Zprávy

Předsedové ODS, ČSSD a lidovců jednali o nové vládě

Předseda ODS Mirek Topolánek se dnes sešel s šéfem sociálních demokratů Jiřím Paroubkem a nově zvoleným předsedou KDU-ČSL Jiřím Čunkem. Lídři stran jednali o programu případné společné vlády i o jejím možném složení, ovšem beze jmen, řekl ČTK Paroubek. Předsedové podle něj hovořili rovněž o tom, jak jednání urychlit, aby mohla být uzavřena do konce příštího týdne. Podle zpravodajského serveru Novinky inicioval jednání Čunek, který vede lidovce od soboty. Topolánek, Paroubek a Čunek spolu podle České televize hovořili o tématech, na kterých se spolu neshodly stranické expertní týmy. Řeč tak byla například o zdravotnictví. Možnou koalici ODS, ČSSD a KDU-ČSL pokládá Paroubek za jediné možné řešení.

Pokud další vláda nedostane důvěru, ODS bude chtít šéfa sněmovny

Pokud ani druhá vláda premiéra Mirka Topolánka nezíská důvěru poslanců, občanští demokraté se budou snažit získat místo předsedy Poslanecké sněmovny. Pak by se mohlo podařit sestavit kabinet na celé volební období, nebo by to byla nejrychlejší cesta k předčasným volbám. Uvedl to v Otázkách Václava Moravce České televize předseda poslanců ODS Petr Tluchoř. "Pokud uspějeme ve volbě předsedy sněmovny, můžeme jmenovat předsedu vlády, a třeba z toho třetího pokusu může vzejít vláda na celé volební období," poznamenal Tluchoř. Jestliže by důvěru nedostala, následovaly by předčasné volby. Sociální demokraté říkali, že by takzvaný třetí pokus chtěli pro sebe, konkrétně svého předsedu a expremiéra Jiřího Paroubka.

V případě třetího povolebního pokusu o sestavení vlády premiéra jmenuje šéf sněmovny. Sněmovnu nyní vede sociální demokrat Miloslav Vlček. Před svou volbou do této funkce slíbil, že před třetím povolebním pokusem o sestavení vlády odstoupí. Topolánek se pokouší sestavit vládu z pověření prezidenta Václava Klause už podruhé. Při prvním pokusu jeho jednobarevný kabinet ODS nedostal důvěru sněmovny, v níž vládne pat mezi levicí a pravicí. Dosavadní jednání v rámci druhého pokusu se vedla o koaliční vládě občanských a sociálních demokratů, lidovců a zelených. Zelení ale v pátek oznámili, že z debat o této variantě odstupují.

Tlustý: Smlouva s Nomurou může být zveřejněna koncem března

Smlouva o smíru s japonskou bankou Nomura v kauze Investiční a Poštovní banky (IPB) by mohla být zveřejněna na konci března příštího roku. V diskusním pořadu TV Prima Nedělní partie to řekl ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS). Dokument může být podle něj zveřejněn, jakmile se uskuteční všechny kroky, které jsou v něm obsaženy. Obsah jednotlivých bodů smlouvy už byl podle Tlustého oznámen. Bude prý ale zveřejněno i podrobné znění smlouvy. "Jakmile budou zastaveny arbitráže, jakmile budou zastaveny všechny soudní spory, budou provedena všechna nezbytná ocenění, já odhaduji, že to bude na konci března," uvedl Tlustý.

Dohodu s Nomurou uzavřelo Česko ve čtvrtek 30. listopadu. Obě strany se dohodly ukončit arbitráže o desítky miliard korun kvůli zkrachovalé IPB. ČR by rovněž měla zajistit zastavení všech sporů s Nomurou. Smlouva předpokládá, že se k dohodě připojí i ČSOB, jež zkrachovalou IPB převzala za symbolickou korunu. Vláda v rámci urovnání sporu uložila ministru financí, aby jejím jménem požádal prezidenta o udělení milosti vyšetřovaným zástupcům Nomury. Václav Klaus však vládě nevyhověl a milost vyšetřovaným manažerům neudělil.

Téměř polovina lidí chce podle Medianu předčasné volby

Téměř polovina lidí chce v České republice předčasné volby. Vyplývá to z výzkumu veřejného mínění, který pro Českou televizi připravila agentura Median. Z téměř 600 lidí, jež agentura oslovila, požaduje předčasné volby skoro 44 procent z nich, proti tomu je bez mála 31 procent občanů, jasný názor nevyslovila čtvrtina dotazovaných. Podle výsledků požaduje více než 65 procent zastánců předčasných voleb, aby se uskutečnily již na jaře příštího roku.

Pro předčasné volby je podle výsledků výzkumu "určitě" 23,4 procenta dotazovaných, "spíše ano" odpovědělo 20,3 lidí, naopak "určitě" nesouhlasí 13,3 procenta a "spíše" nesouhlasí 17,6 procenta dotazovaných.

Ze stejného výzkumu také vyplývá, že téměř 41 procent lidí považuje postup prezidenta Václava Klause při řešení povolební patové situace v ČR za špatný, opačného názoru je více než 36 procent. Za viníky současné politické krize v Česku považují účastníci ankety především sociální a občanské demokraty.

Z téměř 600 lidí, jež agentura oslovila, přes 36 procent uvedlo, že postup prezidenta Klause při řešení povolební krize byl správný. Ovšem bezmála 41 procent dotazovaných s kroky hlavy státu nesouhlasí, zhruba 23 procent respondentů nemá jasný názor. Podle téměř 27 procent respondentů může za krizi ČSSD, dalších více než 22 dotazovaných jmenovalo ODS, čtyři procenta hlasů dostali lidovci, 2,3 procenta zelení, jedno procento komunisté a zhruba 43,5 procenta respondentů viníka neoznačilo.

Z politiků nese podle výzkumu největší vinu na současné situaci předseda ČSSD Jiří Paroubek, kterého jmenovalo téměř 25,5 procenta lidí. Za ním je s necelými 21 procenty premiér a šéf ODS Mirek Topolánek.

Vondra v Bruselu vyzve ke vstřícnosti k Srbsku a Turecku

Evropská unie by měla vyslat Srbsku signál, že tuto zemi neopouští a že podporuje její demokratické síly. Na schůzce ministrů zahraničí EU to v pondělí v Bruselu řekne český ministr Alexandr Vondra. Podle mluvčí Černínského paláce zároveň podpoří vstřícný postoj k Turecku, který by Ankaře "nezavíral dveře" do unie.

Chceme Srbsku vyslat signál, že ho Evropa neopouští, a že podporujeme demokratické síly v této zemi, řekla ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. V Srbsku budou 21. ledna předčasné parlamentní volby. Ve stejném smyslu vystoupí v pondělí i Rakousko. Vstřícnost k Srbsku podporuje také Maďarsko a "jižní křídlo" EU, zatímco proti jsou země spíše na severu unie. Výhrady má i tradiční srbský spojenec Francie, která je však po neúspěchu loňského referenda obecně nedůvěřivá vůči úvahám o rozšiřování.

Klíčovým tématem pondělního jednání ministrů zahraničí však bude Turecko. Ankara ve čtvrtek ve snaze zabránit zpomalení vstupních jednání na poslední chvíli nabídla, že řecké části Kypru otevře jeden přístav a letiště výměnou za otevření letiště a přístavu na severním Kypru, který je v mezinárodní politické a ekonomické izolaci. Členské státy se však v pátek dohodly, že nabídka je příliš nekonkrétní, než aby něco změnila. Ministři proto budou vycházet z nedávného doporučení Evropské komise, která navrhla zbrzdění vstupních rozhovorů: konkrétně by se nemělo otevírat osm klíčových kapitol z 35. Podle ČR by ale unie neměla odradit Ankaru úplně. Neměli bychom zavírat úplně Turecku dveře, to by nebylo moudré, řekl tento týden v Bruselu Vondra při zasedání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Je to pro Evropu i strategická otázka, dodal. Podle Opletalové v tomto duchu Vondra vystoupí i v pondělí.

Zahradil: Česko by nemělo platit do EU a ani nic nechtít

Netradiční návrh, jak by Česká republika mohla řešit problém s čerpáním peněz z fondů Evropské unie, vyslovil v diskusním pořadu TV Prima Nedělní partie europoslanec Jan Zahradil (ODS). ČR nemá posílat do Bruselu žádné peníze, a žádné od nich také nechtít, řekl v nadsázce. "My dnes platíme do Evropské unie zhruba 30 miliard korun ročně z našeho rozpočtu. Proti tomu stojí určité prostředky, které můžeme čerpat, otázkou však je, zda je umíme čerpat," uvedl Zahradil. "Každá miliarda čerpaná z evropských fondů nás bude stát až 150 milionů korun," dodal.

Česko by v letech 2007 až 2013 mohlo čerpat z EU zhruba 700 miliard korun, musí však bruselské dotace zvýšit o 15 procent z vlastních zdrojů. "Kdybychom nedokázali zlepšit úroveň našeho čerpání z evropských fondů a kdybychom se dostali do pozice čistého plátce, tak by snad bylo lepší do Bruselu nic neplatit, a také odtamtud nic nečerpat, peníze bychom si nechali a byli bychom na tom lépe, než když se je snažíme vyčerpat," prohlásil europoslanec. Na argument, že v letech 2007 až 2013 by mohla Česká republika čerpat až 100 miliard korun ročně, uvedl, že tyto peníze by ČR získala v případě, že bude mít stoprocentní úspěšnost. Zatím žádná země v historii EU podle Zahradila nikdy takto úspěšná při čerpání nebyla. "Tam se to pohybuje mezi 50 a 60 procenty," dodal. Výše platby do evropského rozpočtu navíc závisí na úrovni hrubého domácího produktu, připomněl Zahradil, a tak bude Česko v příštích letech pravděpodobně platit více než nyní.

Podle europoslance Miloslava Ransdorfa (KSČM) je úspěšnost projektů Česka dána především tím, jak má země připravené lidi. Podle Ransdorfa se úspěšnost pohybuje kolem 39 procent. "Maďaři, kteří mají 94procentní úspěšnost u projektů, oni dlouhodobě investovali do lidí, kteří leštili kliky v Bruselu, vytvářeli si kontakty a to my jsme neudělali," uvedl.

Otevření ČR pro Rumuny a Bulhary nechává obchodníky chladnými

Obchodní řetězce, které v Česku zaměstnávají desetitisíce lidí, se nepřipravují na lednové otevření tuzemského pracovního trhu pro občany Rumunska a Bulharska. Obchodníci shodně tvrdí, že nové pracovníky přijímají průběžně a o pracovní sílu z těchto dvou nových členských zemí Evropské unie nebudou mít přednostní zájem.

O otevření pracovního trhu Rumunům a Bulharům rozhodla minulý týden vláda. Občané obou zemí, které se příští rok stanou členy EU, se budou moci od ledna ucházet o práci v ČR bez překážek. Česko si však ponechá možnost přijmout v případě ohrožení pracovního trhu ochranná opatření. Podle předpokladů úřadů by ale bulharští a rumunští občané trh práce ohrozit neměli.

Na železnici začal platit nový jízdní řád

Na českých železnicích od neděle platí nový jízdní řád, který přináší více spojů, ale i zdražení zákaznických a zpátečních jízdenek. Novinkou je nasazení souprav Pendolino na cesty do zahraničí. Vlaky kategorie SuperCity spojí Prahu s Bratislavou a Vídní. Zavádění Pendolina do plného provozu provázely technické potíže. Definitivně jejich provoz na českých tratích schválil drážní úřad až v červnu a zpoždění nabraly i zkoušky v Rakousku a na Slovensku. S novým jízdním řádem měl začít na trase z Prahy do Ostravy jezdit i první soukromý rychlík RT Expres. Ani společnosti RailTrans se však nevyhnuly problémy s osvědčením od drážního úřadu, a expres tak v neděli nevyjel. Celkově začne od nového jízdního řádu jezdit o 5,5 procenta vlaků více. Mírné zdržení pravděpodobně čeká zákazníky cestující některými regionálními vlaky. Cestující budou muset nově přesedat v Letovicích, Klášterci nad Ohří a v Blatně u Jesenice. Osobní vlaky budou v těchto stanicích končit, zatímco nyní přes krajové hranice přejíždějí.

Bezdomovci demonstrovali za svá práva, mnoho jich však nepřišlo

Lidé bez přístřeší v neděli na Palackého náměstí v Praze demonstrovali za dodržování lidských práv. Akce se zúčastnily asi dvě desítky bezdomovců a jejich příznivců. Podporu jim přišla vyjádřit i poslankyně Strany zelených Kateřina Jacques. "Vztah společnosti k bezdomovcům, představa, že jsou to jiní lidé, kteří mají práh citlivosti někde jinde, že nemají podobné potřeby jako my, je zcela scestná," řekla Jacques ČTK. Dodala, že bydlení je základní lidskou potřebou člověka. Podle ní by v 21. století v rámci Evropské unie problém bezdomovectví v zásadě nemusel existovat. Podle Jacques lidé bez přístřeší těžko mohou řešit svůj problém sami - je to úkol celé společnosti, státu, politiků. Poslankyně řekla, že malou účast dokáže pochopit. "Pokud člověk nebydlí, tak mu těžko zbývá energie na cokoliv. Mají důležitější starost, starost o svůj život," řekla Kateřina Jacques. Organizátor demonstrace Jiří Vancl z občanského sdružení Dům Agapé, které pomáhá lidem bez přístřeší, se však domnívá, že bezdomovci musí ke svému problému přistupovat aktivně. Uvedl také, že hlavní město by mělo vypracovat koncepci boje proti bezdomovectví.

Podle letošní národní zprávy o bezdomovectví v Česku chybí tisíce lůžek pro lidi bez přístřeší. V současnosti mohou využívat po celé republice kolem 6000 lůžek. Nejvíce lidí bez přístřeší pobývá v Praze, podle odhadů 5000 až 6000. Při posledním pražském sčítání bezdomovců v roce 2004 venku přenocovala polovina z více než 3000 zaznamenaných osob. V Brně bylo letos zjištěno 1179 bezdomovců, téměř tři čtvrtiny z nich tvořili muži.

Divadlo Husa na provázku si zahraje ve Spojených státech

Brněnské Divadlo Husa na provázku zamířilo do Spojených států. V zatím rozestavěné České národní budově v New Yorku uvede nové nastudování hry Jana Antonína Pitínského Betlém. Jak Českému rozhlasu řekla ředitelka České národní budovy Margita Fuchsová, brněnští divadelníci uvedou hru v češtině. Počítají s tím, že v hledišti budou převažovat krajané. Ve speciálním benefičním představení, kterého se příští sobotu zúčastní i bývalý prezident Václav Havel, vystoupí také dvě bývalé členky divadla Husa na provázku: zpěvačka Iva Bittová a Dagmar Havlová.

Nejdražší československou mincí je Svatováclavský dvoudukát

Na 1,2 milionu korun se vyšplhala při sobotní aukci cena zlatého Svatováclavského dvoudukátu z roku 1937. Je to dosud nejvyšší cena zaplacená nejen v tuzemských, ale i ve světových aukcích za československou minci. Dražba dvoudukátu o váze necelých sedmi gramů začala na ceně 200.000 korun. Cenu mince vyšroubovalo především to, že jich bylo raženo pouhých osm kusů, sdělila ČTK pražská aukční síň Meissner - Neumann.

Celkem se v aukci dražilo 627 mincí ze sbírky předválečného sběratele Karla Hackenschmieda. Jen šest procent z nich nenašlo kupce. Sběratel, který byl pracovníkem rakousko-uherské banky a později radou na československém ministerstvu financí, uložil svoji sbírku na přelomu let 1937 a 1938 do bankovního sejfu, ze kterého byla vyňata až letos na podzim. Hackenschmiedova sbírka byla mimořádná tím, že byla ucelená a obsahovala velké množství vzácných mincí z doby rakouského císaře Františka Josefa I.

Krátce ze sportu

Aleš Valenta obsadil v nedělním druhém závodu Světového poháru akrobatických skokanů v Ťi-linu v Číně páté místo a rehabilitoval se tak po výpadku ze soboty, kdy skončil pětadvacátý. V průběžném pořadí SP je český skokan devátý.

Druhý nasazený tenista Lukáš Rosol se stal vítězem turnaje série ITF Futures v Opavě, který se hrál s dotací 15.000 dolarů. V nedělním finále porazil jednadvacetiletý hráč TK Přerov ve třech setech turnajovou jedničku Brita Joshuu Goodalla, jenž tak nenavázal na týden starý triumf z nedaleké Vendryně. Rozhodující sadu vyhrál Rosol 10:8 v tie-breaku.

Čtvrté místo obsadil český reprezentant Zdeněk Mlynář v cyklokrosovém závodu druhé kategorie ve švýcarském Wetzikonu. S náskokem přes půl minuty vyhrál na blátivé trati domácí Christian Heule před krajanem Simonem Zahnerem. Mezi jezdci do 23 let dominovali čeští závodníci, kteří v pořadí František Klouček, Lukáš Klouček a Ondřej Bambula obsadili kompletní stupně vítězů. Mezi juniory vyhrál Jiří Polnický.

Čtvrtým místem v závodě na 200 metrů volný způsob uzavřel plavec Květoslav Svoboda své vystoupení na mistrovství Evropy v krátkém bazénu a zároveň se tak postaral o nejlepší český výsledek na šampionátu. Celkově desátý skončil v polohovém závodě na 100 metrů Tomáš Fučík, který sice v sobotním semifinále posunul vlastní český rekord pod hranici 55 sekund (54,98), na postup do finále mu to ale nestačilo.

Dvojice Favoritu Brno Miroslav Berger a Jiří Hrdlička obsadila páté místo v závěrečném turnaji základní části Světového poháru v kolové. Tento výsledek jim zajistil v celkovém hodnocení čtvrtou pozici a start ve finálovém turnaji, který se uskuteční za účasti osmi nejlepších párů 10. března v Brně.

Smíšený tým ve složení Josef Semerád, Bohuslav Ceplecha, Petr Bílek a Jiří Mičánek junior vyhrál exhibiční motoristickou soutěž při jubilejním desátém Setkání mistrů v pavilonu E na Brněnském výstavišti. Ve finále porazil smíšený tým kvarteto okruhových závodníků ve složení Dan Michl, Igor Lešinský, Jiří Janák a Ondřej Navrátil. Už podruhé se akce, kterou pravidelně pořádá bývalý automobilový závodník Jiří Mičánek, uskutečnila na Brněnském výstavišti. Soutěžní pětiboj se skládal ze závodů na koloběžce, kole, motokáře a čtyřkolce a na závěr celý tým musel tlačit po výměně kol automobil. " Hlavním cílem bylo rozloučit se zábavnou formou se sezonou, což se podařilo," řekl ČTK organizátor akce Jiří Mičánek.

České reprezentantky v curlingu prohrály na mistrovství Evropy v Basileji i třetí zápas. Družstvo složené z dlouhodobě nejlepšího domácího celku CC Savona Praha v neděli podlehlo 5:9 Rusku, jež má jako jediné po třech kolech na kontě tři vítězství. Druhou výhru si na turnaji v Basileji připsali čeští muži, kteří hrají ve slabší divizi B. V neděli porazili hladce 9:3 soupeře z Bulharska.

Rychlobruslařka Kateřina Novotná se v závodu Světového poháru na krátké dráze znovu prosadila do nejlepší desítky. Dvaadvacetiletá česká olympionička v sobotu postoupila v Montrealu na trati 1500 metrů do finále B a celkově obsadila devátou pozici.

Stručně o pondělním počasí v České republice

Jasno nebo polojasno, v průběhu dne v Čechách s přibýváním oblačnosti. Postupně od západu déšť nebo déšť se sněhem. Teploty 1 až 5 stupňů Celsia, na horách jeden pod nulou.