Zprávy

Schůze k justici se nekonala, koalice zablokovala schválení programu

Koalice ve sněmovně v pátek zablokovala mimořádnou schůzi, na níž se opozice chtěla zabývat situací v justici. Sněmovna v úvodu neschválila program jednání a v takovém případě se schůze nekoná. Socialisté přesto ještě před hlasováním o programu ve sněmovně znovu ostře kritizovali mimo jiné počínání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Podle nich neoprávněně zasahovala do vyšetřování korupční kauzy lidoveckého šéfa Jiřího Čunka. Koaliční politici parlamentní jednání o justici odmítají, podle nich by šlo o vměšování do její nezávislosti.

Socialisté o svolání schůze požádali v souvislosti s nedávným výrokem Krajského soudu v Praze, v jehož odůvodnění soudce naznačil, že šest představitelů justice v čele s Veseckou neoprávněně zasahovalo do Čunkovy i dalších kauz. ČSSD žádala po vládě odvolání nejvyšší státní zástupkyně. Kabinet v pondělí rozhodl o tom, že ji ve funkci ponechá. Případ ještě neskončil. Přezkoumá ho vrchní soud. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) je nepřijatelné, aby sněmovna svým jednáním zasahovala do neukončené trestní kauzy. "Pokud překročíme Rubikon a začneme na půdě Poslanecké sněmovny řešit konkrétní právní kauzy, které nebyly pravomocně rozhodnuty, tak otevíráme Pandořinu skříňku, která může být pro český justiční systém opravdu velkým nebezpečím," řekl.

Koalice si otevřela cestu k posílení ve sněmovních výborech

Koalice si otevřela cestu k posílení svých pozic ve sněmovních výborech. Dolní komora v těsném hlasování rozhodla, že počet členů některých výborů zvýší a změní ze sudého na lichý. V minulých dnech opozice kvůli návrhu blokovala jednání sněmovny. Podle ní jde o pošlapání výsledků voleb v roce 2006. Proti změně počtu členů ve sněmovních výborech kromě opozice hlasovaly také poslankyně Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková. Zbytek koalice s pomocí bývalých sociálních demokratů Miloše Melčáka a Michala Pohanky přesto návrh prosadil. Ve sněmovně chyběl další nezařazený poslanec Evžen Snítilý, který v jiných případech většinou hlasoval s ČSSD. Výbory mají dosud sudý počet členů a ve většině z nich má koalice stejný počet hlasů jako opozice.

Vyrovnání s církvemi má řešit sněmovní komise

Návrh majetkového vypořádání s církvemi má pomoci připravit sněmovní komise, kterou zřídila dolní komora. Výsledky své práce by měla předložit do konce roku. Sněmovna komisi ustavila poté, co se ukázalo, že kabinet zatím není schopen prosadit svou předlohu zákona o vyrovnání s církvemi. Kromě opozice totiž pro vládní normu v její současné podobě odmítli hlasovat i tři poslanci ODS v čele s Vlastimilem Tlustým. Občanští demokraté Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel tvrdí, že kabinet při prosazování zákona o majetkovém vyrovnání operuje chybnými čísly, a uvádí tak sněmovnu v omyl. Stejně jako socialisté a komunisté tito poslanci ODS říkají, že stát chce být k církvím velkorysejší, než byl v minulosti k jiným restituentům. Pro vznik komise kromě opozice, Tlustého, Ranince a Schwippela hlasovali i občanští demokraté Karel Sehoř, Jan Klas, Zdeňka Horníková, Alena Páralová a Daniel Petruška. Pro byli i dva nezařazení Miloš Melčák a Michal Pohanka a dvě zelené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková. Návrh tak nakonec získal podporu 109 ze 197 přítomných.

Ministerstvo kultury a další zastánci vládní normy kritikům oponují - propočty kabinetu jsou prý správné, navrhované majetkové vypořádání bude podle nich pro stát výhodné. Také premiér a šéf ODS Mirek Topolánek argumenty a tvrzení vnitrostranických "rebelů" v ODS odmítá. Předseda vlády stejně jako drtivá většina ostatních koaličních poslanců pro komisi nehlasoval. Šéf lidovců Jiří Čunek těsně před hlasováním uvedl, že KDU-ČSL vznik komise respektuje, ale nesouhlasí s ním. Nedomnívá se totiž, že by nový orgán mohl přinést něco jiného, než na čem už se dříve dohodli zástupci státu a církví.

Dolní komora odmítla požadavek Jana Kasala (KDU-ČSL), aby byly všechny strany v komisi zastoupeny rovnoměrně. Nakonec poslanci rozhodli, že nový sněmovní orgán má mít 12 členů, z toho čtyři místa připadnou ODS, čtyři ČSSD, dvě komunistům a KDU-ČSL a Strana zelených by měly mít každá po jednom členovi.

Sněmovna navrhla vyznamenat Dejmala, Preclíka nebo Moserovou

Bývalý ministr životního prostředí Ivan Dejmal, zakladatel první tkáňové banky v Evropě Rudolf Klen nebo profesor Věněk Šilhán, polistopadový politik a rektor Vysoké školy ekonomické, jsou mezi kandidáty, které sněmovna doporučila na státní vyznamenání. V seznamu 39 nominovaných jsou stejně jako loni bývalí senátoři Jaroslava Moserová a Václav Benda nebo sochař Vladimír Preclík. O tom, kdo ocenění nakonec získá, rozhodne prezident Václav Klaus.

Irské NE je podle Topolánka komplikací, ale fungování EU neohrozí

Premiér Mirek Topolánek (ODS) soudí, že pravděpodobné zamítnutí lisabonské smlouvy v irském referendu představuje pro Evropskou unii komplikaci. Neohrožuje však standardní fungování sedmadvacítky, protože unie má "stabilní smluvní základ", uvedl v tiskovém prohlášení. Připomněl, že Česká republika bez ohledu na irské "ne" nadále pokračuje v přípravách na předsednictví, kterého se ujme v první polovině příštího roku. "Od začátku jsme pracovali s oběma případnými variantami výsledku ratifikačního procesu," zdůraznil Topolánek.

Pokud se skutečně potvrdí předběžné výsledky a Irové lisabonskou smlouvu odmítnou, pak se reforma unijních institucí přinejmenším odloží. Půlrok České republiky v čele EU by se ve srovnání s předchozími předsednictvími nijak výrazně neměnil. Snad jen s tím rozdílem, že by jej asi poznamenaly debaty kolem neúspěchu lisabonské smlouvy. Summitům EU by však nadále předsedal český premiér, který by se během prvních šesti měsíců příštího roku stal fakticky nejmocnějším mužem unie.

Klaus považuje irské NE za výhru rozumu nad byrokracií

Prezident Václav Klaus jako jeden z mála evropských politiků uvítal, že Irové v referendu odmítli lisabonskou smlouvu reformující fungování Evropské unie. Výsledek označil za "vítězství svobody a rozumu nad umělými elitářskými projekty a evropskou byrokracií". Podle prezidenta tím projekt lisabonské smlouvy skončil a v ratifikaci již nelze pokračovat. Klaus připomněl, že Irsko bylo jedinou z 27 zemí EU, kde se smlouva ratifikovala v referendu, nikoliv v parlamentu. "Jen v jedné jediné zemi EU umožnili politici občanům vyjádřit svůj názor. Výsledek je snad pro všechny jasným sdělením," uvedl ve svém prohlášení Klaus.

Zatím není jisté, jak bude Česko pokračovat v ratifikaci. Klaus stejně jako předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) už dali najevo, že schvalování po irském odmítnutí už nemá smysl. Pokud totiž byť jediná členská země smlouvu neratifikuje, nemůže vstoupit v platnost.

Rusko vidí radar USA v ČR jako hrozbu i po setkání s NATO

Rusko se dál staví proti plánům na umístění amerického protiraketového radaru v Česku a antiraket v Polsku. Stále to považuje za ohrožení svých zájmů, vyplývá z pátečního jednání ministrů obrany států NATO s jejich ruským protějškem Anatolijem Serďukovem. "Řekl, že postoj Ruské federace k umístění protiraketové obrany a jejích komponent na území České republiky a Polska je neměnný. Ruská federace s tím nesouhlasí a považuje to za snížení bezpečnosti v Evropě a za potenciální ohrožení Ruské federace," popsal vystoupení ruského ministra náměstek ministryně obrany Martin Barták, který ČR zastupoval. Kromě protiraketové obrany se ministři NATO na dvoudenním zasedání bavili hlavně o situaci a dalšímu postupu v Kosovu a o posilování aliančních sil v Afghánistánu.

Diplomacie posílí před létem konzulární služby

Ministerstvo zahraničí tradičně před začátkem letní turistické sezony posílí své konzulární služby v cizině. Diplomacie také vydala několik doporučení, jak se na cestu do zahraničí připravit. Občané by měli mimo jiní mít očkování, pojištění a v pořádku doklady. Diplomaté také radí, aby lidé cestovali ve skupině a nejlépe přes den. Ministerstvo očekává, že letos do ciziny vyrazí asi dva miliony Čechů. V případě nouze se Češi v cizině mohou obrátit na zastupitelský úřad ČR nebo i jiné země Evropské unie. "Každý by si ve svém vlastním zájmu měl někam do mobilu poznamenat číslo na příslušný zastupitelský úřad," řekl novinářům náměstek ministra zahraničí Jan Kohout Konzulové pomohou například v případě nemoci, hospitalizace, nehody, přepadení, zadržení policií či při ztrátě cestovního dokladu nebo peněz. Pomoc poskytují také při úmrtí turisty. Konzulární jednatelství budou turistům k dispozici například v Barceloně, Burgasu, Marseille, Podgorice, Rijece nebo Splitu. Posíleny budou také zastupitelské úřady Aténách, Bernu, Madridu nebo Záhřebu.

Pomoci turistům také můžou honorární konzulové z ciziny, kterých má Česko přibližně 160 po celém světě. Do krizové oblasti v případě potřeby může ministerstvo vyslat také takzvaného "létajícího konzula", který může okamžitě odcestovat do oblasti postižené například nějakou katastrofou, pokud se týká i českých turistů. Diplomacie také zdůrazňuje, že Češi by se v zahraničí měli také chovat šetrně k životnímu prostředí. Z místa pobytu by si turisté měli odvážet pouze fotografie. "Sbírání suvenýrů jako jsou mušle nebo korálky se při velkém počtu turistů může stát pohromou pro ten (zahraniční) stát," řekl ředitel právní sekce ministerstva Jaroslav Horák.

U Jadranu bude turistům pomáhat 17 českých policistů

V létě budou v Chorvatsku pomáhat při jednání českých turistů s tamní policií čeští policisté ovládající chorvatštinu. Od 30. června do 1. září bude v zemi u Jadranu, kam loni zamířilo téměř 700.000 Čechů, 17 policistů. Podle odhadů navštíví letos Chorvatsko asi milion českých turistů. Přítomnost českých policistů v Chorvatsku by měla mimo jiné zabránit konfliktům podobným tomu, který vznikl loni mezi dvěma českými turistkami a chorvatskou policií a který přerostl až v diplomatický spor. O novinkách na jadranském pobřeží novináře informoval ředitel konzulárního oddělení ministerstva zahraničí Ivan Záleský. Zopakoval také, že od letošního roku je třeba, aby děti cestující bez rodičů, měly s sebou speciální formulář s ověřeným podpisem svého zákonného zástupce. Česká diplomacie také upozornila, že na hranicích by někteří řidiči mohli přijít o vozy, jejichž původ je nelegální. Vstupem Česka do schengenského prostoru se totiž propojily evropské registry odcizených vozidel a policisté tak po nich mohou pátrat ve všech unijních zemích.

Občanský zákoník chce zavést domácí násilí do soukromého práva

Oběti domácího násilí by v budoucnu měly mít možnost nechat vystěhovat ze společného domova lidi, kteří je bijí či ohrožují. Umožnit jim to má nový občanský zákoník, který chce ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v prosinci předložit vládě. Podle Václava Vody z legislativního oddělení ministerstva se tak domácí násilí bude poprvé moci řešit soukromoprávní cestou. Od roku 2004 patří domácí násilí mezi trestné činy. Od loňského ledna smí policie lidi, kteří týrají své blízké, vykázat na deset dní z domova. Soud pak může předběžným opatřením dobu jejich vykázání prodloužit. Podle Vody je však důležité, aby se oběti násilí domohly soudní cestou dlouhodobějšího řešení, tedy rozhodnutí o vystěhování. "V současné době lze situaci řešit přes trestněprávní normy, ale ostatní evropské země již mají zakotveno v zákoně přímo právo slabší strany na ochranu," řekl Voda.

Silniční dopravci se chtějí kvůli drahé naftě sejít s Topolánkem

Tuzemští silniční dopravci se chtějí sejít s premiérem Mirkem Topolánkem a jednat s ním o možnostech řešení krize v dopravě, kterou způsobuje drahá nafta a také silná koruna. ČTK to řekl mluvčí sdružení Česmad Bohemia Martin Felix. "Jsme si vědomi toho, že systémovým řešením by bylo promítnutí zvýšených nákladů do cen. To je ale na konkurenčním trhu problematické," řekl Felix. Mezi možnými řešeními, se kterými Česmad na jednání půjde, je například návrh na vrácení části spotřební daně z pohonných hmot, slevy na mýtném, dotace na obnovu vozového parku, sociální fond na podporu vzdělávání profesionálních řidičů nebo stanovení maximální doby splatnosti v autodopravě. Česmad chce rovněž vyzvat ÚOHS, aby prošetřil zdražování nafty u čerpadel. Podle Felixe sdružení zatím nechystá žádné protesty, které by ochromily ČR podobně jako tento týden Španělsko nebo Portugalsko, ale nevyloučil živelné akce. "Situace se u některých dopravců stává opravdu neúnosná," dodal.

Lokomotivy Taurus mohou na českou železniční síť

Drážní úřad schválil nejrychlejší lokomotivy světa Taurus od společnosti Siemens pro provoz na české železnici. ČTK to řekl náměstek ředitele DÚ Jiří Šépka. Rozhodnutí úřadu zatím není pravomocné. Účastníci řízení se proti němu mohou odvolat, což se však vzhledem ke kladnému vyjádření nepředpokládá. Podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly chtějí dráhy taurusy nasadit od prosince na dálkové spoje typu EuroCity mezi Prahou a Vídní. Půjde o lokomotivy rakouských drah. Forma spolupráce, počet lokomotiv a finanční podmínky se nyní dojednávají. V úvahu připadá například pronájem nebo takzvaná vyrovnávka výkonů, tedy jakási vzájemná zápůjčka lokomotiv. Zavedení taurusů bude mít řadu výhod. Dráhy získají moderní vysokorychlostní lokomotivy a nahradí s nimi některé starší stroje československé výroby. U mezinárodních vlaků, které potáhnou taurusy, navíc nebude nutné složitě a nákladně přepřahat na hranicích; vymění se pouze strojvedoucí.

Bible, bojový gripen i filmy o pravěku lákají na muzejní noc

Možnost vidět bojový letoun JAS-39 Gripen takřka "v akci", ochutnat pochoutky z brambor, prohlédnout si Pražskou bibli z roku 1488, Morseův telegraf a vytisknout si pamětní list na historickém knižním lisu budou mít účastníci Pražské muzejní noci. Pokud ovšem tuto sobotu od 19:00 hodin zavítají do některého z pěti desítek objektů, které budou otevřeny až hodinu přes půlnoc. Bližší informace jsou na internetové adrese www.muzejninoc.cz. Pražská muzejní noc se uskuteční popáté. I letos vyjde zájemcům o prohlídku muzeí, galerií a dalších kulturních památek vstříc dopravní podnik. Zdarma je po Praze sveze devět autobusových linek, které většinu míst propojí. Do akce bude zapojeno 53 autobusů, celkem půjde o 421 spojů. Do 01:30 bude prodloužen provoz všech tras metra a poslední lanovka na Petřín vyjede oproti zvyklostem až v 01:15 hodin. "Neobjevili jsme Ameriku, obdobné akce existují už dlouho v evropských metropolích i v zámoří. Před těmi pěti lety jsme se vlastně nechali touto dlouhou tradicí inspirovat," vysvětlil generální ředitel Národního muzea v Praze Michal Lukeš. Je místopředsedou Asociace muzeí a galerií, která se před čtyřmi lety k této akci jako spoluorganizátor připojila, čímž přerostla rámec hlavního města. Takzvaný Festival muzejních nocí od té doby navázal na mezinárodní svátek muzeí (18. května). V polovině května byl zahájen v Mikulově a nyní v Praze vrcholí. Zapojilo se do něj 139 institucí v téměř stovce měst.

Zemřel spisovatel Zdeněk Urbánek

Ve věku 90 let zemřel ve čtvrtek v Praze po krátké nemoci spisovatel a překladatel Zdeněk Urbánek, jeden z prvních signatářů Charty 77. ČTK to řekla jeho přítelkyně Marta Krampolová. Urbánek se narodil 12. října 1917 v Praze. Studoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, školu ale nedokončil kvůli jejímu uzavření nacisty v roce 1939. V roce 1977 se přidal k disentu a stal se zakázaným autorem. Po roce 1989 byl jmenován docentem a krátce byl rektorem Akademie múzických umění. Izrael jej vyznamenal titulem Spravedlivý mezi národy. Bývalý český prezident Václav Havel, který byl Urbánkovým blízkým přítelem a krátce před smrtí jej ještě navštívil v nemocnici, říkal, že z Urbánkova díla ho nejvíce ovlivnila kniha Stvořitelé světa. Do ní autor podle Havla zanesl příběhy lidí, kteří spoluurčovali Urbánkův život a vytvářeli duchovní prostředí, v němž žil. Zdeněk Urbánek překládal z angličtiny například Shakespeara, Dickense, Joyce, Eliota, Whitmana, Saroyana či Faulknera.

Sport

Jen tři gamy uhrála česká tenistka Nicole Vaidišová ve čtvrtfinálovém utkání s Bethanií Mattekovou. Na trávě v Birminghamu podlehla třetí nasazená hráčka americké soupeřce po setech 3:6 a 0:6.

České basketbalistky postoupily na olympijské hry. Účast v Pekingu jim zajistila výhra nad Japonskem ve čtvrtfinále závěrečného kvalifikačního turnaje v Madridu.

Počasí

V sobotu bude skoro jasno až oblačno, místy přeháňky. Teploty vystoupí na 16 až 20 stupňů Celsia.