Zprávy úterý, 28. září 1999

A nyní podrobněji:

Prahu navštíví bývalý šéf německé diplomacie Genscher

Deset let po pádu železné opony navštíví Prahu bývalý dlouholetý německý ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher. Někdejší šéf německé diplomacie se zúčastní konference týkající se pádu komunistických režimů a historických změn v Evropě v posledním desetiletí. Svou návštěvu Genscher zahájí v Radě pro mezinárodní politiku Jiřího Dienstbiera v pražském hotelu Hoffmeister, kde bude mít přednášku na téma "Změna hodnot v Evropě po roce 1989 a evropská integrace". Ve středu si Genscher v Rozvadově připomene historické okamžiky, kdy před deseti lety symbolicky přestřihoval s československými disidenty ostnatý drát na československo-německé hranici. Po vzpomínkovém aktu zahájí česko-německou konferenci o evropské integraci přednáškou shrnující vývoj od sjednocení Německa k rozšíření Evropské unie ve východní Evropě. Genscher se zúčastní také panelové diskuse na toto téma. Dalšími účastníky mají být někdejší ministr zahraničí Jiří Dienstbier, šéf zahraničního výboru Senátu Michael Žantovský, publicista Bohumil Doležal, předseda představenstva nadace Otto Lambsdorff a očití účastníci událostí roku 1989. Ve čtvrtek má Genscher na programu oficiální návštěvu. Českou republiku opustí v pátek.

Občanská demokratická strana vyzývá prezidenta Havla k televizní debatě o změnách Ústavy

Občanská demokratická strana se rozhodla vyzvat prezidenta Václava Havla k televizní diskusi o chystaných změnách Ústavy, které vypracovala společně se sociálními demokraty. Občanská demokratická strana je přesvědčena, že právě tyto změny přispějí ke zkvalitnění Ústavy. Po jednání Výkonné rady o tom informoval místopředseda strany Miroslav Macek. Občanskou demokratickou stranou navrhované změny vycházejí ze čtyř principů: posílení vlády práva, posílení veřejné kontroly, posílení významu voleb a předcházení krizím ústavního systému. To podle strany Václava Klause znamená například omezení imunity ústavních činitelů a prezidentských milostí před rozhodnutím soudu, nový mechanismus sestavování bankovní rady České národní banky, sestavování vlády po volbách a postavení vlády v demisi, zjednodušení rozpouštění Poslanecké sněmovny a neexistenci dvou premiérů.

Prezident Václav Havel se nedomnívá, že duel na televizní obrazovce je vhodným místem pro diskusi o ústavních změnách. "Diskuse o Ústavě, která probíhá, se nyní vede na úrovni Poslanecké sněmovny a Senátu," řekl mluvčí prezidenta Ladislav Špaček k výzvě Občanské demokratické strany, aby Havel v televizi diskutoval o ústavních úpravách. Prezident podle něj už minulý týden zahájil odbornou debatu o změnách Ústavy, když se sešel s poslanci a posléze se senátory, kteří na úpravách pracují. Jde o zahájení odborné diskuse, a nikoli o vyvolávání politických sporů formou televizních seriálů, dodal Špaček. Návrhy občanských a sociálních demokratů na změnu pravomocí hlavy státu jdou podle Havla tak daleko, že zpochybňují smysl této funkce a mohly by na dlouhé měsíce ochromit chod státu a jeho integraci do Evropské unie. Tyto ústavní změny by natolik změnily prezidentskou funkci, že by vedly k nové volbě hlavy státu, míní.

Švédský premiér Göran Persson zahájí v úterý návštěvu České republiky

Reforma vnitřních institucí Evropské unie a její vliv na její rozšiřování bude předmětem rozhovorů premiéra Miloše Zemana a jeho švédského protějšku Görana Perssona, který v úterý zahájí dvoudenní návštěvu České republiky. Premiéři budou mluvit i o dvoustranných vztazích; podle vládního mluvčího Libora Roučka například o možnostech rozšíření vzájemných investic. Podle tiskového odboru ministerstva vnitra přiletí Persson na staré ruzyňské letiště v úterý dopoledne. V Úřadu vlády absolvuje čestnou přehlídku a před jednáním delegací si mezi čtyřma očima promluví s Milošem Zemanem. Na programu je i prohlídka Prahy a setkání se členy česko-švédské obchodní komory. V úterý večer čeká švédského premiéra slavnostní recepce na švédském velvyslanectví. Zeman chce s Perssonem probrat švédské zkušenosti se začleňováním do Evropské unie, které severský stát nasbíral během svého členství od roku 1995. Dalším tématem bude bezpečnostní politika po rozšíření Severoatlantické aliance a možnosti spolupráce s neutrálními zeměmi. Konzultována bude i otázka západního Balkánu a pomoc Kosovu. Ve středu dopoledne před svým odjezdem se má švédský host setkat s prezidentem Václavem Havlem, předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem, který navštívil Švédsko ještě jako premiér v roce 1993, a se šéfkou Senátu Libuší Benešovou.

Šedivý bude v Nizozemsku jednat o spolupráci obou armád

Spolupráce mezi českou a nizozemskou armádou bude hlavním bodem programu dvoudenní oficiální návštěvy Nizozemska, kterou ve středu zahájí náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý. Ve středu se Šedivý setká se svým nizozemským protějškem admirálem Luukem Kroonem a dalšími představiteli nizozemské armády. Druhý den navštíví Šedivý výcvikový prostor, kde zhlédne ukázky vojenských manévrů, a leteckou základnu. Nizozemsko, zakládající člen Severoatlantické aliance, disponuje armádou čítající přes 56.000 vojáků. Do její výzbroje patří 722 tanků, 181 stíhacích letadel, 49 lodí a čtyři ponorky. Předchůdce Kroona, náčelník štábu obrany nizozemských ozbrojených sil Hendrik van den Breemen, navštívil Českou republiku loni v dubnu. V Praze se setkal s tehdejším ministrem obrany Michalem Lobkowiczem a někdejším náčelníkem generálního štábu české armády Jiřím Nekvasilem. Nizozemský generál navštívil také speciální brigádu v Prostějově a velitelství vzdušných sil ve Staré Boleslavi v okrese Praha-východ.

Česká polní nemocnice zůstane v Turecku minimálně ještě měsíc

Česká armáda počítá s tím, že svou polní nemocnici ponechá v zemětřesením postiženém Turecku minimálně do konce října. Ministr obrany Vladimír Vetchý však při návštěvě nemocnice ve městě Gölcük nevyloučil ani další setrvání českých zdravotníků v Turecku. To ovšem bude záviset na jednání s tureckými představiteli. Na pobřeží Marmarského moře v místech, kde bylo v polovině srpna epicentrum jednoho z nejničivějších zemětřesení v Turecku v tomto století, působí dnes 58 příslušníků české polní nemocnice, z nich zdravotníků je 33. Ti poskytují péči pro 15.000 lidí. Čeští zdravotníci pracují ve vlastním stacionárním zařízení, ale také ve výjezdních skupinách, které denně zajíždějí do dvou stanových táborů turecké armády a několika táborů postavených "na divoko". Kromě ošetřování se čeští zdravotníci starají i o hygienické a epidemiologické zabezpečení táborů, o jejich zásobování vodou i o odstraňování následků zemětřesení. Česká polní nemocnice za měsíc působení v Turecku ošetřila na 3300 osob, denně přichází do nemocnice přes 100 lidí. Ti podle českých lékařů nešetří vděkem, a ačkoliv jim po katastrofě nezbylo téměř nic, přinášejí zdravotníkům alespoň drobné pozornosti, například ovoce. Právě mezi přístupem místních obyvatel vidí lékaři i ministr Vetchý rozdíl oproti předchozímu působení polní nemocnice v Albánii. Albánci prý mnohdy zneužívali nabídky bezplatné zdravotní péče, která byla určena především pro kosovské uprchlíky a vojáky Severoatlantické aliance. Letadlem, kterým ministr do Turecka přiletěl, byl dopraven také náklad zdravotního materiálu a léčiv v hodnotě 1,23 miliónu korun, který je součástí vládní humanitární pomoci Turecku. Příští týden by se měla do Turecka přesunout část materiálu a personálu nemocnice, která dosud pracuje v albánském přístavu Drač v rámci končící humanitární mise AFOR. Většina ze 40 příslušníků nemocnice, kteří v Albánii zůstali, by se však měla v první polovině října vrátit domů.

Odpor proti Temelínu přivede v pátek na stavbu české diplomaty

Odpor i otázky, na které narážejí čeští diplomaté kvůli temelínské jaderné elektrárně, přivedou v pátek některé z pracovníků ministerstva zahraničí přímo na místo kontroverzní stavby. Prohlídky se zúčastní velvyslanci v Rakousku a Německu Jiří Gruša a František Černý i náměstek ministra zahraničí a hlavní vyjednavač pro vstup do Evropské unie Pavel Telička. Mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil zdůraznil, že Temelín je ve vztazích s Rakouskem sice "jistým problémem", který by ale "neměl komplikovat jinak dobré vzájemné vztahy ani otázku českého vstupu do Evropské unie". Například Telička s rakouskou stranou o Temelínu jednal v květnu v rámci pravidelných předvstupních rozhovorů mezi členskými a kandidátskými zeměmi na dvoustranné úrovni. Z Německa vnímá ministerstvo odpor proti Temelínu pouze ze strany určitých skupin, které se "neztotožňují s jadernou technologií", doplnil mluvčí. Rakouští představitelé se proti dostavbě jihočeské jaderné elektrárny vyjadřují opakovaně i veřejně. Kritickou rezoluci k její dostavbě přijal také Evropský parlament. Seznámení se s temelínskou stavbou přímo na místě může diplomatům v budoucnu pomoci například i v jednáních spojených s integrací České republiky do unie, domnívají se někteří lidé na ministerstvu zahraničí.

Českou republiku zastoupí na EXPO 2000 projekt Heyworth Studia

Kopie kaple Svatého Kříže ztvárněná moderní audiovizuální technikou by měla být projektem, který Českou republiku zastoupí na světové výstavě EXPO 2000 v německém Hannoveru. O vítězství společného projektu společnosti Rytíř, s. r. o., a Heyworth Studia, založeného na kontrastu české gotiky a současnosti, po celodenním zasedání rozhodla hodnotící komise pro EXPO 2000. Kopie gotické kaple, jejíž originál se nachází na hradě Karlštejn, by podle komise měla vzniknout pomocí současných audiovizuálních, případně interaktivních technik a měly by ji oživit dobové exponáty, případně kopie gotických obrazů mistra Theodorika. Komise, v níž vedle generálního komisaře Vlastimila Ježka zasedla například senátorka Jaroslava Moserová, doporučila, aby architektonické pojetí a dispoziční řešení expozice bylo konzultováno s architekty pavilónu.

Klaus blahopřál Škvoreckému k jeho 75. narozeninám

Přínos spisovatele Josefa Škvoreckého pro českou kulturu ocenil předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus v dopise, který Škvoreckému zaslal při příležitosti jeho 75. narozenin. "Děkuji Vám také za to, že jste i za dalekým oceánem zůstal pevně spojen s duchem a kulturou naší země, pro kterou jste byl schopen a ochoten v jejích těžkých chvílích mnohé udělat," napsal Klaus v dopise. Klaus v dopise Škvoreckému popřál "hodně nápadů a sil pro další knížky". "Byl jste to mnohdy zrovna Vy, kdo mnohým z nás připomenul, jak je život přes všechna trápení krásný," napsal předseda sněmovny. Mezi nejznámější díla Josefa Škvoreckého patří romány Zbabělci, Smutek poručíka Borůvky, Tankový prapor, Mirákl, Příběh inženýra lidských duší a Nevěsta z Texasu. Škvorecký je rovněž autorem námětů a scénářů k celovečerním filmům, mimo jiné Zločin v dívčí škole a Farářův konec, a námětů k televizním seriálům a filmům.

A ještě krátce o počasí:

Čekejte oblačno, přechodně až zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami, ojediněle s bouřkami. Nejvyšší teploty 17 až 21 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.