Zřejmě největší hadí farma opět v činnosti

Více než čtyři desítky exotických plazů a další živočichy mohou od soboty po zimní přestávce obdivovat návštěvníci Soukromé zoo a hadí farmy v Novém Kostele na Chebsku. V teráriích uvidí zájemci mimo jiné nejznámější jedovaté hady, například kobry, ploskolebce, zmije či chřestýše. Prohlédnout si mohou i kobru černokrkou, jejíž dávný předek sprovodil ze světa proslulou egyptskou královnu Kleopatru.

Zřejmě největší hadí farmu v Česku vybudoval v zapadlé pohraniční vísce před pěti lety Němec Michael Tirschmann se svou českou manželkou Ivetou. "Bylo to moje hobby odmalička. Hned za první vydělané peníze jsem si koupil hada," řekl Tirschmann ČTK o svých chovatelských začátcích. V Německu vlastnil deset let obdobnou zoologickou zahradu, v roce 1999 se přestěhoval do Čech. "Náš cíl byl vybudovat něco pro děti, v tomto regionu toho moc není," dodal.

Kromě 36 druhů plazů z celého světa mohou děti i dospělí na Tirschmannově farmě obdivovat zhruba 350 dalších zvířat, například ještěrky, želvy, varany, kraby, tchoře, činčily, fretky i papoušky či tropický hmyz. Nechybějí ani opice, liška polární, pštros, či dokonce klokan.

O celou farmu pečují manželé Tirschmanovi sami pouze s jedním pomocníkem. "Hadi se krmí jednou za 14 dnů, jednou týdně se čistí jejich terárium," řekl majitel. Peníze jsou potřeba zejména na elektřinu, plazi totiž vyžadují teplo. Krmení dospělých hadů velkou práci nedá, svou potravu - myši - si totiž v teráriu uloví sami. O to více péče musí chovatelé věnovat skutečnému hadímu miminku. Půlroční krajta královská totiž zatím měří sotva čtvrt metru a více než nebezpečného plaza připomíná tmavou tkaničku do bot. "Musíme ji stále krmit rozšlehaným vajíčkem, které jí podáváme injekční stříkačkou," vysvětlila Iveta Tirschmannová. "Přitom se musí dávat velký pozor, aby se jí neporanily vnitřnosti," dodala.

Zájemci mohou hadí farmu navštívit každý den od úterý do neděle od 10:00 do 18:00. Dospělí za prohlídku zaplatí 50 korun, děti o dvacet méně.