Přehled tisku

Premiér Paroubek (v popředí) a členové jeho kabinetu, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Po necelých patnácti měsících končí éra předsedy ČSSD Jiřího Paroubka v čele vlády. Ten oznámil, že příští týden v pondělí podá i s celou svou vládou demisi. Šanci nastoupit s novým koaličním kabinetem tak má šéf Občanských demokratů Mirek Topolánek. Paroubek podle Mladé fronty Dnes tvrdí, že jeho krok je vstřícným gestem vůči vznikající koalici. Zároveň však řekl, že nové vládě nezaručuje, že ji bude jeho strana tolerovat. ODS Paroubkův odchod nepovažuje za nijak zvlášť vstřícný krok. "Demisi považujeme za samozřejmý a regulérní ústavní krok, vyplývající z výsledku voleb," uvedl Topolánek pro list.

Premiér Paroubek  (v popředí) a členové jeho kabinetu,  foto: ČTK
Po necelých patnácti měsících končí éra předsedy ČSSD Jiřího Paroubka v čele vlády. Ten oznámil, že příští týden v pondělí podá i s celou svou vládou demisi. Šanci nastoupit s novým koaličním kabinetem tak má šéf Občanských demokratů Mirek Topolánek. Paroubek podle Mladé fronty Dnes tvrdí, že jeho krok je vstřícným gestem vůči vznikající koalici. Zároveň však řekl, že nové vládě nezaručuje, že ji bude jeho strana tolerovat. ODS Paroubkův odchod nepovažuje za nijak zvlášť vstřícný krok. "Demisi považujeme za samozřejmý a regulérní ústavní krok, vyplývající z výsledku voleb," uvedl Topolánek pro list. Komentátor Karel Steigerwald pak shrnuje přínosy vlády sociální demokracie: "Co leží na stole po vládě Paroubka? Obrovská korupce, splývání zločinu a státu, přezrálá potřeba reforem, které měly proběhnout už dávno, špatně fungující drahý stát, velká nezaměstnanost. Dědictvím je také fungující a rostoucí hospodářství. Premiér to považuje za vlajkovou loď svého vládnutí. Protože hospodářství je opravdu loď, má svou setrvačnost." Podle komentátora Mladé fronty je "vlastně záhadou, proč Paroubek volby prohrál."


Klementinum
Lidové noviny na svých stránkách sledují záměry s Národní knihovnou. Do mezinárodní architektonické soutěže na stavbu její nové, moderní budovy na pražské Letenské pláni se přihlásilo 220 domácích i zahraničních architektů. Jsou mezi nimi autoři z Austrálie a Latinské Ameriky i světově proslulá jména. Striktní podmínky soutěže neumožňují účast předem zveřejnit. O bezmála dvoumiliardové investici se hovoří jako o stavbě desetiletí, zdůrazňují Lidové noviny. Neboť žádná podobně významná veřejná stavba se po roce 1989 v metropoli nestavěla. Soutěž i vlastní stavbu, která má začít v roce 2008, provázejí velká očekávání. Má to být moderní kulturní stánek s řadou služeb pro veřejnost, kam denně zavítají tisíce Pražanů. Ale současně prostor pro uchování nepřístupného národního konzervačního fondu. Velké změny čekají i současné sídlo Národní knihovny, historické Klementinum v centru města. To sice zůstane hlavním sídlem Národní knihovny i po dostavbě nové budovy na Letné, ale bude se prezentovat jako multikulturní centrum. Po přesunu knihovních fondů na Letnou se barokní Klementinum přemění v astrologické a meteorologické muzeum či expozici o dějinách českého písemnictví, uzavírají Lidové noviny.


Deník Právo upozorňuje na otevření tzv. Gottlandu neboli muzea zpěváka Karla Gotta, které se nachází v Jevanech u Prahy. Karel Gott svou vilu, kam jezdil především odpočívat, před časem prodal obchodníkovi s realitami Janu Moťovskému. Ten ji nejprve chtěl upravit na penzion, ale pak se zrodil nápad muzea. "Karel Gott s tím souhlasil a podílí se i na dotváření muzea. Věnoval sem i některé ze svých osobních věcí a dokumentů," řekl Právu Moťovský. Interiéry mají být zachovány tak, jako by zpěvák z vily právě odešel. U zpěvákova okna by měl stát malířský stojan, neměla by tady chybět ani Gottova vosková figurína. Ta bude návštěvníky od soboty vítat.


Na 230 filmů a řada světových a mezinárodních premiér - taková bude letošní karlovarská festivalová nabídka. O začátku 41. mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech na svých stránkách informují Lidové noviny. Festival patří mezi pětici nejprestižnějších světových přehlídek a řadí se po bok festivalů, jako je Cannes, Berlín nebo Benátky. Cílem festivalu je nabídnout čerstvé novinky světové tvorby s přihlédnutím k jejich estetické a etické hodnotě. Specifikem českého festivalu je velmi početná divácká obec. V Karlových Varech jsou to hlavně mladí lidé, pro něž se vžilo označení baťůžkáři. Právě je zajímají především filmy, hvězdy už méně. Ty jsou ovšem nezbytné pro vytváření mediálního obrazu festivalu, píší Lidové noviny.


Česká republika je stejně jako loni sedmou zemí na světě, která nejvíce přitahuje investory. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Ernst and Young, který probíhal mezi tisícovkou manažerů z celého světa. Výsledky zveřejnily čtvrteční