Analytici oceňují ukončení politické krize, ale vládě nevěří

Pro českou ekonomiku je podle analytiků dobré, že po několikaměsíční politické krizi má země opět vládu. Nevěří však, že by nový kabinet prosadil potřebné ekonomické reformy a nějak výrazně pomohl českému hospodářství. Ekonomové to uvedli pro ČTK. Poslanecká sněmovna podle očekávání vyslovila důvěru vládě premiéra Jiřího Paroubka. Kabinet tak bude moci začít plnohodnotně pracovat. Vládu podpořili výhradně koaliční poslanci, nikdo z opozice pro vládu nehlasoval. Koruna na vládní úspěch nereagovala.

"Pro českou ekonomiku může vláda udělat to, že nebude dělat nic," řekla Kateřina Havlíčková z Institutu pro sociální a ekonomické analýzy. Jinak podle naopak utratit peníze, které získá prodejem Českého Telecomu. Podle Radka Malého ze Citibank je rok do voleb příliš krátká doba na prosazení jakýchkoli výraznějších změn. "I přes ambiciózní projevy některých ministrů bych proto očekával spíše udržovací kabinet, jehož pozornost budou téměř plně pohlcovat pouze evropská ústava a rozpočet pro příští rok," uvedl. Právě rozpočet bude podle ekonomů klíčovým zákonem, který může přinést rozpory i uvnitř vlády.

Rovněž analytik ČSOB Petr Dufek v nejbližším roce nečeká žádné zásadní a nutné reformy. Z vládních priorit by podle něj bylo dobré prosazení deregulace nájemného, snížení daní z příjmu a zlepšení podnikatelského prostředí, včetně zrychlení práce soudů. Kabinet by prý také neměl polevit při snižování deficitů veřejných financí. Nová vláda je podle něj pro ekonomiku určitě lepší než předchozích několik měsíců politické nestability.

Jan Schiesser z Atlantik FT neočekává, že vláda provede jakoukoli z potřebných reforem penzí, zdravotnictví, sociálních dávek a daní. "K těmto krokům jednoznačně není vůle a schopnosti," řekl s tím, že zejména ČSSD se bude snažit před volbami dělat populistické kroky, aby po propadu preferencí získala zpět voliče.

Na vyslovení důvěry nijak nereagoval kurz koruny, ani dluhopisy a akcie. "Rozhodnutí sněmovny vyslovit vládě důvěru bylo natolik očekávané, že ho finanční trhy sledovaly jenom jedním přimhouřeným okem," uvedl David Marek z Patria Online. Také podle ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové je dění kolem vlády pro korunu již starou a nezajímavou zprávou. Investoři budou podle ní netrpělivě čekat na nové volby, které znovu rozdají karty.