Růst průmyslu v listopadu zpomalil, stavebnictví stagnovalo

Foto: Kristýna Maková

Růst českého průmyslu v listopadu zpomalil kvůli poklesu ekonomické aktivity v Německu a v eurozóně. Stavebnictví pak vykázalo nejhorší výkon za poslední rok. Nejspíš však šlo pouze o přechodný výkyv a za celý rok by mohlo vzrůst nejvíce od roku 2004.

Foto: Kristýna Maková

Podle analytiků za loňský rok růst průmyslu lehce přesáhne tři procenta a letos dále mírně zpomalí. Průmyslová výroba v Česku loni v listopadu zpomalila meziroční růst na 4,8 procenta. Po očištění o pracovní dny rostla o 1,5 procenta. "Průmysl v listopadu nezopakoval silný výsledek předchozího měsíce. Růst o 1,5 procenta po očistění o pracovní dny je nejslabším v této metodice za poslední půlrok," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Nevýrazný růst podle něj zapadá do obrázku pochmurné nálady na trzích a slabých evropských čísel publikovaných v posledních dnech. Z nich je zejména nečekaně silný pokles produkce a nových objednávek v Německu varovným signálem pro průmyslové firmy v Česku, dodal.

"Potěšitelné je to, že průmyslovým firmám rostou nové zakázky. V listopadu meziročně vzrostly o 5,3 procenta, když domácí zakázky vzrostly o 9,7 procenta a zahraniční o 3,2 procenta. Výhled českého průmyslu nicméně není úplně růžový. Rizika v podobě tvrdého brexitu či další eskalace obchodních válek jsou citelná," připomněl analytik společnosti Deloitte Václav Franče.

Poptávka po nových automobilech s pokročilou fází hospodářského cyklu přirozeně slábne, míní analytik Raiffeisenbank František Táborský. Celkový průmysl tak naráží na riziko příliš vysoké koncentrace automobilového sektoru. Na druhou stranu pozoruje nové vycházející hvězdy ve výrobě počítačů a elektroniky.

Stavebnictví překvapivě stagnovalo

Stavebnictví vykázalo v listopadu nejhorší výkon za poslední rok. Nejspíš však šlo pouze o přechodný výkyv a za celý rok by mohlo vzrůst nejvíce od roku 2004. Inženýrskému stavebnictví budou pomáhat evropské dotace, naopak brzdou bude nedostatek pracovníků a špatné fungování stavebních úřadů. Stavebnictví v listopadu meziročně stagnovalo, od začátku roku v souhrnu vzrostlo o 8,9 procenta. Na konci října byl souhrnný růst více než deset procent.

"Listopadový výkon tuzemského stavebnictví přináší rozčarování. Je to fiasko. Zatímco některé odhady předpokládaly růst až kolem deseti procent, realitou je stagnace," uvedl analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Podle něj se však jedná jen o přechodný výkyv, když tempo růstu stavebnictví by mělo výrazněji zpomalit až letos. Podle analytičky Komerční banky Jany Steckerové bude růst stavebnictví zpomalovat hlavně kvůli nedostatku kapacit.