rotorů turbíny poškodila lopatka a dalších části třetího oběžného kola. Rotor museli technici demontovat a odvézt k opravě do výrobního závodu Škody Power v Plzni. Kvůli tomu blok nevyráběl dalších osm týdnů. Do sítě po tu dobu dodával jen druhý blok. Jihočeská elektrárna tak nedosáhne letošní plánované výroby, která měla být rekordní.

Skauti přivezli do Brna betlémské světlo, rozšíří jej po celé zemi

Brněnští skauti v sobotu přivezli z Vídně do Česka opět po roce betlémské světlo. Pro plamen, který má přinášet radost a pohodu všem lidem dobré vůle, si mohou lidé přijít poprvé v neděli na bohoslužbu do katedrály svatého Petra s Pavla na Petrově. Od 20. prosince začnou skauti světlo štafetově rozvážet po celé zemi. Brňané budou mít další možnost si plamínek odpálit ještě i 23. prosince při akci Vánoce na radnici.

Nápad šířit mezi lidmi plamen vznikl v roce 1986, kdy pracovníci rakouského rozhlasu vytvořili sbírku Světlo ve tmě na pomoc zrakově postiženým. Myšlenky se pak ujali místní skauti, kteří se rozhodli přivážet světlo přímo z Betléma. V následujících letech se začali do Vídně pro plamen sjíždět desítky skautských organizací z celé Evropy, letos přijeli do rakouské metropole z 25 zemí. Brněnští skauti tak činí každoročně už do roku 1990. "Hlavním poselstvím světla by mělo být vzájemné setkání lidí. Že si to světlo od někoho převezmu, že v tomto předvánočním shonu poznám nějaké nové lidi a někoho jiného jím obdaruji. Světlo by mělo přinášet radost a pokoj všem lidem dobré vůle," řekla jedna z organizátorek Brigita Kolářová.

V Kamenickém Šenově je vystaven skleněný betlém

Betlém z barevných skleněných postaviček je k vidění ve Sklářském muzeu v Kamenickém Šenově. Podobný skleněný betlém muzeum ještě nikdy návštěvníkům neukazovalo. Jaroslav Janus ze Železného Brodu ho vytvořil ze 100 figurek. "Typický staročeský betlém autor zasadil do lesního zátiší. Skládá se většinou z postaviček velkých asi osm centimetrů. Postavili jsme je na bílou látku, která vytváří iluzi zimy," dodala ředitelka muzea Helena Braunová. Kromě skleněných lidských postav míří k Ježíškovi i zvířátka. Některá z nich jsou velká jenom tři centimetry. "Betlém máme nesvícený a chrání ho plexisklo," uvedla Braunová. Betlém bude vystaven každý den od 08:30 do 16:00 do 21. prosince. Kromě něj nabízí muzeum návštěvníkům prohlídku svých stálých expozic a také šanci na nákup dárků - kalendářů, vánočních ozdob ze šustí, paličkovaných krajek a také výrobků ze skla.

V Hlinsku mohou lidé obdivovat krásu lidových betlémů

Možnost seznámit se s vánočními zvyky od poloviny 19. do počátku 20. století, prohlédnout si tradiční vánoční pečivo, ozdoby a betlémy lidových tvůrců mají návštěvníci památkové rezervace Betlém v Hlinsku na Chrudimsku. Výstava nazvaná Betlém vánoční bude v roubených domcích otevřena do 31. prosince. Vystavena je přibližně desítka betlémů, například mechanický betlém Rudolfa Frinty z Nového Města nad Metují na Náchodsku, který vytvořil v 70. letech 20. století, a unikátní pašijový betlém, vyřezaný otcem a synem Schusterovými z Přibyslavi. Návštěvníci na výstavě také najdou expozici věnovanou tradičním dětským hračkám a hrám, v jedné z roubenek je otevřena prodejna upomínkových předmětů a drobných výrobků lidových řemeslníků. Výstava je otevřena denně kromě pondělí, zavřeno bude 24. a 25. prosince.

Na olomouckém Výstavišti Flora začaly tradiční vánoční trhy

Prodejci vánočních ozdob, keramiky, oblečení, sportovních potřeb, hraček nebo knih zaplnili olomoucké Výstaviště Flora, které v sobotu ožilo tradičními vánočními trhy. Akce, jež uzavírá letošní výstavnickou sezonu Flory, potrvá do 21. prosince. Návštěvníci si budou moci na výstavišti nejen pořídit vánoční dárky, ale i ochutnat zabíjačkové speciality nebo si prohlédnout umění lidových řemeslníků. Trhy tradičně nabízejí veškerý vánoční sortiment. Lidé si mohou vybrat vánoční stromky pocházející z olomouckých městských lesů, vánoční ozdoby, svíčky nebo jmelí. Od pátku budou také rybáři z nedalekého Šumvaldu - Nové Dědiny nabízet kapry. U dalších prodejců návštěvníci najdou hračky, knihy, šperky, bižuterii, oblečení nebo třeba sportovní potřeby. K návštěvě výstaviště však nelákají jen stánky se zbožím, ale i vůně jitrnic, jelit, tlačenky a dalších dobrot pravých zabíjačkových hodů, které se na Floře konají v rámci doprovodného programu. V dalších dnech se lidé mohou těšit na živý dětský betlém, pohádková představení a ukázky zdobení vánočních baněk, tvarování staročeského perníku, ruční výroby skla a dalších tradičních řemesel.

Park modelů známých staveb ani po roce Mariánské Lázně nezískaly

Ani po roce jednání není zatím jasný osud Parku Boheminium v Mariánských Lázní. O unikátní venkovní expozici zmenšených modelů významných architektonických staveb České republiky má zájem město, ale areál, který je součástí konkurzu, zatím nezískalo, řekl ČTK starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král. "Jednání zatím nikam nevedla. Správce konkurzní podstaty asi nemá zájem nám areál prodat," uvedl Král. Město už v lednu nabídlo za park zhruba 7,3 milionu korun. Prodeji se ale zatím neuskutečnil. Atrakce s více než 25 zmenšenými maketami významných staveb naštěstí nechátrá. Přes sezonu je park přístupný veřejnosti a miniatury v něm stále přibývají. Letos byl odhalen model velkomoravského kostela Panny Marie ze Sadů u Uherského Hradiště a model mariánské kaple, který stojí u zámku v Chlumci nad Cidlinou. "Park má město v pronájmu a provozuje ho pro nás Radek Mika. Ale chtěli bychom ho mít ve vlastnictví," uvedl Král. Ve hře ale stále zůstává i možnost, že správce konkurzní podstaty rozhodne o prodeji pozemků jinému zájemci. Park Boheminium leží v poměrně atraktivní lokalitě u vrchní stanice mariánskolázeňské lanovky, poblíž hotelu Krakonoš a lyžařského areálu. Areál byl slavnostně otevřen v červnu 1999. Počet modelů v měřítku 1:25 se postupně zvyšoval. Nyní lze v areálu vidět dokonalé repliky například vysílače Ještěd, zámku Kynžvart nebo i lidových staveb, například statek Holašovice.

Třinecké muzeum láká i na díla Vítězslava Nezvala

Na výtvarná díla básníka Vítězslava Nezvala a výtvarnice Mirky Filipové nyní láká návštěvníky Muzeum města Třince a Třineckých železáren. Od pátku je v třineckém muzeu k vidění 110 výstavních exponátů obou autorů. Záměrem nové expozice je mimo jiné představit Nezvala nejen jako básníka, ale i prozaika, esejistu, dramatika, překladatele, skladatele, fotografa a především jako malíře. Souběžné výstavy potrvají do konce ledna. Ve velké výstavní síni je pro návštěvníky muzea otevřena výstava s názvem Vítězslav Nezval - známý neznámý, která představí na šest desítek Nezvalových originálních prací, převážně malbu, kresbu, písemné dokumenty, fotografie, rukopisy hudebních a básnických děl. K vidění budou i osobní Nezvalovy věci. Exponáty jsou zapůjčeny z Muzea Vysočiny v Třebíči a Moravského zemského muzea v Brně. Milovníci výtvarného umění mohou třinecké muzeum navštívit v pracovní dny od úterý do pátku a o víkendu v neděli.

Jarmark Rolničky přispěl na chráněnou dílnu a pobyty klientů

Keramika, vitráže, předměty ze dřeva a textilu nebo svíčky z včelího vosku, které společně s ostatními předměty vyrobili postižení lidé ze střediska Rolnička - to vše vyzdobí o vánočních svátcích řadu domácností v Soběslavi na Táborsku. Desátý ročník rolničkovského jarmarku, na kterém handicapovaní prodávali vlastnoručně vyrobené dárky, si na tamním náměstí nenechalo ujít na 400 lidí. Zakoupit mohli výrobky i z dalších jihočeských chráněných dílen, a pomoci tak lidem, kterým život komplikuje různé postižení. Letos se Rolničce podařilo získat před odečtením nákladů zhruba 88.000 korun, řekla ČTK Eva Janatová. Loňský hrubý výtěžek činil asi 70.000 korun. Peníze půjdou na nákup pomůcek do chráněné dílny a přispějí i na rekondiční pobyty pro klienty střediska.

Turisté mohou opět využívat lanovku na Sněžku

Turisté, kteří chtějí vyrazit na vrchol Sněžky v Krkonoších, mohou opět využít lanovku. Lanová dráha na nejvyšší tuzemskou horu byla šest týdnů mimo provoz kvůli pravidelné podzimní údržbě. Lanovka bude nyní v provozu každý den od 08:00 do 18:00. Lanovka na Sněžku jezdí od roku 1949, kdy první pasažéři vyjeli na Růžovou horu, až na vrchol bylo možné vyjet o rok později. Jízda z dolní stanice, která leží v nadmořské výšce 890 metrů, do horní stanice v 1594 metrech trvá zhruba 25 minut. Ročně služeb lanovky využije na 200.000 turistů, přibližně polovina z nich vyjede až na Sněžku.

V Rokytnici začala sezona na nejdelší sjezdovce

Lyžařská sezona začala v Rokytnici nad Jizerou i na tři kilometry dlouhé Modré sjezdovce na Lysé hoře. Leží na ní mezi 20 až 40 centimetry promíchaného přírodního a technického sněhu. V Rokytnici fungovaly obě čtyřsedačkové lanovky a zvláštní celodenní jízdné 100 korun přilákalo na svahy tisíce turistů. Lyžování je pro ně letos bezpečnější než loni, na sjezdovkách přibyly další ochranné sítě, oplůtky a matrace, řekl novinářům ředitel společnosti Spartak Rokytnice Petr Ceé. V areálu pracují i skipatroly. „Dávají pozor, aby lyžaři v nejvyšších partiích sjezdovek nevjížděli mimo sjezdovky do první zóny Krkonošského národního parku. Již dopoledne z ní vykázali první neukázněné návštěvníky," uvedl Ceé. V nové sezoně přibyla v Rokytnici školka na hlídání malých dětí. Rodiče je tam mohou dát na dobu, během níž si chtějí v klidu zalyžovat. Za školku nic neplatí.

Sport

Český skokan na lyžích Roman Koudelka se poprvé v této sezoně prosadil do první desítky v závodě Světového poháru. Na olympijském můstku v italském Pragelatu mu dva skoky dlouhé 131 metrů vynesly devátou pozici.

Brněnské volejbalistky v extralize porazily hladce 3:0 pražskou Slavii a dostaly se do čela tabulky. Z prvního místa je mohou v pondělí sesadit hráčky dosud neporaženého Prostějova, které nastoupí proti Olomouci.

Juniorským mistrem republiky v cyklokrosu se v Plzni stal Jan Nesvadba, který si tím zajistil i celkové prvenství v osmidílném Českém poháru. Jezdec týmu KC Kooperativa Jablonec sesadil z prvního místa v seriálu Karla Hníka, který vybojoval v předchozích startech čtyři vítězství, ale nyní dojel až třetí. Druhý skončil Radek Polnický.

V sedmém závodu Českého poháru v cyklokrosu v Plzni zvítězil Martin Zlámalík, který na nejvyšší stupeň vystoupil podruhé za sebou. Zatímco minule v Mnichově Hradišti vyhrál až po diskvalifikaci Martina Bíny, nyní dominoval naprosto jasně. Juniorským mistrem republiky se stal Jan Nesvadba, který si tím zajistil i celkové prvenství v osmidílném Českém poháru.

Česká plavkyně Petra Chocová na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v chorvatské Rijece pokračuje ve skvělých výkonech a už popáté překonala český rekord. Tentokrát se o to postarala na prsařské stovce, kde se časem 1:07,60 kvalifikovala do semifinále a předchozí maximum vylepšila o vteřinu. V Rijece v sobotních rozplavbách padly ještě dva české rekordy. Na trati 200 metrů motýlek zaplaval Jan Šefl čas 1:54,33 a o dvě vteřiny zlepšil vlastní listopadový výkon. Na účast v bojích o medaile to však českému reprezentantovi nestačilo, postup mu uniknul o dvě desetiny. Dalším českým rekordmanem se pak stal Tomáš Fučík, který v polohovém závodě na 100 metrů zaplaval čas 54,47.

Český reprezentant Martin Hačecký vybojoval druhé bodované umístění ve třetím podniku Světového poháru v dráhové cyklistice. V kolumbijském Cali přidal ke čtvrtečnímu šestému místu ve stíhacím závodě osmé místo ve scratchi.

Českému krasobruslaři Tomáši Vernerovi se ve finále Grand Prix nepovedla ani volná jízda, výkonem 137,31 bodu zaostal o více než osmnáct bodů za svým osobním maximem. V celkovém pořadí se přesto posunul z pátého místa po krátkém programu na čtvrtou pozici, protože vicemistr světa Brian Joubert odstoupil kvůli zranění zad.

Lyžař Lukáš Bauer doběhl v závodu Světového poháru na 15 km klasickou technikou ve švýcarském Davosu na devatenáctém místě a zaznamenal s výjimkou sprintů nejhorší výsledek od března 2007.

Čeští lyžaři Kryštof Krýzl a Petr Záhrobský se nedostali do druhého kola obřího slalomu Světového poháru. Ve francouzském Val d'Isere devátý muž páteční kombinace Krýzl skončil na 37. místě s více než vteřinovou ztrátou na finálovou třicítku, Záhrobský první kolo nedokončil.

Počasí v neděli

Oblačno až zataženo, místy mrholení nebo slabý déšť se sněhem. Teploty 1 až 5 stupňů Celsia, na východě až 7 stupňů.