Zprávy

Studie o radaru vyloučila zdravotní rizika

Lidé v okolí chystaného radaru americké protiraketové obrany v Brdech nebudou vystaveni nebezpečnému záření, řekl s odvoláním na studii rizik premiér Mirek Topolánek (ODS). Kabinet vzal zprávu expertů o zdravotních vlivech radaru na vědomí. "Zdravotní rizika jsou vyloučena," uvedl Topolánek po jednání vlády. Studie podle úřadu vlády konstatuje, že lidé pohybující se v úrovni terénu v místech mimo nepřístupný prostor antény budou vystaveni záření, které se ani řádově nepřiblíží nejvyšší přípustné hodnotě pro trvalé vystavení obyvatelstva záření. Podle informací, které s odkazem na studii nedávno přinesl deník Právo, hrozí riziko ve výškách, kam směřuje paprsek radaru. Ohroženi by mohli být lidé, kteří se náhodou dostanou do přísně střežené bezletové zóny například v balonu a rogalu, uvedl deník.

Dokument zpracovala Národní referenční laboratoř pro neionizující elektromagnetické pole a záření. O tom, že radar neohrozí zdraví obyvatel Brdska, přesvědčovala i předběžná studie představená loni v srpnu armádním hygienikem. Starostové obcí, v jejichž okolí má radar vzniknout, tehdy ale zprávě armádních hygieniků příliš nevěřili. Výsledky studie loni zpochybňoval také předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek.

ČR a USA zahájily další kolo vyjednávání o smlouvě

Česko a USA zahájily další kolo vyjednávání o smlouvě o pobytu vojsk (SOFA) k protiraketovému radaru, která řeší mimo jiné právní postavení a eventuální trestní odpovědnost amerických vojáků v Česku. ČTK o tom informovalo ministerstvo obrany s tím, že více informací o obsahu třídenních rozhovorů poskytne v pátek. Podle vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry (ODS) je možné, že se otázky trestní odpovědnosti amerických vojáků dojednají již tento týden. Podle něj Česko každopádně nepřistoupí na nižší standardy, než jsou obvyklé pro podobné americké základny na území západoevropských států.

Česko s USA celkem vyjednává o dvou smlouvách, které mají určit podmínky pro vybudování radaru ve vojenském újezdu Brdy. Spory v hlavní smlouvě se zřejmě týkají ujednání o ochraně životního prostředí. Čeští vyjednavači chtějí, aby právní aspekty ochrany životního prostředí v okolí zamýšlené radarové základny vycházely z přísnějších norem bez ohledu na to, jestli jsou americké nebo tuzemské. Je také možné, že se sporné části týkají nápravy případných škod.

Paroubek odmítá americký radar

Poslanec sociální demokracie, který by podpořil výstavbu radarové základny USA v Česku, by neměl být na příští kandidátce ČSSD, soudí její předseda Jiří Paroubek. Chce také navrhnout, aby ČSSD opět uspořádala vnitrostranické referendum o radaru. "Já si neumím představit, že by někdo hlasoval pro radar. A určitě, pokud by někdo takový byl, tak bych si neuměl představit, že by příště byl na kandidátce sociální demokracie, to bych skutečně tam nebyl já," uvedl šéf nejsilnější opoziční strany. Paroubek se zpočátku vyslovoval pro vybudování základny, současně ale podotýkal, že respektuje většinový negativní postoj sociálních demokratů. Nyní Paroubek uvedl, že změnil postoj k americké protiraketové obraně, protože dospěl k názoru, že balistické střely s atomovými hlavicemi z Íránů jsou "papíroví tygři".

EU našla společný postoj k vízům do USA

Velvyslanci členských států Evropské unie se v Bruselu shodli na společném postoji k otázce bezvízového styku se Spojenými státy, informoval mluvčí stálého zastoupení ČR při EU Jan Vytopil. Některé členské státy Evropské unie nedávno rozladil postup Česka, které s USA podepsalo bilaterální memorandum, které má časem vést ke zrušení víz. Češi na jednání souhlasili s tím, že data, která si vymění s Američany, budou v souladu s dohodou o výměně dat cestujících v letecké dopravě mezi Evropskou unií a Spojenými státy (PNR). Komise se původně obávala, že kvůli dohodě mezi USA a ČR by mohli Američané odstoupit od dohody s Evropskou unií. V dokumentu o výměně dat je totiž obsažena i klauzule, podle níž může Washington od dohody jednostranně odstoupit, pokud by ji EU porušila. Evropská komise se pak obává, že tímto porušením by mohl být rozsah dat, které Češi či další země budou na základě bilaterálně uzavřených memorand USA předávat.

Česko bude mít zřejmě jen dvě zpravodajské služby

Bezpečnostní rada státu schválila věcný záměr zákona o zpravodajských službách ČR a o jejich kontrole. Místo dosavadních tří tajných služeb by měly působit jen dvě. Nová Národní zpravodajská služba by působila v zahraničí a dosavadní civilní kontrarozvědka – tedy Bezpečnostní informační služba - na domácí půdě. Do obou by se měly podle místní působnosti rozdělit vojenské služby. Novou podobu zpravodajských služeb, k níž má armáda výhrady, musí schválit vláda a parlament a podepsat prezident republiky.

Návrh také obsahuje nový způsob kontroly zpravodajských služeb. První stupeň kontroly budou vykonávat pro každou zpravodajskou službu nově zřízené kontrolní orgány složené z poslanců. Druhý stupněm bude nezávislý kontrolní orgán. Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost František Bublan (ČSSD) se ohradil proti tomu, že věcný záměr zákona vláda neprojednala s výborem a že nebyl jako jeho šéf pozván na zasedání rady, přestože dostal takový příslib.

Armáda zřejmě koupí transportéry, když dobře dopadnou zkoušky

Pokud obrněné transportéry Pandur od rakouské firmy Steyr úspěšně absolvují zkoušky ověřující jejich technické parametry, armáda by zřejmě koupila 107 těchto strojů v šesti variantách. Novinářům to řekla ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) po zasedání kabinetu, který souhlasil s dalším vyjednáváním s dodavatelem transportérů. Původně mělo vojsko koupit 199 pandurů. Kabinet však na konci loňského roku smlouvu za více než 20 miliard vypověděl kvůli tomu, že firma nestihla dodat první vozidla včas. V lednu dal Steyru druhou šanci, když posvětil nové kolo rozhovorů. Ministryně uvedla, že oproti je Steyr připraven podrobit své transportéry testům ve Vojenském opravárenském podniku ve Šternberku. Vidí v tom zásadní změnu. "Dostali jsme se do situace, kdy ústupky musela začít dělat druhá strana," uvedla. Vláda podle ní ustoupila jen v tom, že dala výrobci více času. Ve svém rozhodování vzali ministři podle ní v úvahu to, že vojáci transportéry potřebují, a to co nejdříve, a také zájmy českých subdodavatelských firem. Pokud vozidla ve zkouškách obstojí, obě strany podepíší memorandum o porozumění. Nový projekt má být skoro o polovinu levnější.

Podle stínového ministra obrany ČSSD Petra Hulínského postupuje neodpovědně, riskantně a zavání to obcházením zákonů. Obává se žaloby konkurence. Připomněl, že vláda zdůvodnila vypovězení smlouvy nedodáním 17 transportérů a zjištěním nedostatků při kontrolních zkouškách. Nyní se však důvody jeví jako "množstevní". Chtěl by proto vědět, zda původní důvody stále trvají, na jakém právním základě bude nová smlouva a jak má vláda zaručeno, že novým rozhodnutím neotvírá cestu předem prohrané arbitráži.

Podle CVVM většina nehodnotí dobře prezidentovu znalost problémů občanů

Ačkoli prezident Václav Klaus pravidelně navštěvuje jednotlivé kraje České republiky, většina občanů hodnotí spíše negativně to, jak je s nimi v kontaktu a jak zná jejich problémy. Značně poklesla také spokojenost lidí s tím, jak prezident reprezentuje Česko v zahraničí. Zjistil to lednový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Kontakt prezidenta s občany a znalost jejich problémů hodnotilo velmi a spíše špatně 54 procent občanů a 46 procent stejně hodnotí to, jak Klaus ovlivňuje vnitropolitický život.

S tím, jak Klaus reprezentuje Česko v zahraničí, je velmi a spíše spokojeno 61 procent lidí, ale loni v lednu to bylo 84 procent. Většina občanů velmi kladně vnímá také působení Klause v oblastech, jako je péče o vážnost a důstojnost úřadu a plnění ústavních funkcí - první oblast hodnotí velmi a spíše dobře 79 procent a druhou 70 procent lidí. Většina - 63 procent - také pozitivně hodnotí Klause jako autoritu u občanů. CVVM upozorňuje, že letos v lednu byli občané k působení Klause v prezidentské funkci kritičtější než v předešlých letech. Ve všech zmiňovaných oblastech se jeho hodnocení za poslední rok znatelně zhoršilo - většinou o deset procent. Výjimkou je mínění lidí o kontaktu prezidenta s občany a znalosti jejich problémů.

Šéf ČSSD vyzývá k diskusi o přímé volbě prezidenta

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek vyzval politické strany k diskusi o příštích volbách prezidenta republiky občany. Návrh zákona, který by upravoval přímou prezidentskou volbu, by podle něj měla připravit a projednat ještě tato Poslanecká sněmovna, řekl šéf ČSSD. Paroubek připomněl, že ČSSD podala návrh zákona o přímé prezidentské volbě loni v listopadu. Vláda k němu ale dala odmítavé stanovisko. V prosinci pak byl stažen s tím, že k němu koaliční strany připraví svá stanoviska nebo předloží vlastní návrh, uvedl.

Sociální demokraté vyzvali ostatní strany k přípravě přímé volby už 17. února na zasedání svého ústředního výkonného výboru. Tehdy bezprostředně po zvolení Václava Klause prezidentem na další pětileté období se ozývalo z politických stran, že by byla vhodnější volba přímá. Paroubek nyní zdůraznil, že by byla i po změně způsoby volby a tedy i ústavy, zachována "parlamentní republika", a že by hlavou výkonné moci byl i nadále předseda vlády.

Čunek označil Topolánkovy požadavky za ponižující

Bývalý vicepremiér a předseda lidovců Jiří Čunek nechce spojovat svůj návrat do vlády s postojem KDU-ČSL k odborným tématům, například reformě zdravotnictví. Podmínky, které mu klade premiér Mirek Topolánek (ODS), označil za ponižující. Topolánek v úterý naznačil, že mu vadí postoj lidovců k reformám ve zdravotnictví. Podle předsedy vlády je logické, že podmiňuje návrat bývalého vicepremiéra do kabinetu jednotným postojem lidovců k vládnímu programu. Aby mělo koaliční vládnutí dál smysl, nevezme premiér podle svých slov Čunka zpět bez souhlasu zelených, stejně tak ale bude chtít, aby lidovci plnili koaliční smlouvu. Topolánek zdůraznil, že v celé věci mu jde hlavně o zachování koalice. Po lidovcích v této souvislosti chce, aby ctili koaliční dohodu.

Po středečním zasedání vlády premiér také zopakoval, že návrat šéfa lidovců závisí na dohodě šéfa KDU-ČSL s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (za SZ). Předseda vlády věří, že stále existuje možnost, že se oba politici dohodnou rychle, i když se šéf české diplomacie léčí v zahraničí. Schwarzenberg tvrdí, že Čunek dostatečně nevysvětlil původ rodinných financí, nechce s ním proto zůstat v jedné vládě.

Sankce v programu pro vysloužilé farmáře budou odstupňovány

Zemědělci, kteří se rozhodnou přenechat hospodářství svým mladším následovníkům a požádají o dotace z programu zaměřeného na předčasné ukončení zemědělské činnosti, nebudou postihováni sankcemi, pokud nový hospodář sníží plochu převedené zemědělské půdy do deseti procent. Počítá s tím novela nařízení, kterou schválila vláda. Podle původních pravidel z roku 2005 by vysloužilí farmáři v případě jakéhokoliv snížení plochy převedené půdy přišli o celou rentu. Nyní to hrozí až tehdy, pokud se plocha pozemků sníží o více než 30 procent. Důvodem změny je podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče nestálost držby zemědělské půdy, a s tím související časté změny v evidenci zemědělské půdy. "V některých případech dochází k problematickému plnění jedné z podmínek čerpání dotací, a to dodržení závazku nabyvatele týkající se obhospodařování celkové výměry pozemků, ke kterým mu bylo převedeno vlastnické právo nebo právo k jejich užívání na dobu nejméně pěti let," sdělil ČTK Gandalovič.

Novela nařízení vlády podle Gandaloviče zavádí odstupňování sankcí. V případě snížení výměry převedených zemědělských pozemků do deseti procent zůstane dotace zachována. Pokud se výměra převedených zemědělských pozemků sníží v rozmezí od deseti do 20 procent, sníží se dotace o deset procent. Při snížení výměry převedených zemědělských pozemků do 30 procent se dotace sníží o polovinu a až při poklesu výměry větším než 30 procent žadatel o dotace přijde.

Vláda chce rozložit přidělování povolenek aukcemi do roku 2020

Vláda bude při jednání o novém energetickém balíčku Evropské komise (EK) prosazovat, aby prodej energetických emisních povolenek v aukcích nabíhal postupně mezi roky 2013 až 2020. Po jednání vlády to uvedl premiér Mirek Topolánek s tím, že toto je oficiální pozice vlády při vyjednávání s EK. Podle návrhu EK by si producenti elektřiny měli kupovat 100 procent povolenek už od roku 2013. Ekologové postup vlády považují za špatný. Nyní je dostávají zdarma; pokud jim zbudou, mohou je prodat. A naopak, pokud vypustí více CO2, než na kolik mají povolenky, může si chybějící povolenky dokoupit. "Domníváme se, že máme na jednání přijít s pozicí, že aukce pro emisní povolenky pro energetiku mají být i po roce 2013 až do roku 2020 rozloženy v čase. Tato pozice je u nových zemí EU poměrně běžná," uvedl premiér. Důvodem českého postoje je podle Topolánka i struktura domácí energetiky, kdy tři pětiny elektřiny pocházejí z uhlí. Naopak například francouzská energetika je postavena na výrobě elektřiny v jaderných elektrárnách. Česko není podle Topolánka schopno zcela změnit strukturu energetických zdrojů do roku 2013.

Prezident jmenoval Hrabala náčelníkem své vojenské kanceláře

Novým náčelníkem prezidentské vojenské kanceláře se stal generál František Hrabal. Do funkce ho na Pražském hradě jmenoval prezident Václav Klaus. Hrabalův předchůdce Ivo Zbořil rezignoval loni na podzim kvůli podezření ze zpronevěry. Hrabal dosud působil jako zástupce náčelníka generálního štábu. Nynější generálporučík zahájil vojenskou kariéru v 80. letech, kdy působil například u spojovacího pluku v Plzni. V 90. letech vykonával mimo jiné funkci velitele pozemních vojsk. Od roku 2002 byl zástupcem české armády v EU a NATO. Zástupcem náčelníka generálního štábu se stal v roce 2006. Při svém jmenování dnes Hrabal řekl, že služba u prezidenta pro něj znamená závazek plného nasazení, loajality a diskrétnosti.

Premiér ocenil plaketou Ivana Medka

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v úterý předal plaketu předsedy vlády novináři, hudebníkovi a někdejšímu kancléři prezidenta Ivanu Medkovi. Ocenil jeho odvahu v celoživotním boji za svobodu. Byl podle něj vždy statečný a zásadový. "Svým přístupem v boji za svobodu dokresluje ten vějíř, který patří k únoru 1948," řekl novinářům premiér.

Nejvyšší soud dal aktivistovi Šináglovi novou šanci na omluvu od Grebeníčka

Nejvyšší soud (NS) dal aktivistovi Janu Šináglovi novou šanci na omluvu od bývalého předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka. Politik před třemi lety na prvomájové demonstraci komunistů na pražské Letné veřejně označil známého antikomunistu Šinágla za primitiva. NS zrušil verdikt Vrchního soudu v Olomouci, podle kterého se Grebeníček omlouvat nemusí, protože hovořil jménem politické strany. Rozhodnutí NS padlo před čtyřmi týdny v neveřejném jednání, nyní se objevilo v elektronické databázi. Vrchní soud se musí případem znovu zabývat. Olomoučtí soudci se domnívali, že Grebeníček jako tehdejší předseda strany řídil celé letenské shromáždění a hovořil za KSČM, nikoliv sám za sebe. Šinágl prý proto měl žalovat stranu, a nikoliv politika. Podle Nejvyššího soudu je takový výklad zákona chybný a v Grebeníčkově případě šlo o takzvaný exces, za který musí zodpovídat sám.

Počasí

Převládá jasno nebo skoro jasno. Teploty ve čtvrtek vystoupí na 3 až 7 stupňů Celsia.