Aktivisté, kteří na protest proti válce v Čečensku pomalovali ruský konzulát, musejí odpracovat 100 hodin veřejně prospěšných prací

Čtyři aktivisté, kteří na protest proti válce v Čečensku pomalovali v prosinci 1999 vstupní bránu ruského konzulátu v Brně červenou barvou, musejí odpracovat každý 100 hodin veřejně prospěšných prací. Rozhodl o tom brněnský krajský soud, který tak potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance. Více informací má Jaromír Marek.

"Není pochyb, že odsouzení jednali v chvályhodném úmyslu. Soud stál před závažnou otázkou, zda lze k dobrým cílům použít špatné prostředky, a dospěl k závěru, že nikoli. Pokud bychom dnes řekli, že ano, vypustili bychom nebezpečného džina z láhve," uvedl ve odůvodnění rozsudku předseda senátu Jiří Šoukal. S tím nesouhlasí jeden z odsouzených Dušan Stuchlík z občanské iniciativy Sova. K demonstrativnímu protestu přistoupila čtveřice aktivistů v průběhu vojenského konfliktu v Čečensku. Plot kolem budovy konzulátu popsali protiválečnými hesly a vstupní bránu polili rudou barvou. Konzulátu vznikla škoda 17,5 korun. Motiv protestu vysvětluje další z účastníků Milan Štefanec. Míroví aktivisté s rozsudkem rozhodně nesouhlasí. Zda se obrátí i na Ústavní soud, však zatím podle svých slov nevědí.