76 klientů Globtouru se v neděli vrátilo do Česka, další přiletí v úterý

Celkem 76 klientů cestovní kanceláře Globtour Praha se autobusem v pořádku vrátilo zpět do České republiky. ČTK to sdělila mluvčí Tereza Fricová, mluvčí České podnikatelské pojišťovny, která návrat lidí zajišťuje. CK Globtour v pátek oznámila, že je v platební neschopnosti a končí činnost. Dalších 69 klientů se vrátí z dovolené letecky v úterý.

Fricová zároveň potvrdila, že ČPP zajistí také v úterý v noci návrat 188 klientů další zkrachovalé CK tm - Travel Market, která byla u ní rovněž pojištěna. Tato kancelář ohlásila úpadek v pondělí. Posledních 24 klientů této CK by se mělo vrátit v pátek.

Mluvčí pojišťovny odmítla informace o tom, že klienti obou zkrachovalých cestovních kanceláří, kteří za zájezd zaplatili a nestačili odjet, své peníze již neuvidí. "U klientů Globtouru je reálná šance, že dostanou zpět sto procent peněz," uvedla. V případě tm - Travel Market bude podle ní záležet na tom, jak skončí vyšetřování, protože ČPP podala na její majitele trestní oznámení. Důležité bude také to, kolik klientů se přihlásí. "Vylučuji, že nedostanou nic, ale přesnou částku zatím neznáme," podotkla.

V Česku letos zkrachovalo pět CK a všechny byly pojištěné u ČPP. Pojišťovna nejprve platí návrat klientů kanceláře do ČR. Ti, kteří si zakoupili zájezd a neodjeli na něj, mají šestiměsíční lhůtu na nahlášení pojistné události. Globtour Praha je jednou z největších CK v Česku.