Týden v ČR

Foto: ČTK

Česká republika v souvislosti s výskytem ptačí chřipky výrazně zpřísní preventivní kroky a přijme pravděpodobně i mimořádná opatření. Řekl to v úterý po mimořádném zasedání ústřední nákazové komise ministr zemědělství Petr Zgarba. Jak uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben, platí už zákaz dovozu drůbežího masa a produktů z něj z Rumunska a Turecka.

Foto: ČTK
Česká republika v souvislosti s výskytem ptačí chřipky výrazně zpřísní preventivní kroky a přijme pravděpodobně i mimořádná opatření. Řekl to v úterý po mimořádném zasedání ústřední nákazové komise ministr zemědělství Petr Zgarba. Jak uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben, platí už zákaz dovozu drůbežího masa a produktů z něj z Rumunska a Turecka.

"Když jde zásilka jakékoliv potraviny živočišného původu z tzv. třetích zemí, tak musí být stejně zkontrolována, takže zde žádné nebezpečí nehrozí. V současné době provádíme kontroly českých chovů drůbeže vodní i hrabavé a zároveň byly vytipovány oblasti, kde se mohou shromažďovat tažní ptáci."


Martin Jahn,  foto: ČTK
Nestraník a vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn odejde do konce roku z vlády. Chce se věnovat své odborné kariéře. Nebude tak ani ve volbách do Poslanecké sněmovny kandidovat za ČSSD. Jahn to oznámil na společné tiskové konferenci s premiérem ČSSD Jiřím Paroubkem. Ten pak řekl, že jedná s někdejším prvním českým komisařem v Evropské unii Pavlem Teličkou o jeho možném angažmá ve vládě. Kromě vládní funkce by Telička mohl také vést pražskou kandidátku ČSSD. Paroubek řekl, že Telička je profesionál v oblasti zahraniční politiky a takové odborníky by chtěl mít i v budoucí vládě.

"Pan Telička není sociální demokrat. Já respektuji to, že je to člověk nezávislý, s nezávislým přístupem. Nemyslím si, že když není sociální demokrat, že by to mohlo bránit tomu, aby byl na čelném místě kandidátky sociální demokracie a aby se také objevil ve vládě na místě, které nominuje sociální demokracie."

Telička uvedl, že Paroubkovu nabídku zatím nepřijal. O další možné spolupráci ale ještě budou jednat.


Policie obvinila uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře za další trestnou činnost. Nejnovější obvinění souvisí s padělanými bankovkami, které vyšetřovatelé našli při červnových prohlídkách Krejčířových kanceláří. Obviněn byl také bývalý šéf státem ovládané energetické společnosti Čepro Martin Pechan a pět dalších lidí z Krejčířova okolí, které policie pozatýkala v úterý na celém území České republiky.


Předsedou sněmovní vyšetřovací komise k Unipetrolu se stal komunistický poslanec Pavel Hojda, který tak porazil kandidáta ODS Martina Římana. V tajných volbách získal Hojda 105 ze 178 hlasů. Římana podpořilo 49 poslanců. Komise by měla vyslechnout všechny hlavní aktéry kauzy Unipetrol, kterou provázejí podezření z korupce.


David Rath,  foto: ČTK
Podle očekávání si premiér Jiří Paroubek vybral ve čtvrtek za nového ministra zdravotnictví prezidenta České lékařské komory Davida Ratha. Prezident Václav Klaus ale vzápětí uvedl, že ho zatím nemůže jmenovat ministrem. Rathovo působení v obou funkcích zároveň je podle Klause v rozporu s ústavou. Komora je protihráčem ministerstva zdravotnictví.

"Jejím cílem je prosazovat zájmy profese lékařů proti státu, což primárně znamená proti ministerstvu zdravotnictví. Já si v nejbujnější fantazii nedovedu představit, jak by bylo možné to sloučit."

David Rath v reakci na prezidentovo rozhodnutí řekl, že Václav Klaus by si měl uvědomit, jaká je jeho pozice v ústavním systému.

"protože také by se mu mohlo stát, že když nebude respektovat ústavu a zákony, že by také mohl skončit jako vyšetřovaný za zneužití pravomoci veřejného činitele, případně při flagrantním porušení ústavy by pak parlament mohl začít i proces s jeho odvoláním. Čili to není legrace."

Rath ale na ministerstvu přece jen působit bude, zatím jako první náměstek.


Sociálním demokratům se podařilo s podporou komunistů odhlasovat v prvním čtení nový Zákoník práce. Ten má na svědomí roztržku ve vládní koalici. Lidovci tvrdí, že zákoník práce obsahuje protiústavní pasáže, které se týkají pravomoci odborů, a proto navrhovali pozastavit projednávání nebo vrátit návrh Zákoníku práce do vlády. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach z ČSSD tvrdí, že vládní návrh otvírá pracovní trh a rozšiřuje hranice smluvní volnosti. A několik hodin trvající debata ve sněmovně podle něj ukázala, jak si kdo představuje postavení zaměstnanců:

"Bude potřeba hledat nějaký konsensus, protože stanoviska jsou velmi různá. Kritika byla jak zprava, tak zleva. Kritizovali jak komunisté, tak ODS a naši koaliční partneři. Myslím ale, že je tady reálná naděje dotáhnout Zákoník práce do konečné fáze."

S návrhem na zamítnutí zákoníku práce přišli během sněmovní debaty - kromě lidovců - také opoziční občanští demokraté.