Analytici: Maloobchod se v listopadu propadl víc, než se čekalo

Propad maloobchodních tržeb v listopadu byl vyšší než analytici očekávali. Naplno se projevila protiepidemická vládní opatření a celoměsíční uzavření kamenných prodejen. Na poklesu se nejvíce podílely slabší prodeje nepotravinářského zboží i pohonných hmot. Prosincové tržby by díky krátkodobému uvolnění restrikcí mohly dopadnout lépe. Vyplývá to z vyjádření analytiků, které dnes ČTK oslovila. Maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy klesly v listopadu meziročně o 5,3 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Prodeje nepotravinářského zboží podle analytika Raiffeisenbank Víta Hradila meziročně klesly o 8,7 procenta. Snížená mobilita se podle něj projevila na prodejích pohonných hmot, který byl proti loňsku nižší o 10,9 procenta. Situace kamenných prodejců nebude snadná ani po případném uvolnění. "Část spotřebitelů, kteří dříve využívali kamenné prodejny, se naučila vyřizovat své nákupy on-line. A ti obchodníci, kteří se orientují na zahraniční klientelu, se čilého turistického ruchu patrně také jen tak znovu nedočkají," dodal Hradil.

Vládní nařízení měla podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče devastující vliv na tržby za prodej oděvů a obuvi, které se ve specializovaných prodejnách meziročně propadly o 77,8 procenta či na tržby za výrobky určené pro kulturu, sport a rekreaci s propadem 37,1 procenta. "Vzhledem k restriktivním opatřením není překvapivé, že největší nárůst tržeb zaznamenal maloobchod prostřednictvím internetu a zásilkových služeb, a to 36,5 procenta. Ani ten ale nebyl schopen kompenzovat propad prodejů v důsledku uzavření kamenných prodejen," řekla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.