Zprávy

Ministr Pospíšil: V kauze Kubice bylo 46 odposlechů novinářů i politiků

Při vyšetřování úniku informací z takzvané Kubiceho zprávy bylo nasazeno 46 odposlechů. Týkaly se dvou politiků, dvou novinářů, tří policistů a jednoho lékaře. Odposloucháváni byly zřejmě i jejich rodinní příslušníci a spolupracovníci. Poslance o tom informoval ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) k tomu před tím uvedl, že odposlechy byly sice v souladu se zákonem, ale týkaly se i lidí, kteří s případem neměli nic společného.

Pospíšil v rozpravě ke kauze odposlechů prohlásil, že v daném trestním stíhání spatřuje nestandardní kroky. "Bohužel jsme došli do stádia, kdy se u nás nepovolují odposlechy na nejzávažnější trestnou činnost, ale bohužel se povolují na běžnou trestnou činnost," uvedl. Soudce podle zprávy, kterou před tím projednávali poslanci v uzavřené sněmovně, povolil podle Pospíšila také odposlechy prostor Českého rozhlasu v budově Poslanecké sněmovny. Rozhlas ale nakonec podle něj odposloucháván nebyl, a to kvůli kolizi s ochrannou službou sněmovny.

Ministr dále informoval, že v den, kdy byla jmenována vláda Mirka Topolánka, tedy 4. září, nařídil soud odposlechy celkem 46 účastnických telefonních stanic. "Podle znění příkazu jsou uživateli těchto stanic tři policisté, dva politici, dva novináři a jeden lékař. Jeden z policistů má být uživatelem sedmi telefonů, druhý čtyř a třetí jednoho. První z politiků má užívat 19 telefonů a druhý deset. Novináři jsou údajně jeden uživatelem dvou a jeden jednoho telefonu. Lékař pak má užívat dva telefonní přístroje," citoval Pospíšil. Z uvedených informací podle ministra nevyplývá to, že politik užíval 19 telefonů, ale to, že současná legislativa umožňuje odposlouchávat i lidi z okolí dotyčné osoby. "Myslím si, že je to velký problém a velký nešvar právní úpravy," řekl s tím, že 31 odposlechů ze 46 bylo ukončeno na základě pokynu Inspekce ministerstva vnitra 20. září, tedy v den, kdy o nich špičky vlády informovaly.

Politici se přou o interpretaci utajených materiálů. Rozprava se stala veřejnou. Sněmovna se totiž rozhodla zbavit poslance závazku mlčenlivosti. Langer a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil tvrdí, že potvrzují informace politiků ODS o možných odposleších. Předseda bezpečnostního výboru František Bublan (ČSSD) ale ČTK řekl, že informace "nepotvrzují nic", ani slova o tom, že vyšetřování ovlivňovala bývalá vláda. "Tady to o tom nesvědčí," dodal.

Langer minulý týden vyslovil podezření, že v souvislosti s únikem takzvané Kubiceho zprávy může být odposloucháváno 20 novinářů a ústavních činitelů a že mohou být odposlouchávány i prostory sněmovny, ministerstva vnitra a Českého rozhlasu. Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká však později tyto informace označila za nepravdivé. Sociální demokraté nyní chtějí, aby lídři ODS při jednání předložili důkazy pro svá vyjádření, která ČSSD a jejího předsedu Jiřího Paroubka s odposlechy spojují. Když takové důkazy nedodají, měli by prý odstoupit a socialistům se omluvit.

Sněmovna hlasy levice vyzvala Topolánka a dva ministry k odchodu

Sněmovna v pátek vyzvala premiéra Mirka Topolánka, ministra vnitra Ivana Langera a vicepremiéra Petra Nečase k rezignaci. Konstatovala také, že tito tři politici ODS hovořili bez důkazů o tom, že bývalá vláda Jiřího Paroubka (ČSSD) zneužila odposlechy ve vztahu k ústavním činitelům a novinářům. Dolní komora přijala usnesení těsnou většinou hlasů, a to na návrh sociálních demokratů. Pro byli kromě poslanců ČSSD i komunisté, proti byli občanští demokraté, většina lidovců a zelených nehlasovala. Ministři ani premiér se výzvou řídit nemusí. Sněmovna také konstatovala, že Topolánkův, Langerův a Nečasův postup považuje za nekompetentní a nezodpovědný.

"Sněmovna dnes hlasy komunistů a socialistů odhlasovala, že dopoledne sněžilo. Všechny důkazy naopak svědčí o tom, že jde o největší polistopadový skandál ve věci odposlechů," reagoval na páteční usnesení Topolánek. Paroubek ani neočekává, že by premiér, Langer a Nečas odstoupili. "Já ale věřím, že odstoupí po té prohře, kterou lze očekávat v příštím týdnu, protože tahle vláda nemůže získat důvěru v Poslanecké sněmovně. Oni dneska předvedli, že na to nemají," řekl v pátek Jiří Paroubek.

Sněmovna zřídila komisi pro kontrolu policejních odposlechů

Sněmovna na závěr páteční mimořádné schůze ustavila komisi pro kontrolu policejních odposlechů. Komise, známá též jako "velké ucho", pracovala v dolní komoře i v minulém volebním období. Zřejmě se bude zabývat i skandálem kolem odposlechů v souvislosti s takzvanou Kubiceho zprávou. Mělo by ji tvořit pět poslanců z bezpečnostního výboru. Strany mohou své kandidáty na členy komise navrhovat do úterý 10. října.

Langer odvolal vedení Inspekce ministra vnitra

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) odvolal vedení Inspekce ministra vnitra. Informovala o tom Česká televize. Z funkce podle ČT musí odejít šéf inspekce Miroslav Borník i jeho dva náměstci Jiří Červenka a Luděk Zajíc. Borník je v pracovní neschopnosti a ČTK řekl, že o ničem neví. Důvodem odvolání je prý kauza s údajnými odposlechy politiků a novinářů. "Nemám o tom žádné oficiální informace, dovídám se o tom od novinářů," uvedl na dotaz ČTK Borník, který má od 17. září neschopenku, byl i několik dní s nohou v sádře v nemocnici.

"Odvolání pana Borníka je naprosto skandální a neuvěřitelné. Slyšel jsem, že má jít o český Watergate. Jde ale o jasnou aféru Langergate," řekl v pátek ve sněmovně bývalý premiér Jiří Paroubek (ČSSD). Bývalý ministr vnitra a šéf bezpečnostního výboru sněmovny František Bublan (ČSSD) prohlásil, že Borníkovo odvolání je velmi špatný signál. Je prý zvědav, zda odvolání náměstků neznamená vyřizování osobních účtů a snahu o politické ovládnutí inspekce.

ČSSD: Topolánek promluví na našem klubu, jen když se omluví

Premiér Mirek Topolánek bude moci příští týden navštívit poslanecký klub ČSSD jen v případě, že se omluví za výroky na adresu sociálních demokratů. Novinářům to v pátek oznámil předseda poslanců ČSSD Michal Hašek. Topolánek požádal ČSSD o návštěvu jejích poslanců kvůli jednání sněmovny o důvěře jeho vládě. K podmínce ČSSD řekl, že se neomluví a bude hledat jiné metody, jak oslovit poslance sociální demokracie. Hašek byl při vyřčení podmínky rezolutní. "Chci jasně konstatovat po poradě s vedením sociální demokracie, že umožníme takovéto vystoupení panu Topolánkovi na našem poslaneckém klubu pouze za podmínky, že pan Topolánek se omluví za celou řadu výroků, které padly na adresu sociální demokracie," prohlásil. Šéf poslanců ČSSD měl na mysli zejména výroky o "fízlování" ve vztahu k bývalému kabinetu v čele s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem.

Náměstek pro rozpočet Janota končí, Tlustý ho odvolal

Ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) odvolal z funkce svého náměstka pro rozpočet Eduarda Janotu. ČTK to sdělilo ministerstvo financí. Janota se o svém odvolání podle svých slov dozvěděl telefonicky již ráno. Důvodem je jeho kritika inzerátů, jejichž prostřednictvím ministerstvo financí v posledních dnech informovalo o výši veřejného dluhu. Janota inzeráty považoval za nekorektní a zkreslující. Zveřejněné informace podle něj vědomě nafukují státní dluhy. Tlustý ale tvrdí, že údaje zveřejněné v inzerátech přesně odpovídají tomu, co Janota sám zveřejnil na dvou tiskových konferencích. Nechápe prý proto, proč inzeráty později kritizoval. "Inzeráty v situaci, kdy je všeobecná snaha tento problém zakrýt a nevěnovat se mu, jsou jednou z metod, jak dát najevo, že ten problém existuje," dodal ministr. Bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka odvolání Janoty označil za krok podlamující chod ministerstva. Janota byl náměstkem ministra financí od roku 1999, kdy ho do funkce jmenoval tehdejší ministr Pavel Mertlík (ČSSD). V úřadě již ale pracoval předtím. Není členem žádné politické strany.

Ministerstvo obrany pro zvýšení účasti ČR v afghánské misi NATO

Česko, Slovensko, Kanada, Rumunsko a Dánsko vyjádřily záměr přispět dalšími svými vojáky do mise NATO v Afghánistánu, uvedla agentura Reuters k jednání ministrů obrany 26 členů Severoatlantické aliance ve Slovinsku. Mluvčí českého ministerstva obrany to ČTK ohledně ČR potvrdil s tím, že tento záměr však ještě musí projednat vláda a parlament. Ministerstvo obrany navrhne vládě a parlamentu, aby se česká účast v afghánské misi NATO zvýšila příští rok ze současných asi 120 až na 200 vojáků, upřesnil mluvčí Andrej Čírtek v telefonickém rozhovoru z Portorože. O posílení kontingentu NATO v Afghánistánu žádaly hlavně Spojené státy, jejichž síly tvoří jádro mise, která se setkává se silným odporem místních islámských vzbouřenců.

Mluvčí Čírtek ČTK dále sdělil, že Litva požádala Česko jménem tří pobaltských zemí o vyslání nadzvukových letounů na ochranu jejich vzdušného prostoru. Tyto země nemají potřebné letky a v ochraně jejich vzdušného prostoru se střídají ostatní země NATO. Ministr Šedivý oznámil litevské straně, že by česká armáda tuto dohlížecí a nebojovou leteckou misi v rámci systému vzdušné ochrany NATO mohla vykonávat od roku 2009.

Václav Klaus: Vietnamský prezident je pro dořešení readmisní dohody

Vietnamský prezident Nguyen Minh Triet podpořil dořešení readmisní dohody, na jejímž základě by mohli být vraceni zpět do vlasti ti Vietnamci, kteří se v ČR prohřeší proti českým zákonům. Po jednání v Hanoji to českým novinářům řekl prezident Václav Klaus. Dodal, že jeho vietnamský protějšek o této otázce nebyl na počátku jednání informován, v zemi to podle Klause není evidentně prezidentské téma, Nguyen Minh Triet tedy nezná přesné detaily dohody. "Globální podporu tomu ale vyjádřil a doufám, že to bude bráno na vietnamské straně jako pokyn," dodal Klaus.

Podle oficiálních informací žije na území ČR asi 38.500 Vietnamců, pravděpodobně je to ale až dvojnásobek. Zájem o vydání víz pro cestu do ČR je trvale vysoký. I proto je dotažení readmisní dohody, o které se vietnamská strana zdráhala dlouhou dobu diskutovat, velmi důležité. Obě země pojí tradiční vazby. Velké množství Vietnamců studovalo v socialistickém Československu, umí tedy česky a mají blízko k České republice. Češi mají velký zájem na zintenzivnění ekonomické spolupráce. Vietnamu, který je stále jednou z nejchudších zemí světa, poskytuje ČR dlouhodobě rozvojovou pomoc.

Zástupci českých firem během prezidentské návštěvy Hanoje podepsali smlouvy na zakázky ve výši 3,6 miliardy korun. Postaví zde cementárnu a pivovar. Celková hodnota rozjednaných kontraktů činí asi 36 miliard korun.

Setkání ministra Vondry s krajany provázelo menší nedorozumění

Úterní setkání ministra zahraničí Alexandra Vondry s krajany v České národní budově v New Yorku provázelo drobné nedorozumění. Český exulant Josef Schrabal si v krajanských Newyorských listech stěžuje, že mu byl odmítnut vstup na setkání, na které mířil jako novinář. Generální konzulka Halka Kaiserová ale ČTK řekla, že v rámci recepce nebylo v plánu žádné setkání s tiskem. Schrabal (84), který emigroval v roce 1948 a léta v USA vydává krajanské noviny, z toho ve svém středečním článku vyvozuje, že proti původním slibům je celá Česká národní budova v moci konzulátu, ačkoli jedno patro mají mít podle smlouvy k dispozici krajané.

Kvůli Schengenu se možná sejdou národní parlamenty Visegrádu

Kvůli hrozícímu odkladu rozšíření schengenského prostoru se možná sejdou představitelé parlamentů visegrádské skupiny, aby zaujali společný postoj. EU má své vnitřní hranice plně otevřít pro obyvatele nových členských států unie na podzim příštího roku. Podle Evropské komise ale zrušení kontrol může nastat až o dva roky později. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout ještě letos. Schůzku parlamentů visegrádských zemích chtějí svolat šéfové polského a českého Senátu Bogdan Borusewicz a Přemysl Sobotka. Dohodli se na tom při dvoustranném jednání v rámci zasedání Asociace evropských senátů, které skončilo v Praze. Borusewicz uvedl, že postup Evropské komise v otázce rozšíření Schengenu je pokusem vytvářet občany druhé kategorie v rámci EU. Pro dodržení původního termínu zrušení hraničních kontrol v EU se nedávno jednomyslně vyslovili prezidenti visegrádských zemí, tedy Česka, Polska, Slovenska a Maďarska. Evropská komise zdůvodňuje zpoždění technickými potížemi při vytváření centrální informační databáze, která má umožnit práci s cestovními dokumenty v rámci rozšířené unie. Její představitelé odmítají, že by důvodem byly politické názory v některých členských zemích. Nové země zatím neúspěšně usilují také o plné otevření pracovního trhu ve všech původních státech EU.

Evropská komise by měla při tvorbě nových předpisů brát co nejvíce v úvahu názory parlamentů členských zemí EU. Shodli se na tom v závěrečné deklaraci členové Asociace evropských senátů, jejíž zasedání skončilo v Praze. Představitelé evropských horních komor tak reagovali na rozhodnutí komise předávat nové návrhy a konzultační dokumenty přímo národním parlamentům k posouzení. Přímé informování národních parlamentů o iniciativách Evropské komise má dát zákonodárcům v zemích EU možnost, aby dali najevo případné námitky již v raném stadiu legislativního procesu, a ne až tehdy, kdy je návrh těsně před schválením. Připomínky národních parlamentů budou mít ale jen informativní charakter. Tématem pražského zasedání asociace byla role senátů ve 21. století. Zástupci horních komor z 16 evropských zemí se v deklaraci shodli na tom, že existence dvoukomorových parlamentů "přispívá ke zlepšení kvality legislativy i efektivity celého legislativního procesu, zároveň umožňuje i lepší výkon zákonodárných a kontrolních funkcí příslušejících parlamentu".

Rakouské úřady nepovolily protitemelínskou blokádu dálnice A1

Hornorakouští protijaderní aktivisté ze sdružení Atomstopp neuspěli s žádostí o povolení blokády Západní dálnice A1 u Lince na protest proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín. Mluvčí platformy Roland Egger ČTK potvrdil, že akce plánovaná na neděli se konat nebude. Další protesty se však mají uskutečnit v první polovině října. Platforma chce protestními akcemi vyjádřit obavu z "atomové hrozby", kterou podle nich Temelín představuje. Egger ČTK řekl, že "kolem 9. října", na kdy připadá šesté výročí od spuštění štěpné reakce v temelínském reaktoru, plánují aktivisté velkou blokádu hranic. "Před šesti lety na hranicích protestovaly tisícovky lidí. Od té doby se z hlediska bezpečnosti elektrárny nic nezměnilo," tvrdí Egger.

Pospíšil: Vyjednávání o vydání Koženého až po skončení procesu

Česko začne vyjednávat o vydání Viktora Koženého do země až poté, co bude soudní proces s finančníkem ukončen. Novinářům to řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Bahamský soud první instance ve čtvrtek rozhodl, že nic nebrání tomu, aby byl Kožený vydán do USA, kde je obžalován z podplácení při privatizaci v Ázerbájdžánu. Podle Pospíšila je ale předčasné hovořit o tom, že Kožený bude do USA skutečně vydán. "Vydáním Viktora Koženého do jedné země, ať již do ČR či USA, není znemožněno právo druhé země požádat o jeho vydání následně po skončení soudního řízení a případného výkonu trestu v prvé zemi," sdělil ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Pavel Staněk. Upozornil také na skutečnost, že s využitím všech opravných prostředků proti rozhodnutí o přípustnosti vydání může řízení trvat tři roky až osm let.

Pospíšil podotkl, že o vydání Koženého z Baham do Spojených států rozhodne definitivně až bahamský ministr zahraničí. Připomněl také, že Kožený se chce odvolat. "Takže v tuto chvíli bych na základě tohoto rozsudku nechtěl říkat, že Viktor Kožený bude přímo vydán do Spojených států," dodal. Rozhodnutí, zda a kam bude finančník vydán, je podle něj plně v pravomoci bahamského státu. "My můžeme jen zdůrazňovat, že existuje mezinárodní smlouva, podle které platí princip priority. To znamená, že se rozhoduje o žádosti toho, kdo ji podá první. A Česká republika byla první," zdůraznil ministr.

Nova: Policie zabavila dokumenty na Městském úřadu v Krupce

Protikorupční policie zabavila některé dokumenty na Městském úřadě v Krupce na Teplicku. Uvedla to televize Nova. Zásah se uskutečnil i v soukromých firmách několika radních. Kriminalisté prý mají podezření na trestné činy korupce nebo braní úplatků. Nikdo ale zatím nebyl obviněn. Podle televize si policisté odnesli počítače, zápisy z jednání a faktury. Policisté také údajně prověřovali majetkové poměry některých radních. Mezi obyvateli obce se podle Novy hovoří o tom, že lidé na radnici údajně zneužívali pracovníky úřadu vykonávající veřejně prospěšné práce, kteří ve své pracovní době opravovali rodinné domy radních.

Václav Havel získal cenu Světového demografického sdružení

Bývalý český prezident Václav Havel se stal letošním laureátem Ceny generací, kterou každoročně uděluje Světové demografické sdružení (WDA). Na svých internetových stránkách to sdělilo sídlo WDA ve švýcarském St. Gallenu. Porota ocenila kromě Havlových politických a kulturních zásluh i hloubku jeho vnímání a definování civilizačních problémů ve světě. Vyzdvihla také oddanost někdejšího disidenta a poté hlavy českého státu demokracii, lidským právům a individuální odpovědnosti. Označila Havla za velkou morální osobnost. Světové demografické sdružení vzniklo koncem 90. let. Jeho hlavním cílem je průběžná výměna názorů a zkušeností s demografickým rozvojem a vztahy mezi generacemi ve světě. Sdružení zapojuje do debaty odborníky z různých oborů a zemí.

Škodovka představila v Paříži studii vozu Joyster

Společnost Škoda Auto předvedla na pařížském autosalonu designérskou studii svého vozu Joyster, kterým by chtěla oslovit především mladou klientelu. Sportovně pojatý třídveřový vůz s prosklenou střechou předvedli početným zájemcům z řad odborníků a novinářů předseda představenstva společnosti Detlef Wittig a designér Jens Manske. Auto by se mělo objevit ještě na některých autosalonech a teprve potom, na základě reakcí, které vůz vzbudí, se bude automobilka rozhodovat, zda ho začne vyrábět. Další novinkou, kterou Škodovka v Paříži předvádí, je vůz Octavia Scout, který vychází z verze Octavia Combi 4x4.

V Ruzyni přistál Antonov An-225, největší letadlo světa

Na ruzyňském letišti v Praze přistál v pátek ráno obří letoun Antonov An-225, největší letadlo na světě. Během pátečního dopoledne se opět vznesl k nebi a opustil území České republiky. ČTK to potvrdila mluvčí Letiště Praha Veronika Sedláčková. Podle informací ČTK jde již o třetí návštěvu tohoto létajícího gigantu v Praze. Účel návštěvy ani druh nákladu se nepodařilo zjistit.

Antonov 225 Mrija (ukrajinsky sen) je jediný exemplář svého druhu, jiné letadlo tohoto typu neexistuje. Všude, kde se objeví, budí zaslouženou pozornost svými parametry. Jeho délka je 84 metrů, rozpětí křídel 88,4 metru a výška 18,2 metru. Mrija váží 250 tun, stejnou váhu nákladu je také schopen pojmout. Maximální vzletová hmotnost činí 600 tun. Letadlo pohání šest motorů Progress, s nimiž dosahuje rychlosti až 850 kilometrů za hodinu. Dolet plně naloženého letadla je 4500 kilometrů, prázdné je schopno uletět přes 15.000 kilometrů.

Režisér Forman kritizuje stažení Mozartovy opery v Berlíně

Zamýšlené stažení Mozartovy opery Idomeneo z programu berlínské operní scény Deutsche Oper z obav před možnými reakcemi islámských radikálů ostře kritizoval významný český filmový režisér a scénárista Miloš Forman. V rozhovoru pro deník Frankfurter Rundschau prohlásil, že se jedná o omezení svobody uměleckého projevu. "To je více než směšné, je to nebezpečné," řekl čtyřiasedmdesátiletý autor filmového Amadea. "Inscenace Idomenea přece nevyzývá k násilí. Neříká: jděte na ulici a zabíjejte muslimy. Pokud se jednou začneme před extremisty třást, budeme nakonec všichni nosit stejnokroje Mao Ce-tunga," dodal ve Spojených státech žijící rodák z Čáslavi.

Některé pasáže opery inscenované Hansem Neuenfelsem se po svém vyrovnávají se světovými náboženstvími, mimo jiné i s islámem. Krétský král Idomeneo totiž v této inscenaci klade postupně na židli čtyři uťaté hlavy symbolických představitelů čtyř největších náboženství - Poseidona, Ježíše, Buddhy a Mohameda - a porovnává hlásané zásady a praxi jejich církví. Chystaný krok berlínské operní scény odsoudila řada osobností, proti vyškrtnutí díla z programu se vyslovila i kancléřka Angela Merkelová.

Policie: Útok na vagon s polskými fandy netrval ani tři minuty

Ani tři minuty podle policie netrval ve čtvrtek brzo ráno útok asi 50 fandů ostravského Baníku a klubu z Katovic na vlak, ve kterém cestovali do Vídně fanoušci Legie Varšava. Po jejich řádění zůstalo několik zraněných. Dva násilníky policie zadržela a už je i obvinila z výtržnictví. Policejní mluvčí uvedla, že skupina násilníků se na nádraží pohybovala už před příjezdem mezinárodního rychlíku. "Po příjezdu vlaku Chopin vběhla do jednoho vozu, kde cestovalo asi patnáct fanoušků Legie Varšava. Fyzicky je napadli. Po necelých třech minutách zase všichni z vlaku vyběhli a rozutekli se," řekla mluvčí.

Hašek už je fotbalistou Příbrami, ve Spartě skončil

Šestatřicetiletý fotbalový záložník Martin Hašek se stal definitivně novou posilou Marily Příbram. Bývalý reprezentant má vyztužit nepříliš zkušený kádr středočeského klubu, který má z poslední doby na kontě čtyři porážky za sebou. O odchodu hráče ze Sparty na hostování informoval ČTK tiskový mluvčí letenského klubu Lukáš Přibyl.

Fotbalovou Slavii posílí Urbánek

Fotbalisty pražské Slavie posílí minimálně do konce sezony šestadvacetiletý záložník Aleš Urbánek. Ten nyní s týmem deset dnů trénoval a vedení mužstva jej v pátek získalo na hostování s opcí. "Jsme rádi, že jsme transfer dotáhli do úspěšného konce. Aleš může už v pondělí nastoupit proti Spartě," řekl pro webové stránky klubu generální ředitel Slavie Petr Doležal. Slavii naopak opustili dva útočníci. Ivo Táborský bude do června příštího roku hostovat v Českých Budějovicích a Tomáš Hašler do konce kalendářního roku v druholigovém Hradci Králové.

Peschkeová je v Lucemburku po téměř roce znovu v semifinále

Po jedenácti měsících se tenistka Květa Peschkeová znovu probojovala do semifinále dvouhry na okruhu WTA. V Lucemburku v pátek porazila čtvrtou nasazenou Rusku Dinaru Safinovou 6:4, 6:3 a vrátila jí prohru z letošního antukového turnaje v Berlíně. Mezi čtyři nejlepší se dostala naposledy loni v říjnu v Linci. Jednatřicetiletá Peschkeová tak po finálové účasti v mixu na US Open zaznamenala další výrazný úspěch v této sezoně, na kontě má i dva deblové tituly z Paříže a Dubaje. Safinovou porazila za hodinu a 25 minut a už nyní má jistou prémii 27.300 dolarů. Na lukrativním podniku v Lucemburku s dotací 600.000 dolarů si však může ještě výrazně polepšit.

Berdych postoupil v Bombaji počtvrté letos do semifinále

Páté vítězství za sebou vybojoval jednadvacetiletý Tomáš Berdych na tenisových kurtech. Po obou vyhraných singlech v baráži Davisova poháru v Nizozemsku prodloužil svou sérii na turnaji ATP v Bombaji, kde v pátečním čtvrtfinále vyřadil Němce Björna Phaua. Semifinále bude letos hrát počtvrté.

Krasobruslař Verner vyhrál díky čtvernému skoku Nebelhorn Trophy

Český krasobruslař Tomáš Verner vyhrál tradiční závod Nebelhorn Trophy v Oberstdorfu. Desátému muži z letošního mistrovství Evropy k triumfu pomohl i precizně provedený čtverný teoloop v páteční volné jízdě. Dvacetiletý Verner vedl již po krátkém programu díky zisku 61,46 bodu o necelého půldruhého bodu před Američanem Parkerem Penningtonem a v pátek svůj náskok ještě zvýšil. Písecký rodák, který letos skončil osmnáctý na olympijských hrách v Turíně, dostal od rozhodčích celkově 194,46 bodu, což byl jeho nový osobní rekord.

Počasí

Podle meteorologů bude sobota polojasná, k večeru se ale začne na západě Čech zatahovat s ojedinělými přeháňkami. Teploty 20 až 24 stupňů, na horách kolem 17 stupňů Celsia.