Analytici: Průmysl stagnuje kvůli útlumu ekonomiky

Foto: Michal Polášek, ČRo

Stagnace průmyslové výroby souvisí s celkovým útlumem české ekonomiky a s negativním vývojem u obchodních partnerů v čele s Německem. Shodli se na tom analytici. Z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad, vyplývá, že odvětví v březnu v ČR výrazně zpomalilo meziroční růst na 0,1 procenta z únorových 1,5 procenta. Růstu stavebnictví pomáhají evropské dotace.

Foto: Michal Polášek,  ČRo
"S výsledkem černé nuly český průmysl v březnu opět neoslnil. Růst produkce zaostal za únorovým číslem i očekáváním na trhu," uvedl ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Za pozitivní označil, že český průmysl se vyhýbá systematickému poklesu výroby. "Předpokládáme, že si průmysl v celém letošním roce povede zhruba tak jako v jeho prvním čtvrtletí, tedy že produkce bude víceméně stagnovat," dodal.

Hlavní ekonom Deilotte David Marek míní, že průmysl je za vrcholem svého cyklu, o čemž svědčí mimo jiné pokračující pokles zaměstnanosti. Celoroční růst průmyslové výroby pouze mírně nad jedním procentem očekává i analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička. "Optimismus do budoucna vzbuzuje objem nových zakázek, které meziročně stouply o šest procent. Zakázky ze zahraničí vzrostly meziročně o 2,4 procenta, zatímco zakázky z tuzemska se zvýšily o výrazných 14,3 procenta," upozornil. V loňském roce průmyslová výroba v Česku meziročně stoupla o tři procenta.

Růstu stavebnictví pomáhají evropské dotace

Foto: Michal Klajban,  CC BY-SA 3.0
Růstu českého stavebnictví pomáhají hlavně evropské dotace, které směřují zejména na výstavbu dopravní infrastruktury. Nadějný je také objem nových zakázek. Stavebnictví za první čtvrtletí meziročně vzrostlo o 2,3 procenta. Za letošní rok analytici čekají růst zhruba tři až čtyři procenta, brzdou bude hlavně nedostatek pracovníků.

"Pracovní sílu mu do značné míry odčerpal průmysl, který po krizi oživil mnohem dříve. Potíží je také například nedostatek stavebního materiálu," uvedl analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Letos stavebnictví podle něj vzroste kolem tří procent. Zároveň připomněl, že březnový meziroční růst o 11,6 procenta je nejvyšší od loňského září. Podle analytika ČSOB Petra Dufka má za sebou stavebnictví poměrně silné čtvrtletí a podle objemu nových zakázek není špatný ani výhled.

Analytik BH Securities Štěpán Křeček uvedl, že stavebnictví trápí systémový problém. "Ten spočívá ve špatně nastaveném stavebním zákoně a katastrofálním fungování stavebních úřadů, které stále vychází z principů minulého století," podotkl Křeček. Ministerstvo pro místní rozvoj spolu s Hospodářskou komorou ČR připravuje nový stavební zákon, jehož hlavním cílem je urychlení povolování staveb.

Přebytek zahraničního obchodu v březnu stoupl na 21,8 mld. Kč

Foto: Tomáš Adamec,  ČRo
Přebytek zahraničního obchodu Česka v březnu meziročně stoupl o 4,1 miliardy korun na 21,8 miliardy Kč. Bilanci příznivě ovlivnil vývoz motorových vozidel a lepší výsledky obchodování s ostatními dopravními prostředky, jako jsou lodě, lokomotivy, letadla nebo jízdní kola. Naopak negativně se na ní podepsal obchod s počítači a elektronickými přístroji a s ropou a zemním plynem.

"Březnová data zahraničního obchodu ukazují určitou vzpruhu pro zpomalující českou ekonomiku. Bilance s motorovými vozidly skončila díky růstu exportu ve větším přebytku než v únoru, a navázala tak na pozitivní výsledky v posledním kvartálu loňského roku," uvedl ekonom UniCredit Bank Jiří Pour. Za pozitivní považuje, že se českým automobilkám zatím daří prosazovat na silně konkurenčních zahraničních trzích, navzdory klesající celosvětové poptávce po autech.