Zprávy

Poprvé zasedala nová česká vláda

Nově jmenovaná vláda Mirka Topolánka (ODS) se chce ujmout vlády s plným nasazením, i když nemá zajištěnou důvěru. Premiér potvrdil, že jeho tým požádá o důvěru poslanců zřejmě 4. října. Úvahy o tom, že vláda občanských demokratů a nestraníků klíčové hlasování nezvládne a bude muset podat demisi, nechávají premiéra v klidu. "Armstrong byl na měsíci jen pár hodin, přesto po něm zůstala stopa," prohlásil.

Na svém prvním zasedáním kabinet jmenoval novým vedoucím úřadu vlády Jana Nováka, který dosud vedl bezpečnostní odbor prezidentské kanceláře. Současně pověřil ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, aby řídil legislativní radu vlády. Topolánek

Patnáctičlennou vládu Mirka Topolánka jmenoval prezident Václav Klaus v pondělí odpoledne. Tvoří ji devět členů premiérovy Občanské demokratické strany a šest nestraníků: premiér Mirek Topolánek (ODS); vicepremiér a ministr práce, sociálních věcí a rodiny Petr Nečas (ODS); ministr zahraničí Alexander Vondra (nestr.); ministr obrany Jiří Šedivý (nestr.); ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS); ministr vnitra a ministr informatiky Ivan Langer (ODS); ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS); ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS); ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS); ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS); ministryně zemědělství Milena Vicenová (nestr.); ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič (ODS); ministryně školství Miroslava Kopcová (nestr.); ministr kultury Martin Štěpánek (nestr.); ministr životního prostředí Petr Kalaš (nestr.).

Topolánek věří, že se slovenským premiérem najdou společnou řeč

Upevnění nadstandardních vztahů se Slovenskem by mělo být hlavní téma chystané cesty nového premiéra Mirka Topolánka do Bratislavy. Přestože jeho slovenský protějšek Robert Fico patří k přátelům bývalého předsedy vlády a Topolánkova politického rivala Jiřího Paroubka, nový šéf kabinetu věří, že s Ficem najdou společnou řeč. "Jsme oba profesionálové - on jako premiér Slovenska, já jako premiér České republiky," řekl Topolánek. S Ficem se neoficiálně setká ve středu v Bratislavě při fotbalovém utkání české a slovenské reprezentace v rámci kvalifikace mistrovství Evropy. Se slovenským premiérem chce prý mimo jiné hovořit o energetické bezpečnosti a dalších tématech, o kterých bude v příštích měsících jednat také Evropská unie.

Ještě před Topolánkem na Slovensko zavítá nový šéf české diplomacie Alexandr Vondra, který se tam zúčastní zasedání ministrů zemí takzvané visegrádské čtyřky, tedy České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska. Rovněž podle něj jsou česko-slovenské vztahy tak dobré, že by dokonce mohly sloužit jako příklad pro jiné sousedící státy.

Paroubek řekl americkému velvyslanci, že ČSSD základnu v Česku nechce

Odstupující předseda vlády Jiří Paroubek (ČSSD) řekl v pondělí dopoledne americkému velvyslanci Williamu Cabanissovi, že jeho strana nechce, aby v Česku vznikla americká protiraketová základna. Učinil tak na základě ankety, kterou zadal základním organizacím ČSSD. Výsledky průzkumu budou podle něj vyhodnoceny do konce týdne. Už nyní je ale podle něj jasné, že sociální demokraté jednotně základnu nechtějí. V souvislosti s návrhem vybudování základny Paroubek kritizoval nového šéfa české diplomacie Alexandra Vondru, který záměr podporuje. O Vondrově kvalifikaci údajně svědčí to, že podporoval spojeneckou akci v Iráku s tím, že Irák disponuje zbraněmi hromadného ničení. "Nejdřív by měl zbraně v Iráku najít," uvedl Paroubek na Vondrovu adresu.

Sociální demokraté chtějí, aby o případném umístění protiraketové základny rozhodli Češi v referendu, neexistuje však zákon, který by všeobecné hlasování umožnil. Podle dřívějších informací slíbil české zapojení do protiraketového systému v roce 2002 v USA bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD), který je nyní v Paroubkově týmu. S účastí na protiraketové ochraně počítala už v roce 2003 nová bezpečnostní strategie státu.

Podle Vondry Paroubek znevěrohodnil ČR

Nový ministr zahraničí Alexandr Vondra ostře kritizoval odstupujícího premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) v souvislosti chystanou protiraketovou základnou, o níž Paroubek americkému velvyslanci řekl, že ČSSD základna nechce. Vondra tvrdí, že šéf ČSSD ohrožuje dlouhodobou linii české zahraniční a bezpečnostní politiky. "Jeho snaha zneužít tématu protiraketové obrany v domácích volbách je v rozporu s našimi zájmy v NATO, a dokonce i s rozhodnutími předchozích vlád pod vedením sociální demokracie," stojí v prohlášení nového ministra. Vondra mimo jiné připomněl, že to byl ministr obrany sociálnědemokratické vlády Jaroslav Tvrdík, nynější blízký Paroubkův spolupracovník, kdo Američanům přislíbil účast v projektu protiraketového deštníku. "Ten ostatně není záležitostí pouze USA, ale celého NATO," upozornil Vondra. Podotkl také, že i bezpečnostní strategie státu přijatá za vlády Vladimíra Špidly (ČSSD) s účastí na tomto projektu počítala.

"Demonstrativní vyjádření nesouhlasu ČSSD s případnou výstavbou protiraketové základny na našem území, které Jiří Paroubek přednesl velvyslanci Spojených států Williamu Cabanissovi, zásadním způsobem znevěrohodňuje Českou republiku v očích spojenců. Kromě toho bývalý premiér bere zpět slovo dané jeho předchůdci v situaci, kdy je málo pravděpodobné, že Česká republika vůbec bude požádána o umístění základny, o čemž sám Jiří Paroubek nedávno informoval veřejnost," podotkl Vondra.

Podle něj jde ze strany šéfa ČSSD o "ryze účelové předvolební gesto, jehož smyslem není hájit zájmy občanů ČR, ale pouze zvýšit jeho popularitu". "O tom svědčí i fakt, že Jiří Paroubek zároveň zpochybnil důvody pro naši účast v irácké misi. Byl to přitom opět Jaroslav Tvrdík, kdo ještě jako ministr obrany přesvědčoval poslance o její nutnosti prostřednictvím ampule antraxu," dodal nový šéf české diplomacie. Zdůraznil, že bez ohledu na "osobní politické aktivity Jiřího Paroubka" bude zahraniční politika pod novým vedením nadále postupovat "vyváženě, racionálně a transparentně v souladu s našimi zájmy a spojeneckými závazky".

Ministr obrany Šedivý si přeje protiraketovou základnu USA

Nový ministr obrany Jiří Šedivý by si přál, aby na českém území byla americká protiraketová základna. Řekl to novinářům poté, co ho premiér Mirek Topolánek uvedl do úřadu. Třiačtyřicetiletý Šedivý patří k uznávaným českým odborníkům na bezpečnostní problematiku a je jedním z šesti nestraníků v menšinové vládě ODS. V čele ministerstva nahradil unionistu Karla Kühnla, ketrý by se podle neoficiálních informací měl stát velvyslancem v Japonsku.

"Česká republika podporuje projekt protiraketové obrany," uvedl Šedivý na tiskové konferenci. Chtěl by prý ale, aby se k takzvanému protiraketovému deštníku připojila celá Severoatlantická aliance a nebyl pouze záležitostí mezi Českou republikou a Spojenými státy. I premiér je zastáncem rozmístění amerických raket na českém území. "Tato vláda a její příslušní ministři jsou pro protiraketovou základnu. Nadále usilujeme o to, aby zde základna byla," uvedl. Zatím podle něj ale není jasné, zda Američané nedají přednost Polsku.

Hlavním úkolem nového ministra obrany podle Topolánka bude vypořádat se se sníženým rozpočtem. Armáda bude příští rok ve srovnání s letošním rokem hospodařit s částkou asi o pět miliard nižší. Topolánek očekává, že bude pokračovat profesionalizace armády, ministerstvo udrží vojenskou účast v zahraničních misích a povinnosti vyplývající z členství v NATO. Šedivý prý hodlá zabránit tomu, aby se snížení rozpočtu ministerstva odrazilo na životě vojáků.

Svoboda si postěžoval na odpor proti americké základně v ČR

Na odpor proti případnému umístění americké protiraketové základny v ČR na domácí scéně si v pondělí českým velvyslancům postěžoval odstupující ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Fakt, že Američané tuto možnost zvažují, je podle něj důkazem, že ČR je pokládána za dostatečně důvěryhodného spojence. Zároveň odpor proti základně svědčí podle Svobody o jistém paradoxu, který prostupuje českou zahraniční politikou. "Jakkoli racionální zahraniční politiku se pokoušíme vytvořit, nestojíme pouze proti soupeřům a nemusíme hledat kompromisy se spojenci a partnery. Mnohdy bývá daleko těžší prodat a obhájit ji na domácí scéně," uvedl Svoboda, pro něhož bylo pondělí posledním dnem v čele ministerstva.

Svoboda připomněl, že již první zmínky v médiích o tomto tématu vyvolaly bouřlivou debatu. "Její hlavní charakteristikou bylo, že naprostá většina jejích účastníků neměla ani tušení, o čem to vlastně debatují, a zcela ostentativně jen profilovali své politické zájmy či své ideologie a nenávisti," uvedl Svoboda. Svoji roli v této otázce podle něj hrají také blížící se senátní a komunální volby a případné předčasné volby sněmovní.

Langer chce zvýšit profesionalitu policie a zrušit ministerstvo informatiky

Ivan Langer (ODS) chce ve funkci ministra vnitra omezit byrokracii v práci policie a zvýšit profesionalitu jejích zaměstnanců. "Chci, aby každý úředník, policista a hasič přijal službu a profesionalitu za vlastní. Služba znamená: neobtěžuji a nešikanuji, sloužím lidem. Profesionalita je, že vím, co mám dělat, mám pro to podmínky a udělám to," uvedl Langer ve svém prohlášení. Bude se proto prý snažit zlepšit podmínky pro práci policistů a lépe je motivovat. V této souvislosti se již dříve vyslovil pro dobrý služební zákon, dobré funkcionáře a dobře fungující kontrolní orgán. Mezi další cíle, které si Langer jako ministr vytkl, patří předložení protikorupčních zákonů a novel, které zjednoduší jednání občanů na úřadech. V rozpočtu ministerstva vnitra chce také vytvořit fond na obnovu techniky profesionálních a dobrovolných hasičů.

Kromě ministerstva vnitra bude Langer řídit i oblast informatiky veřejné správy, která je dosud samostatným resortem. Jeho cílem prý je tyto oblasti sjednotit tak, aby fungovaly pod jedním ministerstvem. "Sjednotím oblast informatiky veřejné správy, které jsou dnes v působnosti ministerstva informatiky a ministerstva vnitra, do jednoho resortu. Výsledkem bude zrušení ministerstva informatiky, úspora peněz daňových poplatníků a zlepšení služby veřejnosti," uvedl k tomu Langer. Na dotaz ČTK doplnil, že pod resort vnitra by měla přejít jen agenda, která souvisí s veřejnou správou a je blízká ministerstvu vnitra. Zbytek by se měl rozptýlit mezi ostatní ministerstva.

Podle odcházející ministryně informatiky Dany Bérové vyžaduje zrušení ministerstva změnu kompetenčního zákona, což zabere několik měsíců a navíc je potřeba dostatečná podpora v poslanecké sněmovně. Agenda související s veřejnou správou zabírá podle Bérové jen menší část provozu úřadu, tou větší jsou telekomunikace a datové sítě. "Je iluzorní se domnívat, že zrušením ministerstva ušetří pracovní místa, protože ty činnosti bude muset někdo vykonávat," dodala.

V souvislosti s převodem kompetencí ministerstva bude podle nezávislého konzultanta Jiřího Peterky potřeba zrušit všechny odkazy na samostatný resort informatiky, které se za dobu existence tohoto resortu dostaly do českého právního řádu. "Zrušit ministerstvo informatiky opravdu nejde ze dne na den," podotkl.

Na ministerstvu informatiky pracuje téměř 140 lidí.

Podle Nečase se penzijní systém v příštích letech dostane do deficitu

Současný penzijní systém bude s největší pravděpodobností v letošním roce naposledy v rovnováze a v dalších letech se již dostane do deficitu. Novinářům to po jednání nové vlády řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas s tím, že mezi priority jeho resortu bude patřit příprava změn nynějšího průběžného systému financování penzí a úprava dobrovolného penzijního připojištění. Tyto změny by měly podle něj vést k vyšší motivaci dobrovolného spoření na penzi. Zvýšit by se měla průměrná částka, kterou lidé měsíčně ukládají do penzijních fondů, i celková doba spoření. Zda půjde o zvýšení státní příspěvku či zvýšení daňového odpočtu, je prý nyní předčasné říci.

Důchodový systém měl podle předchozích údajů vydržet bez dluhů ještě asi 20 let. Ekonomové ale upozorňovali na to, že reforma penzí je přesto nutná. Věk se totiž prodlužuje a porodnost je nízká, seniorů tedy přibývá. Kdyby se soustava nezměnila, podle propočtů expertů by za sto let nestačilo dluh na penzích pokrýt více než dva a půl hrubého domácího produktu (HDP). Bez reformy by se deficit od roku 2040 mohl každoročně zvětšovat asi o pět procent HDP.

Důchodový systém je od roku 2004 v přebytku. Loni byly příjmy z pojistného o 6,6 miliard korun vyšší než výdaje. O důchodové reformě jednala v minulém volebním období pětice stran, která zasedala ve sněmovně. Se zvýšením věku odchodu do důchodu na 65 let počítala ČSSD, ODS, KDU-ČSL i US-DEU. Dohoda politiků ztroskotala na nesouhlasu komunistů. Důchodový věk se postupně zvyšuje již nyní, a to na 63 let. Této hranice by muži měli dosáhnout v roce 2016 a ženy v roce 2019. Do systému dobrovolného penzijního připojištění je nyní zapojeno zhruba 3,5 milionu občanů, tedy více než 60 procent práceschopné populace. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu zůstalo deset z původních 44 fondů.

Štěpánkovy priority jsou rozpočet, smlouva s Vatikánem a památky

Rozpočet pro resort, smlouva s Vatikánem, lepší podpora divadlům či oblast památkové péče jsou priority nového ministra kultury Martina Štěpánka. Tyto čtyři oblasti zmínil předtím, než jej premiér Mirek Topolánek v pondělí uvedl do úřadu. "Myslíme si, že jsme - a jsme bohatě kulturně vybavená země, přesto je u nás stále mnoho památek ve velmi špatném stavu. Padají nám na hlavu trigy z Národního divadla, ve špatném stavu je i Národní muzeum," zmínil dva případy špatného stavu historických objektů, možná i v narážce na nedávnou kritiku ředitele Národního divadla Daniela Dvořáka z úst svého předchůdce Vítězslava Jandáka. Ač ho s jeho předchůdcem Vítězslavem Jandákem částečně pojí profese i dlouholeté přátelství, chce nový ministr vést úřad trochu jinak. Jandákovi má za zlé, že převzal styl předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Štěpánek uvedl, že není přítelem bouchání do stolu, vulgárních slov a personální čistky, jaké třeba v památkovém ústavu udělal Jandák, od něj čekat nelze.

Již dříve nový mistr uvedl, že by se chtěl v omezeném čase svého mandátu pokusit o to, aby kulturní politika byla "sociální, demokratická, občanská a velkorysá". "Nedojde k žádné říjnové personální revoluci," ujišťoval nestranický ministr kultury. Chce hledat spolupracovníky v oboru, kteří mu budou moct "pomoci dobrou radou". V tisku se objevily spekulace o tom, že Štěpánkovi chybí manažerské schopnosti.

Na zrušení svého ministerstva, o kterém diskutovala kulturní veřejnost už při nástupu Pavla Tigrida, Štěpánek nemyslí. Byl by to podle jeho soudu tak složitý ústavní a vládní projekt, že se o něčem podobném nedá uvažovat. Kdyby se tak někdy v budoucnu stalo, tak by se tím Česká republika nevyřadila z řady jiných evropských zemí, které ministerstvo kultury nemají, dodal.

ČSSD chce jednat o rozpočtu ne o podpoře Topolánkovy vlády

ČSSD odchází do opozice a nehodlá jednat s ODS o podpoře vlády premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka, řekl v pondělí na tiskové konferenci v Lidovém domě místopředseda ČSSD a exministr financí Bohuslav Sobotka. Dodal ale, že sociální demokraté jsou připraveni jednat o státním rozpočtu, protože nechtějí rozpočtové provizorium.

Expremiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek obvinil ODS, že chce během příštího měsíce, kdy bude hledat podporu pro svou vládu, kterou dnes jmenoval prezident Václav Klaus, rozpoltit sociální demokracii. Spolu se Sobotkou tvrdil, že se snaží vykreslit obraz ČSSD jako zkorumpované strany. ČSSD podle Paroubka očekává v nejbližší době zveřejnění hanlivé zprávy o sociální demokracii na způsob "Kubice 2". Paroubek tvrdil, že má "určité indicie" a "dílčí informace", že to tak může být. Nic konkrétního ale nepředložil. Řekl jen: "Nechte se překvapit."

Paroubek se také ohradil proti informacím, že při jednáních o podpoře Topolánkovy vlády údajně požadoval beztrestnost pro některé účastníky korupčních kauz. Kdo něco takového tvrdí, tak podle Paroubka lže.

Ministryně Buzková zahájila poslední den ve funkci školní rok

Prvňáčky, kteří v pondělí poprvé přišli do pražské Základní školy Generála Františka Fajtla D.F.C. v Letňanech, přivítala nejen ředitelka školy, ale i ministryně školství Petra Buzková (ČSSD), která byla poslední den ve funkci. Odcházející ministryně ráno také v Českém rozhlasu zahájila nový školní rok. Sama připustila, že s něčím takovým do poslední chvíle nepočítala. "Je to samozřejmě zvláštní, protože jsem v žádném případě nepočítala s tím, že budu letos ještě zahajovat školní rok. A je to možná trochu legrační, když to je vlastně poslední den, kdy jsem v úřadu," řekla odcházející ministryně ČTK. Dodala, že zahájení školního roku patří k povinnostem ministra školství, kterým oficiálně byla až do odpoledních hodin, kdy prezident jmenoval novou vládu.

Klienti tří zkrachovalých bank získají odškodnění

Klienti tří zkrachovalých finančních ústavů - Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň - dostanou dodatečné odškodnění až do výše čtyř milionů korun. Počítá s tím novela zákona o zrušení Fondu národního majetku, u níž prezident Václav Klaus nechal uplynout patnáctidenní lhůtu, kterou mu Ústava poskytuje pro podpis či vrácení zákona Poslanecké sněmovně. Novela tak vstupuje v platnost. Prezident podle jeho mluvčího Petra Hájka nechce být arbitrem toho, zda může předseda nové sněmovny zaslat prezidentovi k podpisu návrh zákona, který schválila sněmovna stará. "Není také vůbec jasné, zda je možné, aby o případném prezidentovu vetu bylo hlasováno novou sněmovnou, tedy nikoli tou, která předmětný zákon přijala. Prezident republiky si je vědom, že zákon tímto vstupuje v platnost," uvedl Hájek.

Česká bankovní asociace podle jejího pondělního prohlášení lituje rozhodnutí prezidenta. Podle odborníků asociace zákon obsahuje vedle nepřípustného principu retroaktivity rovněž významné právní vady.

Odškodnění bude vypláceno z Fondu pojištění vkladů, na jehož prostředky se skládají banky prostřednictvím povinných odvodů. "Stát tak svým rozhodnutí nařídil, že soukromá instituce má vyplácet náhrady, které v konečném důsledku zaplatí všichni vkladatelé u českých peněžních ústavů. Navíc má dojít k dodatečné výplatě i nepojištěných vkladů, za které se pojištění do Fondu vůbec neodvádělo," uvádí asociace.

Celkem si má odškodnění vyžádat tři až čtyři miliardy korun. Z nich by tři čtvrtě miliardy měla získat skupina PPF. Ta spravuje Českou pojišťovnu, která vlastnila Kreditní banku Plzeň v době jejího krachu, a po této neúspěšné investici klienty vyplatila. Součástí novely je i uvolnění dvou miliard korun z výnosů z privatizace na výstavbu domovů důchodců.

Odbory varují před potížemi sociálních služeb, chybí šest miliard

Ve státním rozpočtu na příští rok chybí šest miliard korun na nový systém sociálních služeb, který začne fungovat od ledna. Pokud se částka neposílí, hrozí nejen zhoršení péče o klienty, ale některé ústavy by nemusely mít dost peněz na svůj provoz. Novinářům to v pondělí řekl šéf Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Jiří Schlanger. O chybějících šesti miliardách na sociální služby se v neděli zmínil i nastupující ministr práce Petr Nečas (ODS).

Změnu systému nastartuje v lednu nový zákon o sociálních službách. Podle něj by potřební měli dostávat příspěvky na péči přímo. Sami se rozhodnou, jakou službu si zaplatí a jestli o ně bude pečovat rodina, asistent či ústav. Dosud peníze putovaly hlavně do ústavů. Podle odborářů se nedá očekávat, že všichni klienti opustí ústavy a okamžitě se přesunou do domácí péče. Navíc mnozí lidé s vážnějšími obtížemi budou i nadále stálou odbornou ústavní péči potřebovat. Odboráři se obávají toho, že by se při změně systému mohly domovy důchodců, ústavy a další zařízení dostat do potíží. "Poskytovatelé nebudou mít na začátku roku předpokládané finance poté, co byl zrušen příspěvek na lůžko. Klientům se peníze přiznají až v průběhu roku. Je také zcela zjevné, že náklady nelze pokrýt pouze z příspěvků klientů a z jejich důchodů," řekl Schlanger.

Ekonomové: Za deficit obchodní bilance může ropa a dovolené

Červencový schodek obchodní bilance ve výši 1,2 miliardy korun způsobily především vysoké ceny ropy a letní dovolené. Zdá se, že trend neustále se zlepšujícího zahraničního obchodu skončil. Nad pondělními údaji Českého statistického úřadu se na tom shodli se analytici oslovení ČTK.

"Sezóna letních dovolených na našich hlavních exportních trzích, tedy především v západní Evropě, znamená vždy v červenci a srpnu nižší odbyt pro české vývozy," uvedl Radomír Jáč z PPF. Navíc i v letních měsících podle něj proudí dovozy ropy a zemního plynu do České republiky. "A právě vysoké ceny dovážených minerálních paliv nepříznivě ovlivňují českou obchodní bilanci," dodal. Proto deficit podle něj vykáže zahraniční obchod i v srpnu.

Obchodní bilanci zachraňují podle Pavla Sobíška z HVB Bank české automobilky a strojírenské podniky. "Přebytek obchodu ve třídě strojírenských výrobků a dopravních prostředků za jediný měsíc narostl o 20 miliard korun," podotkl. Ve světle silné koruny a vysoké investiční aktivity v tuzemské ekonomice je podle něj prostor pro další zlepšování bilance téměř vyčerpán.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance začíná být pravděpodobně problémem pro exportéry i příliš silná koruna. Naopak podle Jáče zatím není patrné, že by českým vývozcům posílení koruny viditelně škodilo. "Tuzemští výrobci natolik zvyšují produktivitu a snižují náklady na výrobu, že se jim tak daří kompenzovat nepříznivý vliv silné koruny na jejich cenovou konkurenceschopnost. Navíc, posilování koruny vůči dolaru pomáhá v české ekonomice alespoň trochu tlumit nepříznivé projevy růstu cen ropy," dodal Jáč.

Za celý letošní rok analytici odhadují přebytek zahraničního obchodu mezi 40 až 50 miliardami korun.

Občanská sdružení uspořádala happening proti kolaudaci Temelína

Zástupci tří občanských sdružení v pondělí před budovou jihočeského krajského úřadu v Českých Budějovicích uspořádali happening proti kolaudaci temelínské jaderné elektrárny. Nelíbí se jim, že je úřad vyřadil z jednání o kolaudaci staveb u obou výrobních bloků elektrárny. Bloky mají nyní povoleno prozatímní užívání, které vyprší na konci roku. Jednání o kolaudaci se uskuteční od úterý do středy. Kdy bude vydáno konečné rozhodnutí, není zatím jasné.

Zhruba desítka aktivistů ze sdružení Jihočeské matky, Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí a sdružení Calla vyvěsila před úřadem transparenty s nápisy Česko nebo ČEZko, Krajský úřad odbor stavebního řízení - Pobočka ČEZ či Krajský úřad nehájí zájmy občanů, hájí zájmy ČEZ. Krajský úřad se proti stanoviskům ekologů ohradil. "My nehájíme zájmy ČEZu. Sdružením jsme oznámili, že je z dalšího řízení vylučujeme. Pokračovali jsme takto na základě právního názoru ministerstva pro místní rozvoj," řekl vedoucí krajského odboru územního plánování, stavebního řádu a investic Ludvík Zíma.

"Myslíme si, že úřad vyhověl investorovi, jeho letité snaze, jak vyřadit z řízení nepohodlná občanská sdružení. Úřad zároveň vyhověl žádosti ČEZu sloučit kolaudaci prvního a druhého bloku. Vůči rozhodnutí o vyloučení se odvoláme," řekl novinářům Edvard Sequens ze sdružení Calla.

O kolaudaci zatím jen prvního bloku rozhodl stavební úřad loni koncem roku. Tři sdružení se poté proti němu odvolala. Podle nich chyběl v dokumentaci původní projekt o provedení stavby, úřad se nezabýval důkazy zpochybňujícími bezpečnost Temelína a nepodařilo se mu prokázat, zda stavba neohrozí životní prostředí a zdraví lidí. Podle ministerstva pro místní rozvoj bylo však jejich odvolání neodůvodněné, neboť sdružení neměla být účastníky řízení. "Argumentaci, že schvalované změny nemají vliv na životní prostředí považujeme za absurdní," řekla Monika Machová-Wittingerová z Jihočeských matek.

Odbory DPÚK a ČSAD Česká Lípa vyhlásily stávkovou pohotovost

Zaměstnanci Dopravního podniku Ústeckého kraje (DPÚK) a ČSAD Česká Lípa vyhlásili kvůli napjaté situaci v autobusové dopravě v Ústeckém kraji od úterního rána stávkovou pohotovost. Uvedli to v otevřeném dopise krajskému zastupitelstvu. Ústecká pobočka Odborového svazu dopravy, která zaměstnance obou firem zastupuje, se obává toho, že lidé přijdou o práci. Vadí jim, že kraj si u ČSAD Česká Lípa objednal autobusové spoje jen do konce roku. Vyjádření kraje ČTK zjišťuje. Podle předsedy Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka hrozí, že pracovníci ČSAD Česká Lípa začnou již během září dostávat výpovědi kvůli nadbytečnosti.

Odboráři o celé situaci v pátek jednali s ústeckým hejtmanem Jiřím Šulcem. "Jednání nepřineslo vůbec žádný vývoj. Kraj i oba dopravci jsou zastánci svých pravd. Zaměstnanci jsou ale vystaveni reálné hrozbě ztráty zaměstnání. Situace je kritická," uvedl Pomajbík. Odboráři navrhují, aby se celá situace vrátila před 1. únor letošního roku, kdy kraj vypověděl DPÚK smlouvu kvůli vysoké ceně za dopravu. Autobusoví dopravci by jezdili za ceny platné v té době a řešení situace by se odložilo do doby, než soudy rozhodnou o sporech kraje a obou firem.

Kraj má s DPÚK dlouhodobé neshody. Dopravce na začátku srpna zastavil na čtyři dny provoz na 2100 spojích, protože mu kraj nezaplatil za ztrátu z osobní dopravy za poslední tři měsíce. Podnik žádá zhruba 70 milionů Kč. Kraj je ale vyplatit nehodlá, protože s DPÚK nemá od 1. května platnou smlouvu.

Hřebejkova Kráska v nesnázích měla benefiční projekci

V pražském kině Aero se v pondělí vpodvečer konalo benefiční představení filmu Jana Hřebejka a Petra Jarchovského Kráska v nesnázích. Po předpremiérách v Ostravě a v Olomouci tak tento snímek, jemuž v červenci udělila mezinárodní porota MFF v Karlových Varech zvláštní cenu, zhlédli další diváci. Premiérovému publiku bude představen v úterý ve všech sálech pražského multikina Village Cinemas Anděl. V distribuci se objeví od 7. září.

Benefice v žižkovském kinosále navázala na obdobné akce předchozích snímků společnosti Total HelpArt - Pupendo, Želary a Horem pádem. Zviditelnila Střední školu Aloyse Klara, dříve Střední odborné učiliště pro zrakově postiženou mládež, konkrétně projekt dostavby rehabilitačního, relaxačního a tělovýchovného zařízení určeného studentům se speciálními vzdělávacími potřebami. Zájemci z řad veřejnosti mohou zaslat své finanční příspěvky na číslo účtu 55637041/0100, variabilní symbol: 1111.

V současnosti sídlí internátní Střední škola Aloyse Klara v pražské Krči a bohužel nedisponuje vybavením, které měl v době největší slávy Klarův ústav. "V příštím roce oslaví naše škola 175 let existence. K tomuto výročí bychom chtěli zastřešit venkovní hřiště, které by mohlo být užíváno studenty během celého roku, vybudovat cyklostezku, atletický ovál se sektory pro házení, vrhy a skoky a aromatickou zahradu, speciálně zřízenou pro zrakově postižené děti," uvedla zástupkyně ředitelky Marcela Piskořová.

Sport

Tomáš Berdych na US Open přes Rusa Dmitrije Tursunova postoupil do osmifinále newyorského grandslamu, v tom se střetne s domácím tenistou Jamesem Blakem a rád by se pokusil o překvapení. Poprvé nebude Berdych v utkání favoritem. "Možná je to i lepší, není takový tlak," řekl. Letos postoupil na grandslamovém turnaji potřetí do osmifinále, ale dál se nikdy nedostal. "Chci předvést maximum, abych si zlepšil svůj nejlepší grandslamový výsledek," dodal.

Český reprezentant Jan Němec vyhrál už popáté za sebou Světový pohár v travním lyžování. V závěrečném díle letošního ročníku v Itálii skončil v pátečním superobřím slalomu druhý, pak ale vyhrál sobotní obří slalom i nedělní další závod v superobřím slalomu. Úspěchem českých lyžařek bylo třetí místo Petry Mlejnkové v celkové klasifikaci.

Počasí

V úterý čekáme polojasno, na severu přechodně až oblačno. Teploty vystoupí na 20 až 24 stupňů Celsia.