Americký cyklista se na trase Praha - Bratislava pokusí o rekord

Dnešní české nej nebude ani tak úplně české, ani zatím tak úplně nej. Přesto určitě stojí za to se o něm zmínit. Americký cyklista Paul Solon se rozhodl v čase menším než 36 hodin překonat na jeden zátah trasu Praha - Bratislava - Praha.

O rekord se pokusí na začátku října, takže teprve potom budeme moct o nějakém konkrétním nej hovořit v číslech. Na trasu, kterou dosud nikdy nejel, vyrazí v doprovodu svého týmu z Václavského náměstí. Nejtěžší prý bude úsek přes Českomoravskou Vysočinu. Rovinatá Jižní Morava mu moc vrásky nedělá. Solon je zkušený cyklista a má za sebou několik podobných dálkových jízd, mezi nimiž je i světový rekord v jízdě napříč Spojenými státy. Radio Praha se Paula Solona zeptalo, jaký je vlastní smysl takového česko-slovenského experimentu?

"Mám rád jízdu na dlouhých trasách. Je to vzrušující, je pro mně pocta, že to mohu dělat. Jedním z důvodů, proč jezdím, je to, že lidé, které potkávám... a mohl bych vám vyprávět, kolik lidí za mnou v Evropě i v Americe přichází, to jsou stovky, a všichni říkají: Chtěl bych podniknout to co vy. Ale nemůžu, z toho a toho důvodu. Třeba jsem byl i dobrý, ale netrénoval jsem dost, a teď mám práci a... prostě vězím v tom až po uši. Ale hrozně bych si přál podniknout to samé co vy. Takže: jeden z důvodů, proč se vydávám na takovéto dlouhé cyklojízdy, je ta pocta a privilegium za ostatní, kteří by se taky rádi vydali na cestu, ale z různých důvodů nemůžou. Pro chlapa, který má tři děti a chodí do práce, která ho možná ani moc nebaví, šéf s ním zametá - pro všechny tyhle lidi vyrážím na cestu."

říká Paul Solon. O výsledku jeho pokusu budeme informovat na počátku října, kdy se jeho jízda po dálnici D1 (jak zatím plánuje) uskuteční.