Týden v ČR

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Zásadní změna daní, sociálních dávek či regulační poplatky ve zdravotnictví - to jsou základní body první etapy reformy veřejných financí, kterou vláda ve středu jednomyslně schválila. "Vyřešili jsme všechny problémy, všechny rozpory," prohlásil premiér Mirek Topolánek.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Zásadní změna daní, sociálních dávek či regulační poplatky ve zdravotnictví - to jsou základní body první etapy reformy veřejných financí, kterou vláda ve středu jednomyslně schválila. "Vyřešili jsme všechny problémy, všechny rozpory," prohlásil premiér Mirek Topolánek.

Během léta bude vláda reformu obhajovat v Poslanecké sněmovně. Starosti kabinetu dělají někteří kritici reformy z řad poslanců vládní koalice, kteří by pro ní nemuseli zvednout ruku. Podle lidoveckého poslance Ludvíka Hovorky by v reformě vůbec neměla být zdravotnická část. Pokud se mu nepodaří prosadit ve sněmovně pozměňovací návrhy, tak prý reformu jako celek těžko podpoří. Největším kritikem je ale poslanec ODS Vlastimil Tlustý. Podoba daňových změn je pro něj natolik důležitá, že by pro reformu nemusel ve sněmovně hlasovat:

Vlastimil Tlustý,  foto: ČTK
"Pokud k žádnému kompromisu nedojde, pokud setrvá daňová část vládního balíku bez změny, to znamená v té původní podobě, jinými slovy ten kompromis vládou navržený bude mít charakter nuly, tak pak i moje stanovisko je analogické. Není-li kompromis, není dohoda."

Ministr financí Miroslav Kalousek k návrhu Vlastimila Tlustého říká:

"Když se tomu návrhu věnujete podrobně, tak zjistíte, že daňovou správu komplikuje, že prudce rozšiřuje počet osob, které by musely vyplňovat daňové přiznání, oproti stávajícímu stavu. To znamená, že ten návrh to nezjednodušuje, ale komplikuje, jak občanům, tak daňovému správci."

I přes další výhrady k Tlustého podobě reformy ale ministr Kalousek považuje některé jeho návrhy za přínosné. Reforma je totiž nutná.


Lech Kaczyński  (vlevo) a Václav Klaus,  foto: ČTK
V pondělí na zámku v Lánech spolu povečeřeli český prezident Václav Klaus a jeho polský protějšek Lech Kaczyński. Oba státníky spojuje shoda názorů na řadu evropských otázek a také společný problém amerických základen ve střední Evropě. Jak řekl Václav Klaus, to je jedno z témat, o nichž si mají co říci:

"Chtěl bych říci, že si oba uvědomujeme, že právě tato věc je mimořádně významnou pro další posílení česko-polských vztahů, protože je jasné, že v této věci je maximální důvod, abychom hráli spolu a nikoliv proti sobě."

Obě hlavy států se shodly, že v otázce amerických základen budou mluvit stejným hlasem. Konzultovat ale hodlají s americkým prezidentem Georgem Busem, který navštíví střední Evropu začátkem června.

"V červnu a v červenci budu mluvit s prezidentem Bushem o velmi konkrétních věcech. Ale ať si nikdo nemyslí, že povedu tato jednání bez konzultace s prezidentem Klausem a vládou. Polsko je v této věci připraveno být plně solidární s Českem," slíbil polský prezident Lech Kaczyński.

V Praze také tento týden probíhalo druhé kolo vyjednávání české a americké strany. Česko podle prvního náměstka ministra zahraničí Tomáše Pojara připraví do dvou měsíců protinávrh ke smlouvě o protiraketové obraně, kterou předložili Američané k umístění radarové základny u nás. Praha také načrtla své představy o tom, jaké "protislužby" by si za povolení amerického radaru na českém území představovala. Tomáš Pojar ale nebyl konkrétní. Připomněl, že česká strana požaduje zapojení protiraketového deštníku do systému NATO a přítomnost delegáta na základně:

"O velikosti té přítomnosti se ještě budeme bavit. Ale každopádně bychom měli mít na stálo naše lidi přímo na té základně tak, abychom věděli, co se na místě děje a abychom mohli řešit společně případné problémy, reagovat na konkrétní situace, abychom byli o všem jak první varování, kdyby se něco chystalo, něco dělo."


Abstraktní kompozice,  foto: ČTK
Obraz Františka Kupky Abstraktní kompozice se na aukci v Praze prodal za 13 miliónů 400 tisíc korun a vytvořil tak nový aukční rekord. Obraz je nejdražším Kupkovým dílem, které se na aukci v Česku prodalo. Dosud jeho obrazy nepřesáhly částku pěti miliónů. Závěrečný souboj spolu svedli dva zájemci. Za pět minut bylo rozhodnuto. Přestože malba není kulturní památkou a mohla být vyvezena za hranice, zůstane v rukou českého sběratele. Tím je známá osobnost, která si nepřeje být jmenována. Na otázku, zda se čekala tak vysoká cena, odpověděl Jan Neumann z aukčního domu.

"Já jsem předpokládal částku mimořádně vysokou, protože ten obraz je také mimořádný. Kupka je nejhledanější, nejžádanější autor českého výtvarného umění. Když jezdím do Maastrichtu na jeden z největších veletrhů starožitností, tak tam je české umění zastoupeno pouze Kupkou a tu a tam Muchou."