Zprávy

ČSSD vrátila do hry rušení poplatků pro děti a důchodce

Sociálním demokratům se podařilo vrátit do hry rušení poplatků ve zdravotnictví. Sněmovna pustila k dalšímu projednávání jejich návrh, aby u lékaře, za recept či v nemocnicích neplatili starobní důchodci, děti do 18 let a lidé s příjmem nižším než dvojnásobek životního minima. ČSSD navrhovala původně zrušení všech poplatků, ale neuspěla. Přišla tedy hned s návrhem na osvobození důchodců, dětí a lidí s nízkým příjmem. Podle Ratha tak sociální demokraté "vykročili k názorům" lidovců a zelených.

Opozici pomohli další projednávání novely prosadit koaliční poslanci. Proti jeho zamítnutí se postavili lidovec Ludvík Hovorka a Olga Zubová ze Strany zelených. Poslanec ODS Juraj Raninec, který před nedávnem opustil klub své strany a přidal se k nezařazeným, se zdržel hlasování. Tím též pomohl opozici. Pokud by záměr sněmovna schválila, poplatky by nemusely hradit zhruba dva miliony seniorů a stejný počet dětí. To jsou dvě pětiny obyvatel. Podle opozičních poslanců jsou poplatky neužitečné a brání v přístupu k péči. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) naopak uvedl, že jejich zavedení omezilo nadužívání péče a plýtvání a snížilo výdaje na levné léky, peníze se pak přesměrovaly do nákladné léčby vážných nemocí.

KDU-ČSL nepodpoří návrh, který by omezil zdravotní pojištění

Lidovci nepodpoří v připravovaném návrhu reformy zdravotnictví takové změny, které budou znamenat ústupek od současného standardu veřejného zdravotního pojištění. Nepodpoří ani definice, které budou považovat za příliš obecné. Dohodlo se na tom širší vedení strany. Výhrady k reformě jsou podle předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka pouze obecné, protože ministerstvo zdravotnictví dosud lidovcům návrhy zákonů nepředložilo. Jde o dva zákony o zdravotních službách, zákon o záchranné službě a novelu zákona o zdravotním pojištění. Sadu norem má ministr Tomáš Julínek (ODS) předložit legislativní radě vlády příští týden. Následovat budou koaliční jednání, v nichž by lidovci chtěli prosadit pro ně citlivá témata. Na tiskové konferenci po jednání celostátní konference KDU-ČSL Čunek i zdravotnický expert strany Jiří Carbol opakovaně zdůrazňovali, že reformu je třeba přijmout. Musí ale být podle nich citlivá a zachovávat principy solidarity.

Návrh ČSSD na snížení spotřební daně z benzinu dostal šanci

Poslanecká sněmovna přes odpor koalice v prvním čtení podpořila návrh opoziční ČSSD na snížení spotřební daně u nafty a benzinu. Daň by měla klesnout o 2,50 Kč na litr u benzinu a o dvě koruny na litr nafty. Premiér Mirek Topolánek (ODS) návrh označil za hloupý, ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) za škodlivý. ČSSD tak chce omezit tlak na růst cen benzinu a nafty. "Chceme zlevnit benzin a naftu, tedy chceme zlevnit zboží, které používají téměř všichni," řekl stínový ministr průmyslu ČSSD a jeden z předkladatelů Milan Urban. Tvrdí, že tuzemské sazby daně jsou mnohem vyšší, než k jakým se Česko zavázalo Evropské unii. Zpravodaj k novele poslanec a daňový expert ODS Michal Doktor vyčíslil, že jeho přijetím by státní rozpočet přišel o asi 18 miliard korun. Urban ale argumentoval tím, že stát díky růstu cen stejně vybral mnohem víc peněz na dani z přidané hodnoty.

Vojáci převzali v Hradci vyznamenání po misi v Afghánistánu

Více než stovka vojáků 4. kontingentu polní nemocnice a chemické jednotky, kteří působili od března do srpna tohoto roku v silách ISAF v afghánském Kábulu, v Hradci Králové převzala vyznamenání. Velitel nemocnice Mojmír Mrva novinářům řekl, že příslušníci ošetřovali především zranění aliančních vojáků od střepin, min či střel. "Jsou to zranění velmi těžká, kombinovaná a s hrdostí mohou říci, že nemocnice je připravena a vybavena tak, aby tyto zákroky zvládala," řekl Mrva. Personál nemocnice musel například odstranit část plic po průstřelu či ošetření průstřelu břicha. Kontingent tvořilo 111 příslušníků, z toho 82 mužů a 29 žen.

Euro: Ministerstvo obrany chce koupit obrněné sanitky

Ministerstvo obrany vybírá obrněné sanitky pro vojáky do Afghánistánu. Do užšího výběru se podle serveru Euro Online dostaly ambulantní vozy Unimog od Mercedesu a Duro III od švýcarského Mowagu. Armáda preferuje Duro III 6x6, sice ceněné, ale nejdražší vozidlo ve své kategorii. Výrobce za čtyři obrněnce požaduje přes 200 milionů korun. Slibuje však dodání do konce listopadu, píše server. Vládou schválené peníze na program zabezpečení armády v mezinárodních operacích ve výši 1,3 miliardy korun by náklady na sanitní vozy Duro III pokryly, ale některým úředníkům se přesto zdála cena příliš vysoká. Sekce vyzbrojování proto požádala o podání nabídky také Unimog. Nákup obrněných sanitek, který premiér Mirek Topolánek na jaře v Afghánistánu vojákům slíbil nejpozději do 28. října, má sloužit jak k zabezpečení účasti českých jednotek v misi ISAF, tak k přípravě uskupení Battle Group.

Předseda policejních odborů chce zrušit plánovanou demonstraci

Předseda policejního odborového svazu Milan Štěpánek obdržel podle serveru www.policista.cz od policejního prezidenta Oldřicha Martinů novou nabídku týkající se zvyšování platů příslušníků bezpečnostních složek. Lepší podmínky podle něho již není možné vyjednat, a chce proto ustoupit od plánované demonstrace policistů 1. října před sídlem ministerstva vnitra. Právě zrušení demonstrace je podle televize Prima podmínkou policejního prezidenta, aby jeho nabídka začala platit. Server Občanského sdružení Policista.CZ. uvádí, že Štěpánek je připraven rezignovat v případě, že odboráři nové podmínky policejního vedení nepřijmou. O demonstraci rozhodly odborové svazy po pondělním zasedání vlády, která schválila návrh rozpočtu na příští rok. Podle policejních odborářů nebyly splněny jejich požadavky vůči ministerstvu vnitra a vládě. Za bezdůvodnou označil plánovanou demonstraci ministr vnitra Ivan Langer, podle něhož se vedení policie, ministerstvu a odborářům podařilo na jednáních minulý týden dospět k dohodě.

Pediatři varují před nedostatkem dětských sester

Se všeobecným nedostatkem zdravotních sester v Česku úzce souvisí i kritický nedostatek specializovaných dětských sester. Jejich úbytek je nejcitelnější na jednotkách intenzivní péče (JIP). Dětských sester podle Josefa Hozy z kliniky dětského a dorostového lékařství v Praze chybí několik desítek. Vzniká riziko uzavření některých dětských lůžek na JIP, což ohrožuje péči o kriticky nemocné děti, řekl Hoza novinářům během jednání Českého pediatrického kongresu v Jihlavě. "Odbornost dětská sestra byla vyřazena ze vzdělávacího systému. Poslední absolventka oboru dětská sestra vyšla v roce 2004 po 84 letech, kdy se v tomto státě dětské sestry vzdělávaly v maturitním oboru," uvedl. Současný vzdělávací systém upřednostňuje obor všeobecná sestra. Absolventky pak musejí znalosti pro práci dětské sestry získat v dalším vzdělávání. "Vychováváme specialistky schopné vykonávat vysoce kvalifikovanou odbornou péči, ale je nedostatek sester pro základní péči o dítě, které je v nemocnici potřeba nakrmit, přebalit a pohrát si s ním," prohlásil Hoza. Na jednotkách intenzivní péče musejí být dětské sestry v každé směně. "V Brně musíme stahovat dětské sestry z běžných oddělení na JIP, které by jinak nemohly fungovat," uvedla Hana Hrstková z Fakultní nemocnice v Brně.

S nedostatkem sester se potýkají nemocnice po celé republice. Situace se zhoršuje i tím, že slovenské sestry se díky lepší ekonomické situaci ve vlastní zemi vracejí zpět. "Nahradit je jinými cizinkami je kvůli jazykové bariéře problém, s dětmi i matkami je potřeba komunikovat," řekl Hoza. Možnost řešení je podle něj v co nejrychlejší úpravě vzdělávacích programů a zajištění odpovídajících platů.

Osmého ročníku Českého pediatrického kongresu s mezinárodní účastí v Jihlavě se zúčastnilo na 500 lékařů a 200 sester.

Čescob: Dopad krize v ČR nelze podceňovat, počet bankrotů vzroste

Následky americké finanční krize nelze podle pojišťovny Euler Hermes Čescob podceňovat. Pojišťovna odhadla, že počet bankrotů v ČR vzroste v příštím roce na 1770, což je o polovinu více, než jich bylo loni. Letos by mělo tuzemské podniky postihnout 1720 bankrotů. Za jejich rostoucím počtem stojí také negativní hospodářský vývoj v západní Evropě a USA, zvyšující se ceny energií, silná koruna a tlak zahraniční konkurence. "Následky americké hypoteční krize v ČR nelze nyní vůbec podceňovat, jak tomu bylo ještě v nedávném období," řekl ČTK obchodní ředitel Euler Hermes Čescob Hynek Rasocha. Recese v Německu i v jiných zemích eurozóny související s americkou hypoteční krizí podle něj v kombinaci se silnou korunou výrazně zasahuje české vývozce v hutnictví, strojírenství a automobilovém průmyslu. Například výrobci skla a bižuterie čelí potížím v důsledku posilování koruny a dravé čínské konkurenci v takovém rozsahu, že na Jablonecku zkrachovalo několik malých firem a u dalších se to očekává v blízké budoucnosti.

Ministr Liška: O radaru by měla ČR rozhodnout až po summitu NATO

S hlasováním českého parlamentu o umístění americké radarové základny v Česku by se podle českého ministra školství Ondřeje Lišky (SZ) mělo počkat až na summit NATO. Vrcholná schůzka, která se uskuteční příští rok na jaře, bude první příležitostí pro rozhodnutí o integraci česko-amerického projektu do širších struktur Severoatlantické aliance, řekl Liška ČTK v Bruselu. Na stavbě radaru v Brdech se zástupci České republiky a USA dohodli letos v dubnu.

Čechy zajímají volby do Evropského parlamentu téměř nejméně v EU

Čechy zajímají volby do Evropského parlamentu, které se uskuteční v příštím roce v červnu, téměř nejméně v Evropské unii. Vyplývá to z aktuálního průzkumu veřejného mínění Eurobarometr. Méně už klání, z něhož vzejdou příští europoslanci, přitahuje jen Lotyše. Zatímco v celé unii se o volby zajímá 46 procent dotázaných, v Česku je to 28 procent. Lotyšů, kteří jeví zájem o volby do Evropského parlamentu, je pak jen pětina. Nejvíce se o volby naopak zajímají Rumuni se 65 procenty. Rumunsko je přitom podle průzkumu mezi novými členskými zeměmi spíše výjimkou, pravidlem v nich je spíše opak. Na Slovensku tak má o volby zájem 32 procent lidí, v Polsku 41 procent.

Podle politologa Daniela Kunštáta z CVVM je nižší zájem Čechů o evropské volby dán tím, že na rozdíl například od Rumunů je jejich přístup k unii pragmatičtější. "V Rumunsku či Bulharsku k unii převládá spíše idealistický přístup, eurooptimismus tam navíc na rozdíl od Česka sdílí téměř celá politická scéna," řekl Kunštát ČTK. Účast při volbách do europarlamentu se ale na druhou stranu podle něj v České republice příliš nevymyká evropskému průměru.

Novým šéfem pošty bude Petr Sedláček z Global Payments

Novým generálním ředitelem České pošty bude od 1. října bývalý generální ředitel a předseda představenstva Global Payments Europe Petr Sedláček. Jmenoval ho ministr vnitra Ivan Langer, pod něhož státní pošta spadá. Uvedlo to ministerstvo vnitra v tiskové zprávě. Sedláček nahradí Karla Kratinu, který na konec září oznámil rezignaci. Jeho odchod je dáván do souvislosti se špatným postupem při zvažovaném rušení 178 ztrátových pošt. Sedláčkovým cílem v novém působišti bude podle jeho slov navázat na započatý proces přeměny státního podniku na akciovou společnost.

Z evropských fondů získala ČR v současném období 45,5 mld.Kč

Z evropských fondů skončilo zatím v Česku za současné rozpočtové období, které trvá od roku 2007, přibližně 45,5 miliardy korun. Částka se rozdělila mezi 1745 projektů, řekl Petr Břinčil z ministerstva pro místní rozvoj. Podle odborníků se obrátila neutěšená situace z předchozích let a peníze z EU se konečně začaly dostatečně čerpat. V období 2007 až 2013 je pro Česko v EU vyčleněno 26,7 miliardy eur (nyní přibližně 652 miliard korun).

Důchodci nedostanou 3000 korun, které jim slibovala opozice

Důchodci se letos před Vánocemi nedočkají příspěvku 3000 korun, který jim slibovala opozice. Sněmovna tento záměr socialistů a komunistů zamítla. Levice přišla s návrhem kvůli letošnímu neočekávaně vysokému růstu cen. Jen v prvních dvou měsících roku se ceny meziročně zvedly o 7,5 procenta. V srpnu se zvýšily o 6,5 procenta. Podle levicových poslanců se inflace dotkla právě důchodců a také rodin s dětmi, stát by jim proto měl dopady dorovnat. Podle ministra práce Petra Nečase (ODS) by předvánoční příspěvek zvýšil výdaje státního rozpočtu o 8,6 miliardy korun. "Jediný dopad je zvýšení výdajů státního rozpočtu, aniž by se důchodcům reálně pomohlo," uvedl Nečas. Vláda kvůli inflaci přidala důchodcům mimořádně od srpna. Každý penzista si měsíčně polepšil o 470 korun.

Díky Schengenu se významně zvýšil počet vypátraných lidí

Od připojení Česka k Schengenskému informačnímu systému (SIS) vypátrala policie v tuzemsku 292 hledaných a dalších 121 pohřešovaných lidí, mezi nimi bylo i 22 dětí. Počty vypátraných lidí od připojení k společné pátrací databázi členských států prostoru volného pohybu ve srovnání s obdobím před SIS významně rostou. ČTK to sdělil Michael Weiss z Národní centrály SIRENE, která je součástí policejního odboru spolupracujícího s Europolem a Interpolem. Česká republika se k SIS připojila v září 2007. Policie také řešila 750 ukradených nebo ztracených věcí, které se v databázi nalézaly. V 330 případech šlo o kradená auta. Zároveň nalezli 458 cizinců, kteří měli povolení k pobytu, nebo o něj usilovali, přestože pro některý z členských států byli nežádoucí.

Počet lidí, které policie vypátrala díky SIS od začátku letošního roku, je téměř dvakrát vyšší než za celý loňský rok a množství vypátraných lidí v roce 2006 převyšují dosavadní letošní statistiky zhruba pětinásobně, uvedl Weiss.

Policie obvinila muže, jenž patrně v Břeclavi kradl tisíce dopisů

Břeclavští kriminalisté po půlročním vyšetřování obvinili pracovníka České pošty, který údajně v letech 2001 až 2006 ukradl tisíce dopisů. Schovával je v nepoužívaném tunelu na nádraží v Břeclavi. Čtyřiačtyřicetiletému muži hrozí až dva roky vězení. Novinářům to sdělil břeclavský policejní mluvčí. Pracovník pošty zcizil celkem 71 poštovních pytlů. Z dopisů bral poštovní známky, některé obálky otevřel a vzal si cennosti, hlavně bankovky. Česká pošta přiznala, že kauza je největším selháním v dosavadní historii společnosti. V letech, kdy se dopisy ztrácely, byla v Břeclavi třídírna pošty. Ukradené pytle nechával podezřelý muž podle policie ve výtahové šachtě poštovního tunelu na hlavním železničním nádraží v Břeclavi. Letos na jaře tam zbytky zásilek náhodou našli dělníci.

Česká pošta odhalila v Břeclavi další velké vykrádání poštovních zásilek. Nejspíš jde ještě o větší případ, než byly vykradené pytle nalezené na břeclavském nádraží na jaře. Interní detektivové pošty po několikaměsíčním sledování a posílání kontrolních zásilek usvědčili další dva pracovníky, kteří se přiznali k vykrádání zásilek v ceně čtvrt milionu korun. Specializovali se na zásilky, ve kterých Slováci pracující v Česku posílali domů výplaty.

Nemocnice se neodvolala, za smrt Nely dostanou rodiče 1,5 milionu

Rozsudek, který přiznal manželům Slavíkovým odškodné bezmála 1,5 milionu korun za tragickou smrt jejich dcery Nely ve Fakultní nemocnici Brno, nabyl právní moci. Je to zatím nejvyšší odškodné, které bylo přiznáno za úmrtí osoby blízké ve zdravotnických zařízeních v Česku. ČTK to řekl soudce Michal Ryška z brněnského krajského soudu, který se případem zabýval. Malá Nela zemřela poté, co utrpěla rozsáhlé popáleniny od elektrické podušky, na níž při operaci ležela. Po tragédii bylo používání tohoto výrobku v nemocnicích zakázáno. Slavíkovi ani nemocnice se proti verdiktu ve stanovené lhůtě neodvolali.

Sklárny Sklo Bohemia ve Světlé n.S. odstavují další sklářskou pec

Ve sklárnách Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou začali skláři odstavovat druhou pec, na kterou navazuje ruční výroba křišťálu. Více než 1200 zaměstnanců podniku čeká na konečné rozhodnutí o dalším osudu skláren. Zatím to stále vypadá tak, že je ohrožena zhruba polovina pracovních míst. Jak zjistila ČTK, nervozita panuje také na radnici a mezi lidmi ve městě. Na provozu továrny jsou částečně závislé i malé soukromé sklářské dílny v regionu. Světelské sklárny jsou součástí zadlužené české sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Výrobu skla snižují od čtvrtka, kdy začala být odstavována první pec. Vedení skláren tehdy pracovníky informovalo o tom, že se předběžně počítá s ukončením výroby olovnatého křišťálu, což by znamenalo snížení produkce podniku skoro na polovinu.

Malostranská beseda v neděli získá zpět své věže

Malostranská beseda v Praze bude mít od neděle zpět tři své věže, o něž přišla před téměř 200 lety. Získá tak podobu ze 17. století. Obří báně na budovu vyzvedne speciální jeřáb. Návrat renesančních věží stojí 26 milionů korun. Celkové náklady na rekonstrukci budou kolem 190 milionů korun. Obnova začala kvůli špatnému stavu budovy před dvěma lety. "Jedná se o unikátní operaci, která nemá minimálně v Praze obdoby," uvedl Martin Podzimek, ředitel firmy, která práce zajišťuje. Instalace věží začala v červenci, nyní vstupuje do závěrečné fáze.

Někdejší renesanční věže získala budova v 17. století, měly zdůrazňovat význam objektu. Odstraněny byly v roce 1828. Rozhodnutí o jejich návratu doprovázela živá diskuse mezi památkáři a představiteli radnice Prahy 1. Malostranská beseda byla od konce 15. do sklonku 18. století radnicí Menšího Města pražského. V roce 1575 v ní představitelé nekatolické šlechty sepsali společné vyznání víry, takzvanou Českou konfesi.

V Národním divadle se představila nová podoba Prodané nevěsty

Opera Národního divadla uvedla nové nastudování Prodané nevěsty Bedřicha Smetany. První premiéru své 126. sezony svěřilo Národní divadlo Magdaleně Švecové. Mladá režisérka na scéně "zlaté kapličky" nabídla novou podobu scény, když například obvyklou náves z prvního jednání nahradila pohyblivými panely znázorňujícími pole s klasy a vlčími máky.

V rámci slavnostního ceremoniálu před premiérou opery byly tradičně předány Ceny Komerční banky za nejlepší premiérové výkony sólistů uměleckých souborů baletu, činohry a opery Národního divadla za loňskou sezonu. Cenu získali Adéla Pollertová za titulní roli v baletu La Sylphide, Kateřina Burianová za roli Claire Lannesové ve hře Anglická milenka a Ivan Kusnjer za roli Sira Johna Falstaffa v opeře Falstaff.

Vernerovi úvod sezony nevyšel, v Oberstdorfu byl čtvrtý

Mistru Evropy v krasobruslení Tomáši Vernerovi stejně jako loni vstup do sezony příliš nevyšel. Dvaadvacetiletý písecký rodák obsadil na tradiční Nebelhorn Trophy v Oberstdorfu, kde pravidelně trénuje, čtvrté místo. Stejně jako v minulém ročníku, v němž skončil třetí, ho porazil i jeho mladší krajan Michal Březina. Osmnáctiletý závodník, jenž už má z této sezony na kontě dvě vítězství v juniorské Grand Prix, obsadil druhou příčku za Japoncem Nobunarim Odou. Březina dostal od rozhodčích hodnocení 220,29 a vylepšil svůj osobní rekord o téměř 28 bodů. Oberstdorfskému vítězi z roku 2006 Vernerovi patřilo třetí místo po krátkém programu a v páteční volné jízdě ještě o jednu pozici klesl.

Počasí

V sobotu čekáme skoro jasno až polojasno, ráno a dopoledne místy mlhy a ojediněle zataženo nízkou oblačností. Teploty 13 až 17 stupňů Celsia, na horách kolem 10 stupňů.