Analytici: Průmysl meziměsíčně klesl kvůli nedostatku součástek ve výrobě

Český průmysl v květnu proti dubnu klesl kvůli nedostatku potřebných součástek ve výrobě. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Průmyslová produkce v květnu meziročně vzrostla o 25,3 procenta, ale loňský květen výrazně poznamenala epidemie koronaviru a s ní spojené odstávky a omezení. Ve srovnání s letošním dubnem, který zaznamenal rekordní růst, průmysl klesl o 3,6 procenta.

"I když na první pohled vypadají čísla z tuzemského průmyslu velmi povzbudivě, když se meziročně jeho výroba zvýšila o čtvrtinu, stále více je patrné, že se dostal na hranice svých stávajících možností," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Tuzemský průmysl má dostatek zakázek, jejichž objem dále silně roste, upozornil analytik Generali Investments Radomír Jáč. Problémem jsou ale podle něj výpadky v dodávkách dílů a surovin, jež limitují prostor pro další růst. Nedostatek součástek se projevuje především v automobilovém průmyslu.

Zahraniční obchod Česka skončil v květnu podle předběžných údajů v přebytku 6,3 miliardy korun, meziročně byl tak o 6,9 miliardy korun lepší. Příznivé bilanci pomohl tradičně zejména vysoký nárůst vývozu aut. Výsledky nicméně ovlivnila také nízká srovnávací základna.

Stavební výroba po více než rok trvajícím propadu letos v květnu poprvé meziročně vzrostla, a to o 5,8 procenta. Stavebnictví po začátku epidemie nemoci covid-19 v březnu 2020 vytrvale oslabovalo. V několika měsících loňského i letošního roku byl meziroční propad stavební produkce dokonce větší než deset procent. Květnovému růstu stavebnictví pomohly uvolnění covidových opatření a příznivé počasí. Brzdou je nedostatek pracovníků a materiálu, uvedli analytici.