Zprávy Radia Praha

Vláda schválila dalších 12 projektů českých podniků na obnovu Balkánu

Vláda schválila dalších 12 projektů českých podniků na obnovu Balkánu za téměř 124 miliónů korun. Na tiskové konferenci po zasedání kabinetu to uvedl mluvčí Libor Rouček. Projekty budou uskutečněny převážně v letech 2002 až 2003 a směřují hlavně do JSR, Bosny, Bulharska, Albánie, Chorvatska a Makedonie. Významným projektem je likvidace ekologických a stavebních havárií v rafinérii Novi Sad za 20 miliónů korun. Podle mluvčí předkládajícího ministerstva průmyslu a obchodu Anny Stárkové se jeho realizace významně projevuje v podpoře proexportních zájmů České republiky.

Na útlum hornictví letos ministerstvo průmyslu a obchodu vyčlenilo 1,715 miliardy korun, což je o 500 miliónů méně než v roce 2001. Kvůli zajištění sociálních nákladů na útlum vláda rozhodla o přesunu části plánovaných investičních výdajů do sociálních a zdravotních výdajů, celková částka na útlum ale zůstala stejná. Na tiskové konferenci po zasedání vlády to řekl mluvčí kabinetu Libor Rouček s tím, že návrh ministerstva musí schválit ještě rozpočtový výbor parlamentu. Jak ČTK potvrdil šéf hornických odborů Cyril Zapletal, sociální a zdravotní zajištění horníků z utlumovaných lokalit je prioritou programu

Kabinet schválil nařízení vymezující technické požadavky na zabezpečení přechovávaných zbraní a střeliva. Norma určuje konkrétní podmínky přechovávání a má zabránit přístupu nepovolaných lidí ke zbraním a střelivu. ČTK to při jednání vlády, které se konalo na zámku v Kolodějích, řekl její mluvčí Libor Rouček. Nařízení podle Roučka obsahuje i podmínky pro zacházení s černým střelným prachem a bezdýmným prachem. Mluvčí je neupřesnil. Má ale například stanovit technické parametry a odolnost trezoru, v němž jsou uloženy zbraně. Nařízení je podpůrnou normou pro zákon o zbraních a střelivu, který začátkem března schválil Senát. Nový zákon má začít platit od příštího roku. Držitelé zbrojního průkazu, kteří budou nejméně dvakrát přistiženi při pytlačení, krádeži, rvačce a dalších přestupcích, o něj přijdou na tři roky, žadatelé, kteří se těchto přestupků dopustí, ho nebudou moci tři roky dostat.

Vláda dnes uložila ministru spravedlnosti, aby zjistil, potřebuje-li Česko změnit podmínky vazby. Rada pro lidská práva totiž navrhla vládě zpřesnění podmínek takzvané vyhošťovací vazby. Chtěla omezit i braní do vazby těhotných žen a matek malých dětí. Dá-li ministr radě za pravdu, předloží vládě návrh zákonných změn. Takzvanou vyhošťovací vazbu může soud uvalit na cizince, odsouzené k vyhoštění, má-li obavu, že se odsouzený trestu vyhne. Rada ale míní, že soudy vazbu užívají příliš často. V roce 1997 bylo ve vyhošťovací vazbě 24 lidí a její průměrná délka byla 15 dní. V roce 2001 už to bylo 101 lidí a průměrně 157 dní. Rada proto navrhla, aby vyhošťovací vazba, jejíž maximální délka teď není v zákoně jasně stanovena, trvala nejdéle tři měsíce.

Do konce roku má vicepremiér Pavel Rychetský zjistit, jak se v Česku nakládá s vězni, lidmi ve vazbě, ale i s chovanci psychiatrických ústavů, dětmi v dětských domovech a klienty sociálních a zdravotnických ústavů. Pomohou mu ostatní ministři. Po analýze má vicepremiér případně navrhnout právní úpravu nezávislého orgánu, který by kontroloval, nenakládá-li se s takovými lidmi špatně a nejsou-li porušována jejich práva. Podnět k založení dohledu vzešel od vládní rady pro lidská práva na základě výzev několika mezinárodních organizací. Například Výbor pro lidská práva v Ženevě, zřízený jako kontrolní mechanismus Mezinárodního paktu o občanských a politických právech, vyzval Českou republiku ke zřízení nezávislého orgánu ve vztahu k policii. Další apel doporučil zřízení orgánu, jenž by kontroloval dodržování práv ve věznicích.

Daně a důchodová reforma patří k problémům jednání o nové vládě

Daně a důchodovou reformu řadí předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda mezi oblasti, jež patří mezi nejsložitější při vyjednávání sociálních demokratů, lidovců a unionistů o společné vládě. V rozhovoru s novináři dal ale současně najevo optimismus, že ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU se nakonec dohodnou. Obecně vysvětlil, že o problémech, jež nevyřeší straničtí vyjednavači, budou rozhodovat šéfové ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU. Svoboda dále uvedl, že oblastí, kterou už sociální demokraté, lidovci a unionisté uzavřely, je zemědělství.

Souhlas s pěti body v bezpečnostní oblasti bude v expertních jednáních před sestavením vlády sociálních demokratů a Koalice chtít ČSSD po svých partnerech. V definitivní verzi koaliční smlouvy však nejspíš nebude obsažena podmínka souhlasu s nákupem nadzvukových stíhaček britsko-švédské výroby Jas-39 Gripen, ale obecnější formulace o zajištění suverenity českého vzdušného prostoru vlastními národními prostředky. "Nemáme požadavek, aby součástí koaliční dohody bylo slůvko gripen," řekl ČTK současný a velmi pravděpodobně i budoucí ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Koaliční vyjednavači Aleš Doležal a Martin Žák s takovou představou v podstatě souhlasí.

Podle šéfa KDU-ČSL Svobody bude předsedou sněmovny člen ČSSD

Kandidátem na funkci předsedy nově zvolené Poslanecké sněmovny by měl být zástupce ČSSD. Řekl to předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, jehož strana s ČSSD a Unií svobody-DEU jedná o vytvoření vládní koalice. Svoboda uvedl, že ČSSD zatím jméno svého kandidáta nesdělila. Podle neoficiálních informací ze sociální demokracie by tato strana mohla do čela dolní komory nominovat svou dlouholetou poslankyni a místopředsedkyni dolní komory Petru Buzkovou. Mezi případnými kandidáty se objevilo i jméno místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha. Zatím jsou to ale spekulace. Lidovečtí politici také dali najevo, že naděje předsedy ODS Václava Klause na to, že by mohl působit ve funkci šéfa dolní komory i v dalších čtyřech letech, je nulová.

Neúspěšná kandidátka ČSSD napadá u soudů výsledky voleb

Neúspěšná kandidátka sociální demokracie z Mohelnice na Šumpersku Jana Hamplová podala spolu se skupinou svých příznivců a spolustraníků z města stížnost k Nejvyššímu soudu ve snaze zvrátit výsledek voleb a dosáhnout zrušení sedmiprocentní hranice preferenčních hlasů. Na hranici Hamplová doplatila, když sice skončila na 13. místě v počtu preferenčních hlasů v celé straně, ve sněmovně však nezasedne. Hamplová chce zároveň hranici zrušit přímo u Ústavního soudu. Krajskému vedení se postup Hamplové i mohelnické ČSSD nelíbí. Advokátka Hamplová kandidovala z pátého místa, protože však počet hlasů pro její osobu nepřesáhl sedm procent, na kanidátce se neposunula dopředu. "Shodli jsme se na tom, že hranice diskriminuje nejen kandidáty, kteří přes zisk vysokého počtu preferencí nepostoupí výše, ale také voliče. Vzhledem k tomu, že se jednalo o rozdíl dokonce v tisících hlasů, považujeme to za diskriminační a nesprávné," řekla ČTK zmocněnkyně navrhovatelů Martina Jeřábková.

Václav Havel: Za málo informací o vstupu do EU mohou politici a média

Důvodem obav veřejnosti ze vstupu země do Evropské unie je podle prezidenta Václava Havla především málo informací. I o podzimním summitu NATO v Praze ví přes 90 procent občanů jen to, že pro Česko představuje významné bezpečnostní riziko, řekl Václav Havel v Jihlavě. Nedostatečnou informovanost dává za vinu politikům a médiím. Spíše negativní vnímání EU částí veřejnosti Havel přičítá i strachu z odpovědnosti a z rozšiřujících se hranic vlastní svobody. Veřejnost by pro měla být o vstup země do EU stále informována, uvedl při besedě s vedením kraje Vysočina, zástupci obcí a podnikatelů. Beseda se týkala přípravy Česka na vstup do EU a připravenosti na využívání peněz z fondů unie. Hejtman kraje František Dohnal a řada dalších zúčastněných kritizovali doporučení Evropské komise ke snížení počtu regionálních rozvojových operačních plánů. Tyto plány byly podle Dohnala zredukovány na jeden, zatímco operační plány ministerstev zůstaly zachovány. Podle vyslance Evropské komise Ramira Cibriana, který se besedy zúčastnil, ale nezáleží na počtu rozvojových plánů, ale na spolupráci partnerů. Pro krajská zastupitelstva je nejdůležitější mít dobře připravené projekty, dodal Cibrian.

Bývalý politický vězeň tvrdí, že lidé nechtějí znát pravdu

Bývalí političtí vězni si na Ďáblickém hřbitově v Praze 9 připomněli oběti, které si vyžádal komunistický režim v letech 1948 až 1989. "O obětech dnes nikdo neví. My jsme chodili na školy přednášet, ale asi jsme neuspěli, protože se to lidem nelíbí. Nemají rádi pravdu, nechtějí slyšet, co bylo," řekl ČTK Stanislav Stránský, předseda Sdružení bývalých politických vězňů, které vzpomínkovou akci uspořádalo. Bývalí vězni chtějí upozorňovat na zločiny, které jsou schopni komunisté napáchat. Nelíbí se jim, že komunistická strana uspěla v parlamentních volbách a že do jejích řad vstupují i mladí lidé. "My jsme to zažili na vlastním těle," podotkl a odkázal na popravy a vykonstruovaná soudní líčení. Podle něj se stále zločiny komunismu netrestají. "A když se někdo takový dostane před soud, udělají z toho soudci divadlo. A to proto, že se rekrutují z bývalých bolševiků. Do smrti nemáme vůbec šanci, že se něco zlepší," zapochyboval o možném potrestání těch, kteří lidi posílali bezdůvodně do vězení. Slova o odpouštění považuje za falešná. "Odpouštět mohu tomu, kdo udělal neúmyslný trestný čin. Ale ten, kdo vědomě vraždil a nabádal druhé k vraždám, tak tomu bych nikdy neodpustil, ani slovíčko," zdůraznil. Stránský byl odsouzen na 14 let, díky amnestii mohl vězení opustit o tři roky dříve. Ale zná lidi, kteří strávili ve vězení 17 i více let.

Německý spisovatel Grass je proti zrušení Benešových dekretů

Německý nositel Nobelovy ceny za literaturu Günter Grass v úterý večer na setkání s novináři řekl, že je rozhodně proti tomu, aby se rušily dekrety bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše. Oznámila to agentura APA. "Je to minulost, neměli bychom se jí dotýkat," citovala agentura jeho vyjádření. Podle něho je ale třeba, aby Češi a Slováci měli odvahu hovořit o době vyhnání sudetských Němců. "V Polsku tomu tak je už delší dobu." Nemá to podle něj nic společného s otázkou viny, neboť platí, že "my (Němci) jsme sled událostí uvedli do pohybu".

České hutě požadují kvóty na dovoz velké části hutních výrobků

České hutnictví se obává ohrožení vlastní produkce řady hutních materiálů nadměrnými dovozy a požaduje zavedení kvót zhruba na deset skupin výrobků. Ty by mohly být vyhlášeny zhruba do dvou měsíců, například na dovoz tlustých plechů, "betondrátu" a bezešvých trubek. "Již jsme v kontaktu s ministerstvem průmyslu a obchodu, posíláme jim poslední údaj a míč je na jejich polovině hřiště," řekli ČTK představitelé Hutnictví železa. "Principiálně to má dopad na výrobní odvětví, ale jde o to dát dohromady takové údaje, které to zcela jednoznačně prokazují, aby to bylo průchozí ve Světové obchodní organizaci," uvedlo ministerstvo. Zpoždění tohoto procesu může přinést teprve se tvořící nová vláda, ale vůle k těmto krokům by měla zůstat.

Tenistka Navrátilová v německém týdeníku kriticky k USA

Ostrou kritiku na adresu Spojených států sepsala pro německý týdeník Die Zeit americká tenistka Martina Navrátilová. Česká rodačka podle agentury Reuters uvedla, že peníze jsou to jediné, co v USA něco znamenají. Navrátilová, osmnáctinásobná vítězka grandslamových turnajů v singlu, která dominovala světovému tenisu v 70. a 80. letech, konstatovala, že svoboda slova je ve Spojených státech potlačována. "Nejabsurdnější částí mého útěku z nespravedlivého systému je to, že jsem vyměnila jeden systém, který potlačuje názorovou svobodu, za jiný," uvedla 45letá Navrátilová, která emigrovala v osmnácti letech z Československa do USA. Devítinásobná vítězka prestižního turnaje ve Wimbledonu podrobila zvláště tvrdé kritice republikánskou stranu amerického prezidenta George Bushe. "Republikáni ve Spojených státech manipulují veřejným míněním a shazují veškerá kontroverzní témata ze stolu," uvedla Navrátilová. "Je to depresivní. Rozhodnutí v Americe jsou založena výhradně na otázce 'kolik z toho bude peněz', a ne na otázce, jak moc je to ve svém důsledku zdravé, morální či ekologické," zdůraznila Navrátilová, která se otevřeně hlásí k homosexualitě a bojuje za práva gayů a lesbiček.

Milan Šrejber byl propuštěn z vězení; Nejvyšší soud vyhověl stížnosti

Bývalý tenisový reprezentant a podnikatel Milan Šrejber byl propuštěn na svobodu. Nejvyšší soud totiž vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti Jaroslava Bureše, podané ve jeho prospěch. Zrušil verdikty Městského a Vrchního soudu v Praze, které Šrejbra poslaly na pět let do vězení. Zrušil také rozhodnutí o jeho vzetí do vazby. Rozsudky obecných soudů porušily zákon v neprospěch obviněného, uvedl soudce Jiří Pácal. Nyní bude muset pražský státní zástupce doplnit vyšetřování o výslechy svědků obhajoby a soudních znalců a vypracovat novou obžalobu. Pražský vrchní soud Šrejbra loni v září odsoudil za zneužívání informací v obchodním styku při transakcích s akciemi k pěti letům vězení. Nyní je v českobudějovické věznici. Ministr Bureš ve své stížnosti označil soudní řízení se Šrejbrem za neúplné. Podle něj také zjištění, která rozsudek obsahuje, buď neodpovídají důkazům, nebo jsou nesprávná. Nejvyšší soud stížnosti vyhověl i přes odmítavé stanovisko Nejvyššího státního zastupitelství.

Vlna českých a slovenských Romů žádajících o azyl Švédy slábne

Příliv žadatelů o politický azyl z České republiky a ze Slovenska do Švédska, který kulminoval letos v květnu, v posledních týdnech zeslábl. Žadateli jsou především čeští a slovenští Romové a podle švédského Migračního úřadu ani jednomu z nich ještě nebyl politický azyl udělen. Jen za květen o azyl ve Švédsku požádalo 74 českých Romů, což je přibližně stejně jako za celý loňský rok. Nárůst ze Slovenska byl dokonce ještě výraznější, když ve stejném měsíci Švédové zaznamenali 206 žádostí. V prvních třech červnových týdnech pak vlna poněkud opadla, když žádost o azyl podalo 15 českých a 38 slovenských žadatelů. "Nepovažujeme je za politické uprchlíky, proto ve Švédsku prakticky nemají šanci," sdělila ČTK Berit Olssonová z Migračního úřadu v Norrköpingu. Část těchto žadatelů již podle ní zkoušela štěstí v některé jiné členské zemi Evropské unie, ale i tam byla odmítnuta. Ze Švédska jsou tito lidé často odesíláni do svých domovských zemí. Od ledna zatím ve Švédsku o azyl požádalo více než 120 českých a 450 slovenských Romů. Za celý loňský rok přitom srovnatelné počty činily 79 osob z Česka a 349 ze Slovenska.

Ministr Dostál odmítá české kritiky České kulturní sezóny ve Francii

Český ministr kultury Pavel Dostál nesouhlasí s českými kritickými hlasy na adresu České kulturní sezóny ve Francii, která byla v úterý slavnostně zahájena v pařížské Opeře Bastille. V rozhovoru pro ČTK se pozastavil nad tím, že programové změny a jejich možné dopady na zájem publika o sezónu pod názvem "Bohemia Magica" kritizují čeští novináři z Prahy, aniž by navštívili některou ze stovek akcí, které sezóna od května až do konce roku nabízí. Dostál zdůraznil, že ve francouzském tisku i ze strany svého resortního protějšku Jeana-Jacquesa Aillagona zaznamenal jen samé kladné ohlasy, ale v České republice je situace opačná. "V Česku je taková situace, že neslyším dobrého slova a dokonce to už popletlo některé politiky, kteří u mě intervenovali, proč se české sezóně nedaří," prohlásil Dostál. Podle něj přitom považují Francouzi českou akci za dramaturgicky lépe připravenou, než loňskou maďarskou kulturní sezónu.

Kritiky se objevily poté, co Národní galerie oznámila, že do Francie nezapůjčí sbírku Vincence Kramáře. Její vystavení v Picassově muzeu v Paříži bylo totiž dlouho prezentováno jako jedna z hlavních událostí sezóny. Zrušení výstavy pobouřilo prezidenta Václava Havla, který pohrozil, že se nezúčastní akcí sezóny. V polovině července se přitom má na divadelním festivalu v Avignonu uskutečnit pocta jeho dramatickému dílu.

Rusalka se v pařížské Opeře Bastille líbí, některé Čechy šokuje

Vesměs kladné reakce vyvolalo první nastudování nejznámější opery Antonína Dvořáka v pařížské Opeře Bastille. Jestliže pěvecké výkony jsou posluchači i pařížským tiskem velmi oceňovány, nejednoho Čecha, který zhlédl v úterý Rusalku v rámci slavnostního zahájení České kulturní sezóny "Bohemia Magica", překvapilo netradiční uchopení pohádkového příběhu kanadským režisérem Robertem Carsenem. Rusalka se sto a jeden rok po svém vzniku poprvé představila pařížskému publiku, a to hned v moderních kulisách. V prvním jednání nechybí bazén, v němž se pěvci brouzdají. Scéna je horizontálně rozdělena pomyslnou vodní hladinou, aby evokovala dva různé světy - svět víl a svět lidí, přičemž ústřední prvkem scény je postel, jež se odráží na hladině. Milovníky klasického pojetí Rusalky také šokuje, že namísto do pohádkových kostýmů jsou zpěváci oděni do pánských obleků, takže Vodník je od Prince z dálky takřka k nerozeznání. Rusalka v podání americké sopranistky Renée Flemingové i Cizí kněžna Evy Urbanové mají ve druhém jednání stejnou světlou róbu a obě překvapivě skončí v černé spodničce a světlém župánku. Třetí jednání se už vesměs odehrává na pozadí hry světel, která dokonale evokuje vodní hladinu.

Pavel Pavel připravuje "tabulkovou" výpravu na Velikonoční ostrov

Pavel Pavel ze Strakonic, který v roce 1986 s výpravou Thora Heyerdahla "naučil chodit" sochu moai na Velikonočním ostrově, se letos, téměř po 16 letech, znovu chystá na místo činu. "V listopadu chci u sochy na Velikonočním ostrově instalovat tabulky s vícejazyčným textem; ten by měl připomínat, že její stěhování je dílem expedice Thora Heyerdahla a že práce řídil český inženýr," řekl Pavel ČTK. Inspirace k této výpravě přišla zvenku. "Když jsme v roce 1986 sochu stěhovali, tak mi Thor Heyerdahl říkal: tady bude cedulka s tvým jménem, že jsi to stěhoval. To se mi strašně líbilo. Asi před dvěma měsíci mi volala dáma, která s manželem Velikonoční ostrov navštívila, a říkala: ta cedulka, co o ní píšete v knize Rapa Nui, tam není. Co s tím uděláte?" vysvětluje Pavel. A tak prý přistoupil k typicky českému řešení v duchu úsloví co si neuděláš sám, to nemáš. Napsal krátký text a přeložil ho do španělštiny a angličtiny; jeho snem je mít ho i v rapanuištině. "Nyní jednám se slévárnou, která tabulky odlije. A 20. listopadu bych měl odlétat s cestovní kanceláří, která nad výpravou převzala patronát s tím, že mě a cedulky na Velikonoční ostrov dopraví," říká pětačtyřicetiletý strakonický místostarosta a jihočeský zastupitel.

Ze sportu:

Podle hokejového agenta Jaromíra Henyše není nemožné, aby se Dominik Hašek vrátil do mateřského klubu Pardubic. V rozhovoru pro deník Sport jeho angažmá v rodném městě nevyloučil. V Čechách manažer zastupuje Riche Wintera, který měl po celých dvanáct let českého gólmana na starost v zámoří. Sedmatřicetiletý Hašek oznámil v úterý v Detroitu, že s hokejem jednou provždy končí a nikdy už na sebe brankářskou výstroj nevezme. Tato slova ale Henyše od odvážného tvrzení neodradila.

Česká tenistka Daniela Bedáňová postoupila poprvé v kariéře do třetího kola grandslamového turnaje ve Wimbledonu. Šestadvacátá nasazená hráčka porazila v zápasu druhého kola Selimu Sfarovou z Tuniska ve dvou setech 6:3 a 6:2.

Novými posilami basketbalového kádru Mlékárny Kunín se stali Američan Frederic Warrick a Miroslav Modr z Děčína. Vedení úřadujícího českého vicemistra uzavřelo s oběma křídelními hráči roční smlouvy. "Teď už potřebujeme získat jen pivota, jinak je kádr v podstatě hotový," uvedl sekretář klubu Milan Dvořák.

Mezinárodní motocyklová šestidenní soutěž, která se pojede v září na severu Čech, získala záštitu Krajského úřadu Libereckého kraje. "Jde o nejvýznamnější sportovní akci v kraji," řekl zástupce hejtmana Karel Dolejší. Někteří ekologičtí aktivisté s tímto postojem vyjádřili nesouhlas. Podle Dolejšího se radní na podpoře závodu nemohli dlouho shodnout. Čekali, až budou mít záruku, že všechny orgány ochrany přírody dají soutěži souhlasné stanovisko. Záštita kraje neznamená žádnou finanční podporu, pořadatelé mohou ale použít znak kraje na propagační materiály.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle, v severní polovině území místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 24 až 29 stupňů Celsia.