Aleksander Kwaśniewski převzal od Václava Klause Řád Bílého lva

Polský prezident Aleksander Kwaśniewski převzal v úterý na Pražském hradě Řád Bílého lva. Nejvyšší státní vyznamenání mu udělil jeho český protějšek Václav Klaus za zvlášť významné zásluhy ve prospěch České republiky. "Jsem dojat... Každý úspěch České republiky je pro nás velkou radostí," uvedl polský prezident. Po jednání s Klausem řekl, že vyznamenání ho zavazuje k dalšímu rozvíjení strategických vztahů Polska a České republiky. Podle Klause jsou dobré vztahy těchto států důležitým prvkem rovnováhy a stability v Evropě. V přítomnosti prezidentů podepsali zástupci obou zemí dohodu o kulturní spolupráci v letech 2004 až 2006 a také dohodu o vzájemné ochraně utajovaných skutečností.

Kwaśniewski přiletěl do Prahy i s manželkou Jolantou na dvoudenní státní návštěvu. Během jednání s Klausem mluvil mimo jiné o situaci na Ukrajině. Polský prezident se v pondělí zúčastnil v Kyjevě jednání, které se týkalo řešení ukrajinské krize. Ukrajinská mise Kwaśniewského byla také předmětem setkání s předsedou Senátu Petrem Pithartem. Podle něj právě tato zprostředkovatelská cesta ukázala, v čem mohou být pro EU její nové členské státy přínosem. "Tato mise a vůbec naše angažmá v nedemokratických režimech je to, v čem jsme dobří, čemu rozumíme často lépe než věhlasní evropští politici. Prezident Kwaśniewski splnil očekávání, fungoval jako moderátor přísně nestranný, usnadňoval komunikaci," řekl Pithart ČTK.

Za triumf středoevropského regionu považuje posledních 15 let polský prezident Aleksander Kwaśniewski. "Stali jsme se značkou těch, kteří posilují stabilitu," prohlásil Kwaśniewski během přednášky na půdě českého Senátu. Státy takzvané visegrádské čtyřky i státy pobaltské mají nyní po vstupu do EU nejen možnost ovlivňovat podobu Evropy, ale musí se také zajímat o další rozšiřování unie a aktuální problémy v nečlenských zemích. Za nejpalčivější z nich označil Kwaśniewski jednoznačně politickou krizi na Ukrajině.

Premiér Stanislav Gross mluvil s polským prezidentem o ekonomické spolupráci obou zemí. "Zmínili například privatizaci české petrochemické skupiny Unipetrol, do které letos vstoupil polský PKN Orlen. Jednali i o možné účasti české energetické společnosti ČEZ v polské privatizaci," řekla ČTK Grossova mluvčí Věra Dušková. Stejně jako s ostatními českými politiky mluvil polský prezident i s Grossem o situaci na Ukrajině a informoval ho o nejnovějším vývoji.