Analytici: ČNB teď asi sazby nesníží, vyloučit to ale nelze

Pravděpodobnost, že by bankovní rada České národní banky (ČNB) na svém čtvrtečním zasedání opět snížila úrokové sazby, je podle analytiků malá. Zcela však pokles nevylučují. Centrální banka totiž letos trhy zcela překvapila, když v létě dvakrát po sobě úrokové sazby snížila, uvedli analytici oslovení ČTK. "S vysokou pravděpodobností se domníváme, že zítra k žádné úpravě sazeb nedojde. Přesto ale nevylučujeme méně pravděpodobnou možnost, že by sazby mohly být sníženy o čtvrt procentního bodu," řekla hlavní ekonomka Volksbank Markéta Šichtařová. Pro další snížení sazeb hovoří podle Davida Marka z Patria Online především "záplava nepříznivých informací z eurozóny". "Recese v Německu pokračuje. Hrubý domácí produkt se ve 2. čtvrtletí snížil o další desetinu procenta," upozornil. Právě informace o negativním vývoji v sousedním Německu byly přitom jedním z důvodů červencového snížení sazeb. Naopak podle Marka Féra z ČSOB centrální banka od minulého zasedání nedostala žádné nové zásadní podněty či informace. "Proto není důvod sazby měnit, naopak nejasný výsledek bitvy o reformu nabádá spíše k opatrnosti," řekl. ČNB snížila sazby na konci června i o měsíc později, vždy o čtvrt procentního bodu. Základní úroková sazba je nyní na historických dvou procentech.

Mediální rada zahájila řízení s Novou, ČT dala pokutu

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zahájila ve středu správní řízení s televizí Nova. Důvodem byla již druhá stížnost ministra kultury Pavla Dostála, který tvrdí, že Nova odvysílala neobjektivní informace. Rada také uložila České televizi pokutu 100.000 korun. ČT totiž letos na jaře překročila limit reklamního vysílacího času o osm sekund.

Nova ústy mluvčího Petra Kostky odmítla, že by se pochybení dopustila. "Respektujeme právo pana Dostála podat stížnost, ale neshledáváme ji opodstatněnou," dodal s tím, že s radou samozřejmě Nova bude v rámci správního řízení plně spolupracovat.

Podle Dostála Nova neobjektivně informovala o výsledku jednání rady o první ministrově stížnosti na Novu. V té Dostál upozornil, že Nova v několika případech porušila zákon, když neoddělila hodnotící komentáře od informací zpravodajského charakteru. Inkriminované příspěvky Novy souvisely s Dostálovým resortem. Rada poté na adresu CET 21 vydala "upozornění", což je standardní postup, když médium poruší zákon tímto způsobem poprvé. Pokud se pochybení opakuje, hrozí mu finanční sankce. Nova se ještě v den vydání upozornění radou ve svých Televizních novinách proti Dostálově stížnosti ohradila, na druhou stranu však uvedla, že rozhodnutí rady respektuje. Zároveň vyjádřila obavu, zda se Dostálův postup nestane precedentem a rada nebude zahlcena stížnostmi těch, kteří se budou cítit poškozeni kritickými reportážemi v médiích.

Ministr je přesvědčen, že se Nova záměrně dopustila hrubého zkreslení výsledku jednání mediální rady a navíc znovu opakovala lživé tvrzení na adresu ministerstva kultury. Ministr v druhé stížnosti také Novu obvinil, že se nerozpakuje požívat své vysílání jako propagandistický nástroj ve svých sporech s mediální radou či Poslaneckou sněmovnou.