Analytici očekávají letos vyšší růst českého průmyslu, než byl loni

Prosincové statistiky průmyslové výroby zaostaly za očekáváním, celoroční výsledek je s ohledem na propad v roce 2020 slabý. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. V letošním roce očekávají zlepšení, průmysl by podle nich mohl růst výrazněji než loni. Český průmysl loni meziročně rostl o 6,4 procenta po poklesu o více než sedm procent v roce 2020, oznámil Český statistický úřad.

"Průmysl v závěru roku nenaplnil očekávání na pokračující mírné oživení. Po růstu v listopadu se produkce očištěná o pracovní dny vrátila do meziročního poklesu," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Zklamala podle něj zejména výroba automobilů, která se zejména kvůli chybějícím komponentům nedokázala vymanit z dlouhodobého útlumu. "Průmysl stále brzdí nefunkční mezinárodní dodavatelské řetězce, drahá a nespolehlivá doprava, vysoké ceny vstupů včetně energií a přetrvávající nedostatek kvalifikovaných i pomocných pracovníků," shrnul analytik ČSOB Petr Dufek. Při pohledu na zakázky je podle něj vidět, že na slabou poptávku si firmy moc stěžovat nemohou.

Zahraniční obchod vykázal za loňský rok podle předběžných údajů schodek téměř 1,46 miliardy korun, po předloňském zhruba 180 miliardovém přebytku. Bylo to poprvé od roku 2010, kdy se do Česka dovezlo zboží za více peněz, než za kolik se z něj vyvezlo. Důvodem loňského schodku byly zejména vysoké ceny ropy a plynu.

Stavební výroba v Česku se loni vrátila k růstu, meziročně se zvýšila o 1,4 procenta po předchozím poklesu o 6,2 procenta. Stoupla produkce v pozemním i inženýrském stavitelství. V prosinci stavebnictví zrychlilo meziroční růst na 8,1 procenta z listopadových dvou procent. Z hlediska růstu výroby to byl loňský nejúspěšnější měsíc ve stavebnictví.