Ekonomický přehled týdne

Česká národní banka, foto: Štěpánka Budková
0:00
/
0:00

Česká národní banka chce od října zpřísnit pravidla pro poskytování hypoték. Doporučí bankám, aby neposkytovaly úvěry na 100 procent hodnoty nemovitostí.

Vklady u bank v České republice jsou podle zátěžových testů bezpečné

Česká národní banka,  foto: Štěpánka Budková
Zátěžové testy potvrdily schopnost bank vypořádat se i s případnou velmi silnou recesí a propadem ekonomiky do deflace. Potvrdil to guvernér České národní banky Miroslav Singer: "Finanční sektor je stále stabilní, jako celek je likvidní. Jeho vnitřní ukazatele se naopak ještě zlepšily. Zpráva nepředstavuje žádný dramatický posun vůči minulému rok v tom celkovém hodnocení."

Ale úvěry na bydlení a nemovitosti začaly docela rychle růst. A to podle Singera může představovat jisté riziko. Centrální banka doporučí bankám a spořitelnám, aby od října dávaly úvěry maximálně na 95 procent hodnoty zajištěné nemovitosti a od dubna 2017 pak 90 procent. Pro finanční domy to nebude žádná zásadní změna. Už teď dávají stoprocentní hypotéky jen v menším množství. Převažují hypotéky na 70 až 80 procent hodnoty nemovitosti. Finanční domy loni poskytly lidem v České republice více než 100 tisíc hypoték za celkem 184 a čtvrt miliardy korun.


Státní dluh stoupl na 1,695 bilionu Kč

Státní dluh v letošním 1. čtvrtletí stoupl o 21,7 miliardy na 1,695 bilionu korun. Údaje z poloviny dubna ve středu potvrdilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak hypoteticky připadá dluh zhruba 161.000 korun.

Podle dřívějšího vyjádření MF je za růstem dluhu větší prodej státních dluhopisů díky příznivým podmínkám na finančním trhu. Vnitřní zadlužení státu stouplo ve čtvrtletí o 21,8 miliardy na 1411,2 miliardy korun. Zahraniční dluh naopak klesl o 1,5 miliardy na 283,5 miliardy korun.


Ministerstvo práce vyčerpalo všechny přidělené peníze z EU

Michaela Marksová,  foto: Filip Jandourek
Téměř 60 miliard korun z evropských peněz se podařilo vyčerpat ministerstvu práce a sociálních věcí na podporu zaměstnanosti. Z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost pro roky 2007 až 2013 tak využilo veškeré přidělené prostředky. V dalším období bude mít k dispozici přes 70 miliard.

Skoro polovina peněz - přes 25 miliard korun - šla na projekty na pomoc nezaměstnaným. Jedním z projektů byly například odborné praxe pro lidi do 30 let, s nimiž přišel Úřad práce. Nakonec se za zhruba dva roky trvání sešlo přes téměř 15 tisíc pracovních nabídek od zaměstnavatelů a zapojilo se do něj přes 11 tisíc mladých lidí, říká mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková: "Do projektu odborné praxe pro mladé mohli vstupovat absolventi, kteří byli v evidenci Úřadu práce, a od doby, kdy ukončili studium, odpracovali dohromady maximálně dva roky. Mezi přijatými účastníky projektu byli nejčastěji bývalí studenti středních a vysokých škol zaměřených na administrativu, ekonomii, podnikání a obchod."

Dotace šly ale i na vzdělávání zaměstnanců nebo podporu rovných příležitostí. Podle ministryně Michaely Marksové se do projektů zapojilo celkem více než 2,7 milionu lidí. "Podpořených projektů je 5567. Díky tomu jsme vytvořili 63 tisíc nových pracovních míst. Do projektů se zapojilo asi 2,7 miliónů lidí."

Ne všechny projekty ale byly bezchybné. Například na projekt Stáže ve firmách Evropská unie poslala 680 milionů korun, stát dal zbývajících 120 milionů. Nejvyšší kontrolní úřad ale loni poukázal na nesrovnalosti.


Provozní ředitel OKD: Uhlí nyní těžíme i prodáváme nad plán

Ilustrační foto: archiv OKD
Těžební společnosti OKD se v současnosti daří těžit a prodávat uhlí nad plánované limity. Tvrdí to její provozní ředitel Pavel Hadrava. Firma, která je od počátku května v insolvenci, podle něj od ledna prodala ze skládek 450.000 tun uhlí. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Uvedla, že dluží nejméně 650 věřitelům přes 17 miliard Kč a závazky není schopna splácet, protože její majetek nedosahuje ani sedmi miliard.

Hadrava se domnívá, že za květen nebude provoz OKD ztrátový. "Troufám si říct, že za květen můžeme být na nule. Je to dané i tím, že situace je velmi mimořádná. Z finančního hlediska se řeší jenom platby nutné pro bezpečnost a provoz." Vedení firmy se podle něj podařilo stabilizovat finanční toky tak, aby lidé dostali zaplaceno.

OKD zaměstnává zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích. Společnost OKD se dostala do existenčních potíží kvůli klesajícím cenám uhlí i své předluženosti.


Vláda změní financování většiny škol. Peníze by měly dostávat podle odučených hodin

Kateřina Valachová,  foto: Filip Jandourek
Většina škol by už neměla být financovaná podle počtu žáků, ale podle odučených hodin. Návrh reformy financování regionálního školství odsouhlasila vláda. Od roku 2018 se má týkat mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol, které zřizují kraje nebo obce. Dotknout by se měla i konzervatoří a školních družin. Proč je třeba systém změnit vysvětlila ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD: "V tuto chvíli chybí vládě jistota, že pokud dojedná jakékoliv prostředky pro školství, že skutečně dorazí nejenom do jednotlivých škol, ale pokud se týká ohodnocení, tak také do kapes jednotlivých učitelů nebo dalších pracovníků ve školství."

Ministerstvo školství odhaduje náklady na financování změny systému pro první rok na dvě a půl až pět miliard korun. Se změnou nesouhlasí opoziční ODS, podle které je dosavadní platba na žáka logická a spravedlivá.


Ceny bytů v ČR proti průměru roku 2014 vzrostly o 11 procent

Prodejní ceny bytů v Praze a krajských městech jsou proti průměru roku 2014 vyšší o 11 procent. Celkem se v developerských projektech, cihlových i panelových domech prodalo 5454 bytů za 15,4 miliardy korun.

Téměř dvě třetiny všech transakcí zhruba za deset miliard se uskutečnily v Praze. "Rozdíly mezi metropolí a dalšími krajskými městy jsou obrovské," uvedl ředitel oddělení nemovitostí Deloitte Miroslav Linhart.

Nejvyšší byly prodejní ceny v Praze, kde se metr čtvereční v prvním čtvrtletí prodával v průměru za 57.700 Kč. Naopak nejlevnější byty jsou v Ústí nad Labem (10.400 Kč), Ostravě (16.200 Kč) a Karlových Varech (21.300 Kč).