Ekonomický přehled týdne

Ilustrační foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Vláda chce, aby lidé odcházeli do důchodu nejpozději v 65-ti letech. Návrh schválila jednomyslně, přestože k němu původně měli výhrady někteří ministři z hnutí ANO. Zavedení takzvaného stropu pro odchod do důchodu podle vlády mimo jiné znamená, že lidé v produktivním věku budou moct lépe plánovat.

Vláda chce, aby se do penze chodilo nejpozději v 65 letech

Ilustrační foto: Evropská komise
Vláda chce, aby lidé odcházeli do důchodu nejpozději v 65-ti letech. Návrh schválila jednomyslně, přestože k němu původně měli výhrady někteří ministři z hnutí ANO. Zavedení takzvaného stropu pro odchod do důchodu podle vlády mimo jiné znamená, že lidé v produktivním věku budou moct lépe plánovat.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD řekla, že chystá v souvislosti s důchodovou hranicí i seznam náročných profesí:

"Do konce září předložím základní materiál pro další diskuzi, který by říkal, jaká povolání, respektive profese, mají být zohledňovány při případném dřívějším odchodu věku do důchodu. To znamená, že se jedná o profese, které jsou fyzicky mnohem náročnější, než ty ostatní."

Novelu zákona, která počítá se zastropováním důchodového věku, teď projedná Parlament.

Platy v Česku rostou, ale ne tak rychle, jak se čekalo

Podle údajů statistického úřadu vzrostla ve druhém čtvrtletí průměrná mzda meziročně o téměř 4 procenta. Průměrný plat byl 27.297 korun. Ale na průměr většina zaměstnanců nedosáhne. Přesnější údaj je takzvaný medián. Ten měří prostřední hodnotu, na kterou se dostala většina platů. A podle statistiků to bylo 23.047 korun. Růst mezd byl pomalejší než v předcházejícím čtvrtletí a také pomalejší než čekala většina analytiků.

Průměrné platy v České republice jsou sice vyšší než třeba na Slovensku, ale stále jen asi třicetiprocentní ve srovnání s Německem. Podobně ve Švýcarsku, Dánsku, Lucembursku nebo třeba v Nizozemí dosahují měsíční výplaty v přepočtu i stotisíc korun. Takže pro některé odborníky je lepší jet za prací do ciziny a zvyšování platů v Čechách je nemusí lákat.

Na podobně vysoké platy však nejsou podniky připraveny a neunesly by to. Například hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek říká, že všechno - i růst mezd má své meze:

"V situaci, kdy vláda slibuje výrazně přidat pracovníkům ve veřejném sektoru, kdy se dokonce snaží zvýšit minimální mzdu dvojciferným tempem, tak je otázkou, jestli nebude ten růst mezd tak silný, aby vyčerpával podnikovou sféru. Já si myslím, že meziroční přírůstek mezd nad 5 procent, už by toto riziko nesl."

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) doporučila svým členům, aby vyjednávali v podnicích pro příští rok o zvýšení mezd o pět až 5,5 procenta. Oznámil to na manifestačním mítinku stovek odborářů v Praze předseda ČMKOS Josef Středula. Konfederace považuje růst mezd za klíčový kvůli zaostávání tuzemských příjmů za ostatními zeměmi Evropské unie.

Až 100 korun hrubého za hodinu by mohli od ledna vydělávat řidiči linkových autobusů

Foto: Václav Malina,  ČRo
Řidičům regionálních autobusů by se mohla zvýšit od ledna základní hodinová mzda až na 100 korun hrubého. Vyplynulo to z jednání zástupců odborů, zaměstnavatelů a ministerstva práce. Odbory s kompromisním návrhem ministerstva souhlasí. Podrobnosti vysvětluje předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík:

"My jsme dosáhli významného navýšení na hodinovou mzdu, potom je tam příplatek za ztížené pracovní prostředí a navýšení za čekání mezi spoji. Takže, byť je ta mzda u každého řidiče jiná, podle toho jaký turnus jezdí, tak se minimálně v řádech tisíců korun upraví mzdy směrem nahoru."

Odbory se tak podle Pomajbíka přiblížily se všemi vyjednanými bonusy původnímu požadavku 130 korun na hodinu.

Zaměstnanci dál budou mít bezplatné první tři dny nemocenské, Sněmovna změnu zamítla

První tři dny nemocenské zůstanou bezplatné - příslušná novela neprošla Poslaneckou sněmovnou. Novelu zákoníku práce, kterou předložili poslanci opoziční KSČM, Sněmovna zamítla na návrh poslanců vládního hnutí ANO a opoziční ODS těsnou většinou hlasů.

Kritici předlohy mluvili o dopadech na zaměstnavatele a na ekonomiku a poukazovali na možné zneužívání neschopenek. Zastánci zase argumentovali hlavně prospěchem pro zaměstnance.

V červenci vykazovala česká ekonomika horší výsledky, než se čekalo

Foto: Pong / FreeDigitalPhotos.net
Začněme průmyslovou výrobou. Ta v červenci meziročně poklesla o 14 procent. Přitom v červnu ještě vzrostla o 4 procenta a v květnu o více než 9 procent. Červencový výsledek je nejhorší za posledních 7 let. Klesl i zahraniční obchod.

Jak statistici, tak analytici se shodují v tom, že za to může vlastně shoda náhod. Jednak letošní červenec měl ve srovnání s loňským o tři pracovní dny méně. Navíc řada významných průmyslových podniků - především automobilek - měla celozávodní dovolenou právě v červenci, zatímco loni v srpnu. Vzhledem k přetrvávající silné poptávce po výstupech automobilového průmyslu to vypadá, že červenec byl spíše výkyv, než nový trend - uvedla například analytička Komerční banky Jana Steckerová.

České firmy se řadí mezi nejziskovější v rámci regionu

V žebříčku 500 největších firem ve střední a jihovýchodní Evropě podle výše tržeb za fiskální rok 2015 se umístilo 74 českých firem. Nejlepším českým zástupcem se stal pošesté v řadě výrobce automobilů Škoda Auto, který v celkovém žebříčku obsadil třetí místo. První místo patří opět polské PKN Orlen, druhé místo obhájila maďarská ropná firma MOL, přestože oběma tržby meziročně klesly. Vyplývá to z výsledků žebříčku CE TOP 500, který zveřejnila společnost Deloitte.

Z českých společností jsou v první dvacítce ještě elektrárenský podnik ČEZ (7. místo), skupina Agrofert (12.), elektrárenská a plynárenská společnost RWE Supply & Trading CZ (16.) a technologická firma Foxconn CZ (20.).

Podnikatelek v Česku přibývá

Ilustrační foto: stockimages / FreeDigitalPhotos.net
Podnikatelek v Česku přibývá. Každá pátá nově založená společnost patří právě ženám. Vyplývá to z analýzy společnosti Czech Credit Bureau. Celkově tak ženy vlastní nebo spoluvlastní přes 120 tisíc podniků.

Do podnikání se pouštějí z různých důvodů. Chtějí například svoje zkušenosti předat dál nebo být prostě paní svého času. Často je ale přinutí okolnosti, kdy musí převzít rodinné podnikání. Roli hraje i neochota firem zaměstnávat na částečný úvazek. Skloubit práci a výchovu dětí je pak obtížné. Podle studie Evropské komise pracuje v Česku na částečný úvazek jen 8 a půl procenta žen. Průměrem v evropských zemích je přitom skoro 32 procent. Podobně je tomu například i s prací z domova. I ta je v Česku nedostatkovým zbožím.

Pokud se ženy pustí do vlastního byznysu, jde hlavně o obchod. S podnikáním začínají nejčastěji mezi 25 až 35 lety - jsou to hlavně čerstvé absolventky nebo ženy po mateřské. Zároveň ale přibývá i podnikatelek po padesátce. Podle analytičky společnosti Czech Credit Bureau Věry Kameníčkové jich navíc bude ještě přibývat:

"Téměř pětina firem, které byly založeny v prvním pololetí letošního roku, vlastní výlučně ženy. Z toho se dá usuzovat, že podíl žen se bude zvyšovat. Jsou to činnosti jako vzdělávání, sociální péče, průmyslová odvětví."

Ženy se ale pouštějí i do daleko odbornější práce třeba v překladatelství nebo taky v účetnictví. Ve větší míře začínají ženy podnikat teprve v posledních deseti letech. Co se týká počtu zaměstnanců - mezi ženami převládají společnosti s jedním až pěti pracovníky.

Nezaměstnanost v srpnu klesla na 5,3 pct., volných míst opět více

Nezaměstnanost v Česku v srpnu po červencovém růstu na 5,4 procenta klesla na 5,3 procenta. Uchazečů o zaměstnání bylo ke konci měsíce 388.474, což je nejméně za srpen od roku 2008. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR.

Volných míst je přes 139.000, nejvíce za posledních osm let. Nejnižší nezaměstnanost ke konci srpna vykázaly okresy Rychnov nad Kněžnou (dvě procenta) a Praha-východ (2,1 procenta). Nejvyšší byla v okresech Most (10,8 procenta) a Karviná (10,7 procenta).

Výstavba bytů zpomaluje, to vede k růstu cen, především ve velkých městech

Foto: Štěpánka Budková
Podle statistického úřadu například v červenci začali stavbaři stavět o téměř 36 procent méně nových bytů než před rokem. A v Praze byl propad 78 procent. Zároveň roste poptávka. Jednak proto, že jsou historicky nejlevnější hypotéky a zároveň nízké úroky, takže raději než spořit na bankovním účtu, se mnoho lidí pouští do koupě nemovitosti jako investice. To vede k tomu, že za poslední půl rok stouply ceny nemovitostí o 15 až 16 procent - uvádí portál cenová mapa org. Týká se to jak starých, tak nových bytů, protože je nedostatečná nabídka, uvádí ředitel realitní skupiny společnosti Deloitt Miroslav Linhart:

"Za poslední rok zmizelo z nabídky developerů přes 2000 bytů, přičemž nabídka se nedoplnila. Loni touto dobou bylo na trhu skoro 7000 bytů. Teď jich je 4700."

Češi rádi nakupují výrobky a produkty s označením bio

Dvě miliardy ročně utratí Češi za výrobky se značkou bio. A v obchodech je vyhledávají stále častěji. Není divu, že se tak do ekologického zemědělství pouští čím dál víc farmářů. Neodradí je ani přísná pravidla, která ekologické hospodaření doprovází.

K dnešnímu dni eviduje ministerstvo zemědělství 4316 ekologických zemědělců, kteří hospodaří na celkové výměře 490.308 ha. Tato výměra představuje 12% podíl na celkové výměře zemědělské půdy v ČR. Počet biozemědělců stoupá i díky dotacím z Evropské unie, které čerpají. Nejvíce ekozemědělců je v Jihočeském kraji, naopak nejméně v hlavním městě.

Emirát Dubaj očekává v příštím roce 54.000 českých turistů

Dubaj,  foto:  Joi Ito,  CC BY 2.0 Generic
Emirát Dubaj by v příštím roce mohlo navštívit zhruba 54.000 českých turistů, o pětinu víc než loni. Očekává to Dubajský úřad pro turismus a obchodní marketing, který v Praze tento týden otevřel své zastoupení. Z Prahy bude řídit i své aktivity v Polsku, Maďarsku a Rumunsku.

Turistický ruch mezi oběma státy letos v květnu podpořilo nasazení obřího Airbus A380 společnosti Emirates na pravidelné lince z Dubaje do Prahy. Letadlo je schopné pojmout 519 pasažérů ve třech cestovních třídách.