Zprávy

Vláda schválila jednu ze smluv ke zrušení víz do USA

Vláda schválila jednu ze dvou dohod, které jsou předpokladem pro zrušení amerických víz. Dohoda s USA o posilování spolupráce při prevenci a potírání závažné trestné činnosti mimo jiné umožní porovnávání otisků prstů a profilů DNA a předávání informací a osobních údajů. Mezinárodní dohodu bude muset ještě schválit parlament. Americká víza padnou 17. listopadu, podle ministerstva vnitra nevadí, když smlouvu do té doby parlament nestihne ratifikovat. Dohoda podléhá také podpisu prezidenta.

České ministerstvo vnitra uvedlo, že dohoda vytváří obecný rámec pro výměnu informací v boji se závažnou trestnou činností a terorismem a pro výměnu informací o lidech, u nichž existuje podezření ze spáchání nebo přípravy teroristického činu. "Obsahuje rovněž velmi rozsáhlou úpravu ochrany osobních údajů," uvedlo vnitro. Kvůli dohodám s USA se na Úřad na ochranu osobních údajů a vnitro obrátilo občanské sdružení Iuridicum remedium, které se obává, že ustanovení může mít závažné dopady na ochranu soukromí. Druhým dokumentem nutným pro zrušení víz je nezávazné ujednání o česko-americké spolupráci se střediskem prověřování teroristů.

V Karlovarském kraji patrně vznikne koalice ČSSD a komunistů

V Karlovarském kraji patrně vznikne levicová dvoukoalice vítězné ČSSD a komunistů. ČSSD, jež má v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 16 mandátů, nabídla účast ve velké koalici všem stranám, které se do něj dostaly, ty ji kvůli KSČM ale postupně odmítají. Asi to učiní i Koalice pro Karlovarský kraj tvořená KDU-ČSL a nezávislými starosty, řekl ČTK její lídr Josef Malý. Podle Malého z krajského usnesení KDU-ČSL jasně vyplývá, že koalice s účastí KSČM není průchodná. "Teď se k tomu ještě musí vyjádřit naši partneři, starostové. Nechci předjímat jejich rozhodnutí, ale už se dá v podstatě očekávat, jaké bude. Naše definitivní stanovisko chceme oznámit ČSSD v úterý," řekl Malý.

Hnutí Doktoři (za uzdravení společnosti) po druhém kole jednání o nové krajské vládě prohlásilo, že pokud s někým nejsou ochotni jít do koalice, potom je to ODS. Vyjednávač Doktorů Jan Hadrava uvedl, že pro ně ODS není důvěryhodným partnerem. "S ČSSD jsme dospěli k programové shodě v řadě věcí. Ale musíme ještě vše prodiskutovat," poznamenal. Podle zdroje ČTK, jenž si nepřál být jmenován, má ale řada členů hnutí výhrady proti koalici s KSČM a nepřeje si ji.

Odstupující hejtman a lídr ODS Josef Pavel ČTK sdělil hned po druhém kole jednání, že velkou koalici ve spojení s komunisty by před členskou základnou a voliči neobhájil. Připustil, že ODS odejde do opozice.

Lídr ČSSD Josef Novotný nechtěl současnou situaci nijak komentovat s tím, že jednání s Koalicí pro Karlovarský kraj a Doktory nejsou ještě definitivně u konce. Odmítl se vyjádřit i k tomu, jestli by při jejich odmítnutí ČSSD už dále nejednala a spokojila se s komunisty jako jedinými partnery v koalici. S osmi mandáty KSČM by takto sestavená koalice disponovala 24 místy, což by ji k ovládnutí zastupitelstva stačilo.

KSČM v hradeckém kraji lituje, že ČSSD odmítla vytvoření koalice

Představitelé KSČM v Královéhradeckém kraji litují toho, že v kraji vítězná ČSSD nevyslyšela jejich návrhy na možnou povolební spolupráci. Socialisté se v pátek dohodli na vytvoření koalice s KDU-ČSL a SNK ED. Komunisté jsou i nadále připraveni jednat o obsazení výborů zastupitelstva. Novinářům to řekl člen vyjednávacího týmu KSČM Milan Špás. "Chtěli jsme respektovat přání voliče v hradeckém kraji, který jasně odmítl pravicovou politiku a chtěl vytvoření levicové většinové koalice ČSSD a KSČM, případně menšinové vlády ČSSD s naší podporou," řekl Špás. Podle něj KSČM nabídla při jednáních sociální demokracii maximum ústupků, jednou z variant bylo, že by se spokojila s jediným svým zástupcem v krajské radě. "ČSSD se bohužel rozhodla pro realizaci koalice ČSSD, KDU-ČSL a SNK ED. Tuto krajskou vládu považuji za kočkopsa," řekl Špás, který tvrdí, že sociální demokraté měli obavy ze silné pravicové opozice.

Sociální demokraté se v pátek večer dohodli na vytvoření levostředové koalice s KDU-ČSL a stranou SNK Evropští demokraté. V zastupitelstvu se 45 členy bude mít koalice většinu 25 křesel. KSČM a dosud vládnoucí ODS budou v opozici. Dohodu o vytvoření koalice ostře kritizoval ředitel soukromé vrchlabské nemocnice a nově zvolený senátor za ČSSD Vladimír Dryml. Ten také tvrdí, že by se měl s ohledem na vysoký počet preferenčních hlasů stát hejtmanem. Podle dohody uzavřené mezi ČSSD, KDU-ČSL a SNK ED se má Dryml stát náměstkem hejtmana.

Jihomoravská ČSSD oznámí partnera pro koaliční jednání ve středu

Ani dva týdny po volbách není na jihu Moravy jasné, kterou ze stran vyzve vítězná sociální demokracie ke koaličním rozhovorům. Poté, co zkrachoval projekt menšinové vlády ČSSD, chtějí její představitelé dál jednat se zástupci všech stran zvolených do zastupitelstva o většinové vládě. Stranu, jíž si ČSSD vybere pro koaliční jednání, oznámí vítězové voleb možná ve středu, řekli ČTK představitelé ČSSD. Podle lídra kandidátky sociální demokracie a poslance Michala Haška by nyní mělo být vyjednávání podrobnější v programové otázce.

ČSSD vyhrála volby na jihu Moravy s náskokem. Získala 26 mandátů ze 65, což jí zaručuje, že bez ní se neobejde žádná koalice. Museli by ji sestavit druzí lidovci, třetí občanští demokraté a čtvrtí komunisté. ODS i KDU-ČSL však spolupráci s komunisty vyloučily. Koalici může ČSSD sestavit s každou ze stran, které se do zastupitelstva dostaly. Z dosavadních vyjádření Haška vyplývá, že nejméně pravděpodobná je koalice s komunisty. Hašek v minulosti několikrát zopakoval, že se nevyrovnali s minulostí. Odmítl také podporu, jíž byli jihomoravští komunisté ochotni dát menšinové jihomoravské vládě ČSSD. Zda bude ČSSD preferovat koalici s KDU-ČSL, nebo ODS, zatím její představitelé nezveřejnili. K ODS mají sociální demokraté programově dál, ale strana skončila na jihu Moravy s horším výsledkem než lidovci, takže by byla slabším koaličním partnerem. Lídr Milan Venclík je zároveň ochoten k ústupkům. Jím vedená ODS získala na jihu Moravy nejhorší výsledek ze všech a kdyby Venclík dojednal přítomnost strany v koalici, zčásti by se rehabilitoval.

Sněmovna se mimořádně sejde kvůli vkladům v bankách a úrazové nemocnici

Kvůli novele zákona o bankách, která reaguje na finanční krizi a má zvýšit pojištění vkladů, se 11. listopadu mimořádně sejde sněmovna. Poslanci by měli jednat také o dalším osudu brněnské Úrazové nemocnice. Mimořádnou schůzi svolal na žádost sociálnědemokratických poslanců šéf sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD).

O svolání mimořádné schůze kvůli bankovním vkladům se před pár dny zmiňovala opozice i koalice. Vláda návrh novely zákona o bankách, která kvůli finanční krizi zvyšuje pojištění vkladů do částky 50.000 eur (asi 1,24 milionu korun) na sto procent, schválila v polovině října. Sněmovně jej ale už nestihla na minulé schůzi kvůli stanoveným lhůtám předložit. Opoziční ČSSD zas vyzývala k urychleným opatřením proti dopadům krize a k ochraně těch, kteří spoří v bankách.

Dolní komora by na mimořádné schůzi měla pak hlasovat o tom, jestli se brněnská Úrazová nemocnice zruší a její část se přesune do bohunické fakultní nemocnice, nebo jestli ji získá a bude provozovat město. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) plánoval zrušení nemocnice a převedení traumacentra do Brna-Bohunic. Sociální demokraté navrhli zákon, podle něhož by nemocnice fungovala dál a patřila Brnu.

CVVM: Důvěra Čechů ve vládu je nejnižší od letošního února

Důvěra lidí k vládě klesla za poslední měsíc o čtyři procentní body na 26 procent, a je tak nejnižší od letošního února. O tři procentní body poklesla také spokojenost Čechů se současnou politickou situací - spokojen byl v říjnu každý desátý. Vyplývá to z říjnového průzkumu, který zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Průzkumu společnosti CVVM, který se uskutečnil od 6. do 13. října, se zúčastnilo 834 respondentů.

Změny ve vládě budou, rozhodnout ale musí premiér, míní ministři

Pouze na premiérovi Mirku Topolánkovi (ODS) závisí, který ze členů jeho vlády bude dál pokračovat a kdo odejde, shodli se ministři všech tří stran vládní koalice. Na téma, pod kým se vládní křeslo po prohraných krajských a senátních volbách houpe nejvíc, proto nechtěli spekulovat. O personálních změnách kabinetu se zřejmě začne jednat až poté, co se ze zahraniční cesty vrátí předseda lidovců a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek.

Nad tím, že by z kabinetu, který se podle nejnovějšího průzkumu CVVM těší důvěře čtvrtiny obyvatel, mohla odejít ona sama, ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková (SZ)prý nepřemýšlí. Takovou věc podle ní rozhoduje jen premiér. "Pokud to rozhodnutí padne, není jediný ministr, který by neměl pochopení, že stávající situace změny navodila a musí nastat," připustila členka nejmenší vládní strany.

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) novinářům řekl, že po volební porážce podobné té, kterou utrpěla ODS v krajských a senátních volbách, změny ve vládě bývají "standardní". "Od první sekundy, co jsem ministrem, tak vím, že ministr je jmenován a odvoláván na návrh předsedy vlády," zdůraznil Nečas, který se prý právě z tohoto důvodu případného odchodu z vlády nebojí. "Je to úděl ministra," dodal.

"Ptáte se politika, který za svoji kariéru celkem pětkrát rezignoval na různé vrcholné funkce v české politice. Ujišťují každého, že to nebolí," reagoval ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) na dotaz, zda se obává, že může ve vládě skončit.

Nejčastěji skloňovaná jména v souvislosti s odchodem z vlády ale patří ministrovi zdravotnictví Tomáši Julínkovi (ODS), který připravil opozicí kritizovanou reformu zdravotnictví. Topolánkův vnitrostranický rival Pavel Bém veřejně žádá odchod ministra vnitra a svého stranického kolegy Ivana Langra. Ve hře ale zřejmě může být i křeslo ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS) či dalších členů kabinetu.

Nečas: Vláda mohla stihnout jen zahájení EIA na nové jaderné bloky

V případě budoucí výstavby nových jaderných bloků nebylo v tomto volebním období technicky možné stihnout víc než spuštění procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Po zasedání vlády to řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). "To je jediné reálné i bez ohledu na to, kdyby vláda měla přímo v programu napsáno, že podporuje výstavbu jaderných elektráren," uvedl ministr. "Dokonce je vyloučené, že by šlo stihnout i dokončení tohoto procesu EIA. Ten se v každém případě natáhne do dalšího volebního období," dodal. Posuzování vlivů na životní prostředí bylo podle Nečase zahájeno v případě dostavby zbývajících dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. "Bez tohoto procesu není vůbec možné uvažovat o dostavbě Temelína," řekl Nečas.

Vláda se v programovém prohlášení na přání Strany zelených zavázala zmrazit výstavbu nových jaderných bloků.

Poslankyně Zubová dá k dispozici svou funkci ve vedení zelených

Poslankyně Strany zelených (SZ) Olga Zubová nabídne 22. listopadu na jednání republikové rady zelených v Pardubicích k dispozici svou funkci předsedkyně tohoto orgánu. Zubová se podle tiskového prohlášení nechce nadále podílet na konceptu strany, který prosadil současný předseda Martin Bursík. Jak ukázal úplný krach SZ v nedávných krajských a senátních volbách, voliči jej podle ní nepřijali, ale předsednictvo z toho dosud nevyvodilo žádné důsledky. Zubová chce tímto gestem jít také příkladem ostatním představitelům vládní koalice, kteří podle ní odmítají nést osobní odpovědnost za prohrané volby. "Jednou z příčin propadu SZ ve volbách byl odklon od zeleného programu a nabídka konceptu M. Bursíka, který odmítá jiné názorové proudy ve SZ," míní poslankyně. "Voliči pak nevnímají SZ jako stranu demokratickou. Nerozumějí také našim ústupkům ve zdravotní politice, nedodržování slibů v dopravní oblasti, rozdílnému postoji poslanců k radaru," doplnila Zubová.

Vláda schválila zákon, který má cizincům umožnit nákup nemovitostí

Cizinci budou pravděpodobně moci od května příštího roku v České republice volně nabývat nemovitosti k bydlení. Návrh novely devizového zákona z dílny ministerstva financí, který má zrušit dosavadní výjimku, schválila vláda. Důvodem změny je konec pětiletého přechodného období, na který Česko získalo výjimku od Evropské unie. Novelu musí ještě schválit parlament a podepsat prezident. Cizinci však stále ještě nebudou moci v Česku kupovat zemědělskou půdu. Na rozdíl od bytů a obytných domů je její koupě pro cizince omezena sedmiletou výjimkou dohodnutou s Evropskou unií. Přístup k tuzemským nemovitostem však byl i s dosud platnými omezeními pro občany jiných členských zemí EU podstatně jednodušší než před vstupem Česka do unie.

Vláda schválila program sloučení daní, cel a pojistného

Placení daní a pojistného se zřejmě změní a zjednoduší. Vláda schválila program na vytvoření jednoho společného místa pro výběr daní, cel, sociálního a zdravotního pojištění. Po jednání vlády to na tiskové konferenci řekl ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Systém by mohl fungovat od roku 2014. Ministerstvo financí (MF) od sloučení výběru očekává vedle zjednodušení i úspory nákladů na činnost jednotlivých úřadů. V ČR je nyní víc míst, kam musí daňový poplatník posílat daňová přiznání a odvody. Jsou to orgány daňové správy, Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), zdravotní pojišťovny a celní správa.

Výběr daní a cel by se měl přitom sloučit dříve, a to od roku 2010. Podle náměstka ministra financí Petra Chrenka ovšem tuto změnu daňoví poplatníci příliš nepocítí. "Pro klienty je mnohem důležitější sloučit výběr daní a odvodů, aby plátci (zaměstnavatelé) a OSVČ měli jednoho správce. To je hlavní benefit celé integrace," řekl ČTK. "Podepsal jsem smlouvu se Světovou bankou, která bude s přípravou tohoto projektu radit. Zároveň budu celý proces konzultovat s opozicí," uvedl Kalousek. Projekt totiž podle něj přesahuje jedno volební období a je třeba mu zajistit právní jistotu.

Vláda schválila novelu zákona o sociálních službách

Vláda schválila novelu zákona o sociálních službách, která by podle ministra práce Petra Nečase (ODS) měla zamezit rychlému růstu finančních výdajů na tyto služby. Ministr připomněl, že novela je jediným zákonem v této oblasti, který za posledních osm let získal souhlas všech členů tripartity. Nečas zdůraznil, že v loňském roce na příspěvky na péči stát v rozpočtu vyčlenil 8,9 miliardy korun, reálné výdaje ale přesáhly 14 miliard a pro letošní rok je odhad až 19 miliard korun. Podle ministra se tak tato položka stala nejrychleji rostoucím mandatorním sociálním výdajem státu. "Já jsem mnohokrát řekl, že nový systém sociálních služeb, který jsme zdědili po minulé vládě a který platí od 1. ledna minulého roku, byl nakročením správným směrem... na druhou stranu ve stávající podobě není dlouhodobě finančně udržitelný," uvedl Nečas. Doplnil, že příspěvek na péči prvního stupně, tedy hlavně na nákup například pečovatelských služeb, bere skoro 106.000 lidí. Služby, na které je příspěvek určen, však využívá jen okolo 26.000 z nich. Podle Nečase se však zároveň ukázalo, že příliš nízko byl nastaven příspěvek na péči čtvrtého stupně, tedy pro ty nejvíce závislé na péči druhé osoby. Tento příspěvek by se měl podle novely zvýšit o 1000 korun na 12.000 Kč.

Vláda schválila změny ve financování neziskového sektoru

Vláda schválila úpravu zásad poskytování dotací ze státního rozpočtu neziskovým organizacím. Stát jim nyní sice financování přislíbí a prostředky vyčlení z rozpočtu, adresátům však peníze často chodí na účet až se zpožděním. Úprava to má změnit. Podle ministryně pro menšiny a lidská práva Džamily Stehlíkové (SZ) nové zásady například zajistí, aby neziskové organizace už na přelomu roku věděly, zda finanční podporu dostanou. Budou tak moci lépe plánovat svou činnost. Nyní podle ní peníze dostanou v polovině roku nebo i později a nejsou schopny uskutečnit celý rozvrh aktivit, které si naplánovaly a na které dotace dostaly. Navrhovaná změna je pouhou administrativní záležitostí, která pro státní rozpočet nebude znamenat žádnou další zátěž, uvedla ministryně. Nová úprava zavádí i institut "dohody s neziskovou organizací", kdy určitý vládní resort bude moci s vybranou organizací spolupracovat i delší dobu, a nezisková organizace tak získá dlouhodobý pocit jistoty.

Dotační programy přinesou zemědělcům v příštím roce 1,1 miliardy

Čeští zemědělci by měli v roce 2009 v rámci dotačních programů získat ze státního rozpočtu 1,1 miliardy korun, což je srovnatelně jako v letošním roce. Oznámilo to ministerstvo zemědělství v tiskové zprávě. Výši dotací, které mají pomoci restrukturalizovat český agrární sektor a zvýšit jeho konkurenceschopnost, musí však ještě schválit současně se státním rozpočtem poslanecká sněmovna. Dotační programy pro rok 2009 kladou podle MZe důraz na ekologické přístupy v zemědělství. Podporují například biologickou a fyzikální ochranu rostlin jako ekologičtější variantu použití chemických látek na stejné účely. Další z nich jsou zaměřené proti rozšiřování nebezpečných nákaz hospodářských zvířat, na podporu včelařství nebo zlepšování genetického potenciálu hospodářských zvířat.

Růst českého HDP podle Evropské komise letos zpomalí na 4,4 procenta

Letošní tempo růstu české ekonomiky podle prognózy Evropské komise (EK) zpomalí na 4,4 procenta. Ještě na jaře přitom komise očekávala, že růst bude 4,7 procenta. V roce 2009 pak česká ekonomika poroste o 3,6 procenta, odhaduje EK. Zároveň ale v příštím roce očekává výrazný pokles inflace. Růst českého hospodářství podle komise začne opět zrychlovat v roce 2010, kdy by měl činit 3,9 procenta. Prognóza Evropské komise je v souladu s odhady českého ministerstva financí, které letos také očekává růst o 4,4 procenta. Napřesrok pak předpokládá zpomalení na 3,8 až 3,6 procenta, přičemž podle České národní banky by růst mohl být ještě nižší. Růst hospodářství celé Evropské unie a eurozóny se v příštím roce téměř zastaví kvůli finanční krizi, uvedla prognóza. Unijní HDP by příští rok mělo vzrůst jen o 0,2 procenta, přičemž ekonomika eurozóny poroste dokonce jen o 0,1 procenta.

Státní rozpočet skončil ke konci října s přebytkem 10,9 mld. Kč

Státní rozpočet skončil ke konci října v přebytku 10,9 miliardy korun. Loni za stejné období rozpočet vykázal přebytek 27,2 miliardy korun. S koncem roku se hospodaření státu tradičně kvůli vyšším výdajům zhoršuje. V létě ministerstvo financí zvýšilo plánovaný schodek pro letošní rok na 71,3 miliardy korun a ke konci září pak zvýšilo plán letošních příjmů a výdajů. Podle dřívějšího vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska by měl ale rozpočet skončit letos s přibližně o 20 miliard korun nižším deficitem, než je plánováno.

V Nošovicích sjel z pásu první sériově vyrobený vůz Hyundai

Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku začala vyrábět osobní vozy. První sériově vyrobený vůz Hyundai sjel z linky v montážní hale v pondělí dopoledne. Do konce roku má z Nošovic vyjet zhruba 18.000 aut Hyundai i30, na 500 jich podnik prodá v ČR. Příští rok chce firma vyrobit 200.000 aut, v roce 2011 to má být 300.000 vozů. Vozidla z nošovické automobilky, která je investicí za 1,1 miliardy eur (kolem 28 miliard korun,) budou určena pro evropské státy. Příští rok má firma zaměstnávat 2750 lidí, v roce 2011 pak 3400 osob.

V dukovanské jaderné elektrárně skončila plánovaná odstávka bloku

V Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku skončila plánovaná odstávka jednoho ze čtyř výrobních bloků. Podle původních předpokladů měla trvat 25 dní, ale práce byly dokončeny rychleji. Blok začíná vyrábět elektřinu o jeden a půl dne dříve, sdělil mluvčí elektrárny Petr Spilka. Poslední letošní plánované odstavení dukovanského výrobního bloku začne v pátek a potrvá 32 dní.

Odbory vyhlásily mezi sebou sbírku na pomoc sklářům z BCT

Sbírku na pomoc sklářům skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) z Poděbrad a Světlé nad Sázavou, kteří zůstali bez peněz, vyhlásil ve svých organizacích odborový svaz zaměstnanců sklářského průmyslu a porcelánu. Dopisy s prosbou o mimořádný příspěvek do podpůrného fondu odborů svaz rozesílá do všech zhruba 70 odborových organizací. Sama centrála svazu na pomoc lidem v tíživé situaci uvolní půl milionu korun. ČTK to řekl předseda odborového svazu Vladimír Kubinec. Sbírka má shromáždit peníze na pomoc zaměstnancům skupiny BCT, která je od září v insolvenčním řízení. Odboráři se obrátili s žádostí o pomoc i na ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase. Podle nich má možnost jim pomoci v rámci systému sociálních dávek.

Ve dvou podnicích - Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou a Sklárny Bohemia Poděbrady - se výroba zcela zastavila a zhruba 1750 tamních zaměstnanců nedostalo mzdy za září a nedočkají se jich zřejmě ani za říjen. Insolvenční správkyně skláren ve Světlé Helena Horová už zaměstnancům doporučila, aby podali výpověď. Na mzdu a odstupné podle ní sice mají nárok, na výplatu ale mohou čekat měsíce a není jisté, v jaké výši budou uspokojeni. Po výpovědi se mohou hned přihlásit o podporu v nezaměstnanosti nebo nastoupit jinde.

V ČR přibývá slunečních elektráren, za poslední rok čtyřnásobně

V České republice v posledních měsících výrazně přibývá slunečních elektráren. Za posledního tři čtvrtě roku se zvýšil instalovaný výkon solárních panelů z necelých čtyř megawatt na zhruba 16 megawatt a do konce roku ještě vzroste. Na konferenci o solární energetice to řekl Pavel Jirásek z ministerstva průmyslu a obchodu. I přes nárůst a poměrně dobré přírodní podmínky je ale v Česku výroba energie ze slunečního záření mnohonásobně nižší než v jiných zemích EU.

Podle hlavního hygienika žloutenka v Česku ustupuje

Zvyšování výskytu hepatitidy typu A v Česku je už zřejmě u konce, řekl ČTK hlavní hygienik ČR Michael Vít. Za minulý týden přibylo pouze 59 nových případů, téměř o 50 méně než týden předtím. Největší počet nákaz hlásila Praha, 34 případů. Ve středních Čechách se počet nemocných zvýšil o sedm. V ostatních krajích se počet nových případů pohyboval okolo jednoho až čtyř. Celkem v ČR od ledna tato nemoc napadla 1163 lidí. Loni onemocnělo hepatitidou typu A 128 lidí.

Rok 1948 je dobovou kulisou nového románu Smyčka Pavla Kohouta

Nový román nazvaný Smyčka představil v Olomouci spisovatel a dramatik Pavel Kohout. Smyčku napsal Kohout za dva měsíce. Je přepracováním scénáře televizního filmu, který vzniká v těchto dnech a lidé ho uvidí asi v polovině příštího roku. "S výjimkou historické hry Ecce Constantia je jedinou látkou mých knížek můj život," řekl novinářům Kohout. Rok 1948, kdy mu bylo 20 let, považuje za nejméně zmapované období.

Dobovou kulisou příběhu milostného trojúhelníku je pohlcení sociální demokracie komunistickou stranou. Pro větší autenticitu použil v románu i své vlastní verše pro postavu básníka Jana Soukupa. Fiktivní sociálnědemokratický politik rozhodující o sloučení obou stran je manželem herečky, kterou miluje i básník Soukup. "Tento trojúhelník se dostane do politické a zpravodajské hry. Psal jsem to tak, že jsem do posledních stránek nevěděl, jak to skončí," uvedl Kohout.

Na Staroměstském náměstí si lidé připomenuli mariánský sloup

Několik desítek převážně starších lidí si v pondělí přišlo na pražské Staroměstské náměstí připomenout 90. výročí stržení mariánského sloupu. Akci zorganizovala Společnost pro obnovu mariánského sloupu. Členové společnosti položili u základního kamene sloupu květiny a svíčky. Představili model sloupu a začali také prodávat pohlednice a literaturu o něm. Společnost pro obnovu mariánského sloupu vypsala roku 1995 celonárodní sbírku, aby získala prostředky pro obnovu sloupu. Výběrové řízení na jeho zhotovení vyhrál roku 1997 sochař Petr Váňa. Za deset let se postupně podařila vyrobit podstatná část sloupu včetně sochy Panny Marie Immaculaty, řekl ČTK mluvčí společnosti Karel Kavička. Jeho díly jsou umístěné v klášteře svatého Karla Boromejského pod Petřínem. O případném znovuvztyčení mariánského sloupu na Staroměstském náměstí může rozhodnout jen pražský magistrát. V současnosti vhodnost změn na náměstí včetně restaurace sloupu posuzuje komise odborníků.

Mariánský sloup stál na Staroměstském náměstí od roku 1650 do 3. listopadu 1918. Tehdy ho jakožto údajný symbol pobělohorského habsburského a katolického útlaku strhli žižkovští hasiči vedení anarchistou, spisovatelem a bohémem Františkem Sauerem.

Čeští hokejisté vstoupí do sezony slavnostním zápasem se Slováky

Hokejovou reprezentaci čeká v úterý v pražské O2 Areně slavnostní vstup do sezony okořeněný oslavami stého výročí hokeje v České republice. Přípravný duel se Slovenskem za účasti Jaromíra Jágra či Martina Straky bude hlavní diváckou atrakcí galavečera, během něhož bude uvedeno i 41 osobností do Síně slávy českého hokeje. Další budou oceněni pamětními stříbrnými mincemi a na ledě se po vystoupení reprezentací bývalých federálních partnerů představí v exhibici i české osobnosti minulých let.

Trenér fotbalistů Žižkova Csaplár byl odvolán

Vedení fotbalového klubu Viktoria Žižkov podruhé v sezoně mění trenéra, v pondělí odvolalo Josefa Csaplára. Spolu s ním skončil v posledním klubu ligové tabulky i sportovní ředitel Pavel Kuka. Csaplár připravoval mužstvo v pouhých sedmi zápasech, ve kterých Viktoria získala jen čtyři body. Jeho předchůdce Stanislav Griga, který byl odvolán v září, mu "předal" tým po pěti kolech na 14. místě se třemi body na kontě. Pod Csaplárovým vedením se pražský celek propadl na dno tabulky. Posledním impulzem k jeho odchodu byla nedělní prohra v Českých Budějovicích 2:3, přestože Pražané vedli na jihu Čech ještě čtrnáct minut před koncem 2:0.

Počasí

V úterý bude zataženo nízkou oblačností, která se místy udrží po celý den. Teploty vystoupí na 10 až 14 stupňů Celsia, při malé oblačnosti až na 16 stupňů.