Zprávy pondělí, 02. října 2000

Eva Petržílková

Prezident Václav Havel souhlasí s tím, aby se Otakar Motejl stal ombudsmanem a přijme jeho odstoupení

České prezident Václav Havel nemá námitky proti tomu, aby se Otakar Motejl stal veřejným ochráncem práv. Je proto ochoten přijmout jeho rezignaci na funkci ministra spravedlnosti. Už začátkem týdne se proto prezident sejde jak s ministrem Motejlem, tak s premiérem Milošem Zemanem. Podle mluvčího hlavy státu Ladislava Špačka přichází v úvahu pondělí nebo úterý.

Otakar Motejl zvažuje rezignaci na post ministra spravedlnosti kvůli postupu opozice v Poslanecké sněmovně. V posledním půlroce totiž zamítla několik zákonů, které ministr předložil - například zásadní novelu trestního řádu. Už v pátek schválilo politické grémium ČSSD Otakara Motejla jako svého kandidáta na ombudsmana. ODS jako smluvní opoziční strana se ale k tomu staví skepticky a chce navrhnout svého člověka.

O tom, kdo by mohl zaujmout místo ministra spravedlnosti, se zatím spekuluje. Premiér Zeman uvedl, že o kandidátovi na ministra spravedlnosti bude jednat. Ve funkci by rád viděl předsedu Legislativní rady vlády Pavla Rychetského. Ten se k tomu zatím staví zdrženlivě.

V kauze IPB ukáže podle premiéra Zemana až trestní řízení, kde je pravda

Předseda vlády Miloš Zeman očekává, že do případu prodeje Investiční a Poštovní banky vnesou světlo až výsledky trestního řízení. Kauza musí podle něj projít především vyšetřovacími orgány činnými v trestním řízení a tyto orgány nemůže nahradit žádná parlamentní komise. Sobotní kritiku ODS, že odvolání vrchního státního zástupce Karla Brücklera souvisí s vyšetřováním prodeje IPB okomentoval premiér slovy, že až vyšetřovací orgány skončí svou práci, ukáže se na čí straně je pravda. Zeman dále poznamenal, že pokud se ministr spravedlnosti Otakar Motejl rozhodl vrchního státního zástupce odvolat, je to jeho právo a on do něj nebude zasahovat. Vedle Motejla prý odvolání Brücklera navrhovala i nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová.

Ministr Gross chce demonstrantům zakázat zakrývání obličeje

Český ministr vnitra Stanislav Gross chce iniciovat takové změny v zákoně o shromažďování, které by účastníkům demonstrací a radikálních protestů zakázaly zakrývat si obličej. Reagoval tak na protesty odpůrců globalizace, kteří zejména v úterý v Praze demonstrovali proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Mnozí z nich měli při střetech s policií zakryté obličeje šátky nebo plynovými maskami. Ministr vnitra se vyslovil i pro změnu zákona o policii, která by umožnila používat proti demonstrantům gumové projektily, nebo podobné zbraně, které by na vzdálenost deset až 15 metrů eliminovaly útočníky házící kameny nebo zápalné láhve na kordony policistů.

Komunistický poslanec Zdeněk Klanica diskuse o možnosti zakázat demonstrantům zakrývání obličeje, případně o povolení policistům používat při zásazích gumové projektily, odmítl. Podobné názory jsou prý smutným krokem zpátky. Podle komunistického poslance Klanici je důvodem tohoto postupu strach určité malé vrstvy privilegovaných před tou větší částí obyvatel, která žádné výhody nemá.

Úřad vládního zmocněnce pro zasedání MMF bude zrušen za měsíc

Až do konce tohoto měsíce bude fungovat úřad vládního zmocněnce pro zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze. Oznámil to ministr financí Pavel Mertlík s tím, že jedním z úkolů vládního zmocněnce nyní bude, dát dohromady účetnictví a přijít se závěrečnou zprávou o finančních aspektech zasedání. Podle Mertlíka se kladný vliv uspořádání výročních zasedání projeví v průběhu tří až čtyř let v podobě zvýšeného zájmu o Prahu, nárůstu spotřeby zahraničních subjektů v České republice a přílivu investic. Podle předběžných údajů by se zisk měl pohybovat v rozmezí 8 až 17-ti miliard korun.

Občanské právní hlídky podají trestní oznámení na policii

Trestní oznámení na neznámého pachatele podá právník Občanských právních hlídek Vítězslav Dohnal. Důvodem je chování policistů k demonstrantům zadrženým při úterních protestech proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Advokát vychází ze svědectví dvou lidí, kteří byli údajně svědky týrání zadržených aktivistů na policejní služebně v Ocelářské ulici v Praze 9. Oba svědci nezávisle na sobě vypověděli, že policisté, kteří neměli identifikační čísla, zadržené demonstranty bili obušky a pěstmi, kopali je a týrali je dlouhým klečením a příliš utaženými pouty na rukou. Předvedeným údajně také upírali právo na právní pomoc, jídlo a spánek, hrubě je uráželi a nejméně v jednom případě jim vyhrožovali.

Podle ministra Mertlíka se zvýšení cen plynu se dotkne spíše velkoodběratelů

Zvýšení cen plynu až o 35 procent je podle ministra financí Pavla Mertlíka vzhledem k situaci na mezinárodních trzích nevyhnutelné. Nárůst navržený ministerstvem průmyslu a obchodu ale v žádném případě nebude celoplošný. Pavel Mertlík v neděli uvedl, že by se měl dotknout především velkoodběratelů. Pro ně i maloodběratele se totiž poměr cen předchozími nápravami vyrovnal. Chystané zdražení plynu proto bude pro drobné spotřebitele podstatně nižší než uvedených zhruba 24 až 35 procent. Předseda rozpočtového výboru a člen ODS Vlastimil Tlustý by ale uvítal, kdyby na trhu plynu nejprve vznikla potřebná konkurence.

ČR má šanci do konce roku uzavřít jen jednu kapitolu při vstupních rozhovorech do EU Do konce letošního roku má Česká republika šanci uzavřít už jen jednu kapitolu při vstupních rozhovorech s Evropskou unií. Jde o kapitolu nazvanou finanční kontrola. Toto pomalé tempo svědčí na jedné straně o tom, že jednání vstoupilo do obtížné fáze, na druhé o tom, že Brusel zatím nemá jasno o kritériích a způsobech uzavírání obtížnějších kapitol. Podle nejmenovaného francouzského zdroje ČTK se nicméně začala šesti kandidátům povolovat přechodná období v nejjednodušších a nejméně sporných případech. V kapitole "energetika" bude Brusel zřejmě souhlasit s odklady na vybudování nádrží pro devadesátidenní zásoby ropy. V "daňové politice" umožní dočasnou aplikaci snížené daně z přidané hodnoty například na veřejné stravování, nikoli však na alkohol nebo tabákové výrobky.

Na kongresu zemědělství v Krakově se jednalo o dotacích EU

Dosavadní členové Evropské unie souhlasí s přistoupením kandidátských zemí do EU, nechtějí však, aby se rozšíření dotklo velikosti jejich přímých dotací. Po jednání kongresu evropského zemědělství v Krakově, na kterém se sešly lobbistické organizace z kandidátských zemí i zemí EU, to ČTK řekl viceprezident Agrární komory ČR Josef Kubiš. Kandidátské země podle něj zase nechtějí přistoupit na post neplnohodnotného člena, který nemá na přímé dotace nárok vůbec nebo jen na určitou část. "Evropská unie prostě nemá tolik finančních prostředků, aby uspokojila požadavky všech," řekl Kubiš. Řešením je proto podle něj kompromis, a to i kvůli požadavku Světové obchodní organizace na snížení přímých dotací do zemědělství a potravinářství zemí unie.

Na kongresu se také jednalo o změně systému v rozhodování EU před přijetím nových členů. EU má přejít ze současného systému souhlasu všech členů na souhlas kvalifikované většiny. Důvodem je podle Kubiše možnost, že by se po přijetí kandidátských zemí nemusela unie na ničem dohodnout.

Jiří Dienstbier a Vojislav Koštunica jsou pro ověření výsledků voleb zahraniční misí

Zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiří Dienstbier a opoziční prezidentský kandidát Vojislav Koštunica jsou pro ověření výsledků jugoslávských prezidentských voleb zahraniční misí. Podle Dienstbiera by mezinárodní prošetření voleb umožnilo předejít zbytečné konfrontaci mezi režimem prezidenta Slobodana Miloševiče a srbské opozice. Opozice je přesvědčena, že její kandidát získal o minulém víkendu více než 50 procent hlasů a ve volbách tak zvítězil. Vládou kontrolovaná komise ale tvrdí, že ani jeden z kandidátů více než polovinu hlasů neměl a proto se musí 8. října konat ještě druhé kolo voleb.

V Temelíně úspěšně skončily studené tlakové zkoušky

V prvním bloku Jaderné elektrárny Temelín v neděli úspěšně skončily tlakové zkoušky primárního okruhu za studena. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář uvedl, že nyní probíhají přípravy na zahájení nahřívání primárního okruhu na teplotu nad 60 stupňů Celsia. V dalších etapách se budou opakovat jen ty zkoušky, které nebyly úspěšné nebo při kterých nebyla splněna všechna kritéria stanovená Státním úřadem pro jadernou bezpečnost. Při zkouškách prvního bloku temelínské elektrárny v režimu s teplotou vody vyšší než 260 stupňů byl v minulém týdnu zjištěn vnitřní únik páry přes pojišťovací ventily. Státní úřad pro jadernou bezpečnost proto nařídil kompletní opakování testů.

Zdravotníkům v ČR by měly od 1. října stoupnout platy o 10 procent tarifu

Od 1. října by měly v České republice stoupnout platy o deset procent tarifů lékařům a sestrám v nemocnicích. Dohodly se na tom odborové svazy s vládou. Zatím ale není jasné, ve kterých nemocnicích se zaměstnanci zvýšení dočkají, protože v mnohých ještě nebyla jednání uzavřena. Se zvýšením platů počítají například všechny pražské nemocnice - některé, jako Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a Nemocnice Na Homolce, zvýší platy všem zaměstnancům. Tam, kde ke zvýšení mezd nedojde, chce Lékařský odborový klub vyhlásit stávkovou pohotovost.

V České republice začal platit nový zákon o cestovním ruchu

Od neděle začal platit v České republice nový zákon o cestovním ruchu. Ten přikazuje jednotlivým zprostředkovatelům turistických cest uzavřít povinné pojištění proti platební neschopnosti. Cestovní kanceláře mohou pro pojištění využít ještě půlročního přechodného období. Více než 80 z nich na zákon zareagovalo založením Cestovní pojišťovny. Ta je určena speciálně pro pojištění organizátorů zájezdu. Důvodem je především rozložení rizika, snížení nákladů, a tedy i pojistného.

Nárok občanů ČR na sociální zabezpečení v cizině se od 1. října mění

Od 1. října se rozšiřuje nárok občanů České republiky na sociální zabezpečení v cizině. Pro Česko totiž vstoupily v platnost Evropské prozatímní dohody o sociálním zabezpečení. Podle nich mají země Rady Evropy povinnost při užívání národních zákonů i mezinárodních smluv v sociální oblasti nakládat s občany smluvních států stejně jako s lidmi vlastní země. Jde především o problematiku důchodů, nemoci, mateřství, úmrtí, pracovních úrazů, nezaměstnanosti a poskytování rodinných přídavků.

Ceny v obchodu a pohostinství by měly být na podzim stabilizované

Spotřebitelé by se ve zbývajících dvou měsících letošního podzimu měli v českých obchodech, pohostinství a ubytování setkat se zhruba stejnými cenami, jaké byly v těchto službách v srpnu. Lze tak soudit ze srpnového konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu. Podle něj v obchodě předpokládali pro další tři měsíce stabilizované ceny prodávaného zboží respondenti se 73 procenty tržeb, v pohostinství a ubytování 96 procent respondentů.

Celostátní srpnový konjunkturální průzkum ČSÚ, jehož výsledky úřad publikoval v souborných informacích, se týkal 324 podniků obchodu a 34 podniků pohostinství a ubytování.

Generálním vikářem pražské arcidiecéze se stal Michael Slavík

Úřad generálního vikáře pražské katolické arcidiecéze převzal v neděli pětačtyřicetiletý kněz Michael Slavík. Dosavadní rektor Arcibiskupského kněžského semináře vystřídal v této funkci biskupa Jaroslava Škarvadu. Ten zatím zůstává pražským světícím biskupem.

Důchodci slavili Mezinárodní den seniorů procházkami

Mezinárodní den seniorů vyhlášený Organizací spojených národů si v neděli v Praze připomnělo několik desítek starších lidí, kteří se sešli ve Stromovce na akci nazvané Procházka pro zdraví 2000. Obdobné vycházky pořádali senioři na celém světě vždy od 11:00 místního času. Ti první si vyšli do přírody na ostrovech v Tichomoří.

Karel Gott a Helena Vondráčková po vystoupení v newyorské Carnegie Hall odpočívali

Zpěváci Karel Gott a Helena Vondráčková si po úspěšném vystoupení v newyorské Carnegie Hall vzali den na odpočinek. Na výletní lodi obepluli Mannhatan a navečer navštívili tradiční českou restauraci Zlatá Praha. Její majitel Jiří Suchánek byl totiž hlavním iniciátorem koncertu ve světoznámé hudební síni. Gott a Vondráčková byli prvními popovými zpěváky a umělci ze zemí střední a východní Evropy, kteří v Carnegie Hall vystoupili.

Břeclavský dětský folklorní festival má své vítěze

Chlapecké taneční duo Martin a Peter Paucovi ze slovenského souboru Rozmarija Prešov získalo první cenu na čtvrtém Mezinárodním dětském folkórním festivalu v Břeclavi. V pěvecké části soutěže v sobotu zvítězila Maria Kallová také z Rozmarije. Mezinárodního dětského folklórního festivalu se zúčastnily děti z devíti souborů ze Slovenska, Ukrajiny, Jugoslávie a České republiky.

Čeští sportovci získali na OH v Sydney osm medailí

Olympijská výprava České republiky přiveze z letních olympijských her v Sydney osm medailí, z toho dvě zlaté, tři stříbrné a stejný počet bronzových. Česká republika tak klesla v počtu ocenění na 28mé místo. Oproti Atlantě před čtyřmi roky si tak o tři cenné kovy pohoršila. Poslední medaili získal v Sydney boxer Rudolf Kraj. V kategorii do 81 kilogramů vybojoval stříbro.

Zlatou dokázali obhájit oštěpař Jan Železný a vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová. Další velké favority Dvořáka (desetiboj) a Ludmilu Formanovou (800 m běh) zradilo zdraví, Martin Doktor (rychlostní kanoistika) a Michaela Vernerová (judo) se potýkali s výpadky formy, cyklistický objev Jan Hruška kvůli dopinku do Sydney ani neodcestoval a naprostým zklamáním skončilo vystoupení fotbalového týmu. Vysoký standard odvedli desetibojař Roman Šebrle (stříbro), střelec Martin Tenk (bronz) a deblkanoisté Marek Jiras a Tomáš Máder (bronz), premiéru triatlonu oslavil bronzovou medailí Jan Řehula. Velkým překvapením pak byla stříbrná medaile střelce Petra Málka ve skeetu a kov stejné hodnoty boxera Rudolfa Kraje v kategorii do 81 kilogramů.

Počet získaných medailí českými a československými sportovci na letních OH se prozatím zastavil na čísle 167 (55 zlatých, 56 stříbrných a stejný počet bronzových). V celkovém hodnocení národů historie letních olympijských her se tak Česká republika drží na 17. místě, což oproti stavu po OH v Atlantě znamená pád o čtyři pozice.

Nejúspěšnější OH z pohledu získaných medailí byly pro Československo ty v letech 1964 a 1980. Jak v Tokiu, tak v Moskvě získalo celkem čtrnáct medailí. Nejvíce, sedm zlatých, bylo v Mexiku v roce 1968, kde se na tom čtyřikrát sama podílela gymnastka Věra Čáslavská. Brněnské jízdy do vrchu se zúčastnilo přes 120 veteránů

Více než 50 motocyklů a 75 automobilů z kategorie veteránů do roku výroby 1955 se zúčastnilo sobotní jízdy do vrchu v Brně - Soběšicích. V jízdě pravidelnosti, kde je nutno ve dvou kolech dosáhnout co nejmenšího rozdílu času, zvítězil Milan Křeček na čtyřválcovém motocyklu Ariel z roku 1931.

Brněnské jízdy do vrchu se zúčastnilo přes 120 veteránů

Více než 50 motocyklů a 75 automobilů z kategorie veteránů do roku výroby 1955 se zúčastnilo sobotní jízdy do vrchu v Brně - Soběšicích. V jízdě pravidelnosti, kde je nutno ve dvou kolech dosáhnout co nejmenšího rozdílu času, zvítězil Milan Křeček na čtyřválcovém motocyklu Ariel z roku 1931.

Výsledky devátého kola fotbalové Gambrinus ligy:

Ostrava - Bohemians 1:1, Sparta - Plzeň 5:1, Teplice - Synot 2:1, Olomouc - Drnovice 2:0, Příbram - Slavia 2:1, Brno - Č. Budějovice 3:0, Žižkov - Jablonec 2:2. Zápas Liberec - Blšany se hraje v pondělí. Tabulku vede Sparta, druhý je Liberec a třetí Olomouc.

Výsledky 10. kola extraligy ledního hokeje:

Třinec - Kladno 7:3, České Budějovice - Vítkovice 1:2 po prodloužení, Havířov - Litvínov 0:3, Vsetín - Pardubice 1:1 po prodloužení, Sparta Praha - Karlovy Vary 3:0, Plzeň - Slavia Praha 2:1 a Znojmo - Zlín 2:0. V tabulce vede pražská Sparta o skóre před Plzni. Poslední je Kladno.

A ještě krátce o pondělním počasí:

Oblačno až zataženo s deštěm, nejvyšší teploty 15 až 19 stupňů Celsia.