Akademie věd podpořila výzkum všech typů kmenových buněk

Akademie věd podpořila výzkum všech typů kmenových buněk, včetně embryonálních odvozených z lidských blastocyst. Současně považuje za nezbytné, aby urychleně vznikla legislativní úprava, která by regulovala výzkum s přihlédnutím k právním úpravám zemí Evropské unie, stojí ve stanovisku, které ve čtvrtek ČTK poskytl tiskový odbor akademie.

Akademie podporuje tento výzkum za podmínek, že derivace nových linií lidských embryonálních kmenových buněk bude možná pouze z takových blastocyst, pro které již neexistuje přímé léčebné použití a které byly vědomě a se souhlasem darovány pro výzkumné účely po splnění všech zákonných předpisů. Pravidla regulace výzkumu musí být výsledkem společné práce vědců, lékařů, etiků a právníků a musí zaručovat vysokou úroveň základního i klinického výzkumu a laboratorní praxe při dodržení všech etických zásad a zákonných omezení, uvádí se ve stanovisku.

Zákon, který určí pravidla pro výzkum na lidských embryonálních buňkách, už vládní legislativci připravují. Ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd a Centra buněčné terapie a tkáňových náhrad Univerzity Karlovy Eva Syková ČTK před dvěma týdny řekla, že návrh dostala k vyjádření. Syková reagovala na udělení licence k takovému výzkumu ve Velké Británii. Dostal ji tvůrce první klonované živé bytosti, ovce Dolly, Ian Wilmut. Zdůraznila, že jde o přenos buněčných jader, a nikoliv o reprodukční klonování. To evropská legislativa zakazuje a nepočítá s ním podle Sykové ani návrh českého zákona.