Ekonomika

Foto: Vitali Smolygin
0:00
/
0:00

Česká ekonomika roste, oživení je však stále křehké. Podle statistického úřadu český průmysl v srpnu meziročně reálně klesl o 5,2 procenta, zatímco v červenci rostl o 8,6 procenta. Kromě toho se snížil přebytek zahraničního obchodu: v srpnu na jednu a půl miliardy korun.

Foto: Vitali Smolygin
Česká ekonomika roste, oživení je však stále křehké. Podle statistického úřadu český průmysl v srpnu meziročně reálně klesl o 5,2 procenta, zatímco v červenci rostl o 8,6 procenta. Kromě toho se snížil přebytek zahraničního obchodu: v srpnu na jednu a půl miliardy korun. Na srpnových výsledcích je vidět, co to udělá s makroekonomickými údaji, když si velké továrny vezmou celozávodní dovolenou. Zvlášť, když jsou mezi nimi automobilky, které jsou největším tahounem průmyslu i vývozu. Na začátku srpna měli celozávodní dovolenou jak v mladoboleslavské Škodě Auto, tak v kolínské TPCA. Navíc srovnávací základna v červenci byla vysoká, připomíná analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák: "Pokud vezmeme tyto dva měsíce dohromady, tak dospějeme k ne tak negativnímu datům. Ta čísla za léto jsou z mého pohledu vesměs pozitivní." Navíc očekávání manažerů a objem nových zakázek zůstávají mezi nejvyššími v Evropě.

A ještě několik dalších čísel: růst spotřeby domácností bude podle analytiků nejsilnější za poslední čtyři roky. Maloobchodní tržby podle nich rostou rychleji než například v Maďarsku nebo v Polsku a domácí maloobchod potvrzuje roli tahouna ekonomického růstu. Nezaměstnanost v Česku v září klesla na 7,3 procenta. Bez práce bylo více než 529 tisíc lidí. Nejvyšší byla míra nezaměstnanosti opět v Ústeckém kraji, a to 10,6 procenta. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl tradičně v Praze, a to 5,2 procenta.


Ilustrační foto: Úřad vlády ČR
37 bodů jak snížit nezaměstnanost má Ministerstvo práce a sociálních věcí. Plán se zaměřuje hlavně na ty, kdo shánějí práci nejhůř. Tedy mladé absolventy, lidi starší 50 let nebo matky, které se vracejí z rodičovské dovolené. V příštím roce pro ně chce resort zavést třeba levnější pojistné na sociální zabezpečení. Ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Daniel Münich řekl, že úvodní analýza byla hodně jednoduchá: "Tam se vlastně člověk vůbec nedozví, jak je to s dlouhodobou nezaměstnaností, což je hlavní problém, který by měla vláda řešit. Není tam výskyt nezaměstnanosti u ohrožených skupin, není tam nějaký dlouhodobý trend oddělený od toho, co je opravdu přechodná nezaměstnanost způsobená postkrizovým obdobím."


Foto: Kristýna Maková
Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje vznik Rady vlády pro stavebnictví, která by měla pomáhat řešit problémy tohoto průmyslového sektoru v Česku. Na Žofínském fóru to prohlásil náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Koliba. Čeští stavbaři, kteří se potýkají s několikaletým propadem, by se tak mohli konečně dočkat toho, že by problémy jejich sektoru na úrovni vlády mohl řešit pouze jeden orgán. Stavebnictví je totiž rozděleno pod pět resortů. Výrazně ho zasáhla ekonomická krize, když od roku 2008 přišlo o 443 miliard korun, což je obrat za celý jeden rok. Podle analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem a o práci v sektoru přišlo až 50.000 lidí.


Foto: khunaspix / FreeDigitalPhotos.net
Čeští vývozci mají nově k dispozici přehled perspektivních oborů pro export v 90 zemích, kde má ČR své zastoupení. Ministerstva zahraničí a průmyslu a obchodu vytvořila první ucelenou Mapu globálních oborových příležitostí pro české vývozce. Zhruba 200 stránkový dokument se zaměřuje na sektory s nevyužitým potenciálem, bere v úvahu také nevyužité exportní kapacity na české straně vývozu a specifika místní ekonomiky. Dokument je dalším krokem dohody ministerstev o podpoře exportu a ekonomické diplomacii, kterou oba ministři podepsali letos v červnu. Ministerstva se také dohodla na společném vzdělávání budoucích ekonomických diplomatů.


Foto: Klára Stejskalová
Výborně si za tři letošní čtvrtletí vedly automobilky. Prodej meziročně stoupl o 18 procent a prodalo se víc než 140 tisíc vozů. Uvedli to zástupci Svazu dovozců automobilů. Prodej nových osobních aut v tuzemsku rostl dvakrát rychleji než celkové prodeje v Evropě. Nejprodávanější značkou v Česku byla Škoda s růstem o 18 procent na téměř 43 tisíc aut, což představuje tržní podíl 30 procent. Na druhé místo poskočila značka Hyundai a na třetí pozici naopak poklesl Volkswagen. Podle analytické firmy PwC by prodej aut za celý rok mohl být proti loňsku vyšší zhruba o 15 procent. Trh táhly hlavně prodeje firmám, které měly na nákupech podíl 64 procent.


Foto: Filip Jandourek
Zaměstnanci nemocnic by měli dostat přidáno pět procent, peníze na to nemocnice, léčebné ústavy či léčebny dlouhodobě nemocných budou mít. Řekl to ČTK ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) po jednání s předsedkyní zdravotnických odborů Dagmar Žitníkovou. Vláda schválila zvýšení o 3,5 procenta, odbory požadovaly pět procent. Žitníková proto dohodu s Němečkem uvítala. Celkové náklady na navýšení platů ve všech nemocnicích bez ohledu na zřizovatele jsou podle Němečka spočítány na 3,5 miliardy korun. Resort peníze našel, a to díky změně úhradové vyhlášky. Odbory ale žádaly zvýšení platů pro zdravotníky až o deset procent. To ale podle Němečka zatím není v příštím roce možné: "Pět procent tarifu je podle mě maximum, co si v letošním roce, respektive pro ten příští rok můžeme dovolit." Ministr Němeček nevyloučil, že pokud se v příštím roce ve zdravotnictví peníze najdou, tak bude resort platy postupně navyšovat.


Potravinářská společnost Hamé koupila slovenskou firmu Doma Prešov, která je v zemi největším výrobcem majonéz, tatarských omáček a dresinků. Společnost tak rozšiřuje nabídku o výrobky, které ve svém sortimentu dosud neměla. Závod firmy Doma se stal desátým výrobním podnikem Hamé. Nový vlastník zachová značku, pod kterou společnost dosud produkty vyráběla. Hamé plánuje výrobu v slovenské továrně zvýšit. Přímý dopad ruských sankcí na Hamé je v současnosti velmi malý. Až 85 procent prodeje na ruském trhu firma zajišťuje prostřednictvím tamního závodu v Bogoljubovu.


Foto: Linet
Firma Linet z Kladenska pronajme za zhruba 288 milionů korun 2700 speciálních matrací nemocnicím v Paříži. První dodávka bude příští rok v lednu. Firma letos uspěla i v tendru na pronájem matrací pro devět zdravotnických zařízení v Anglii za více než milion eur, tedy 28 milionů korun. Pronajímání je pro nemocnice výhodné, když potřebují pružně měnit rozpočet i počet potřebných matrací. Zároveň nemocnicím při pronájmu odpadá starost o servis. V celém holdingu pracuje přes 900 zaměstnanců, své produkty vyváží do více než stovky zemí, přičemž využívá vlastních obchodních zastoupení v několika evropských zemích, Jižní Americe a v USA. Letos firma očekává další růst tržeb o 20 procent.


Špičková výzkumná centra by měla za sedm let stát téměř 25 mld. ze státního rozpočtu. Tato suma zahrnuje i prostředky, které by příjemci čerpali bez ohledu na příjem evropských dotací, řekla náměstkyně ministra školství pro řízení operačních programů Petra Bartáková. Nejedná se tedy o čistý nárůst finančních potřeb pro nově vybudovaná centra, ale o jejich celkové finanční potřeby do budoucna. Panují totiž obavy, jak se budou nově vybudovaná špičková centra financovat po ukončení čerpání evropských dotací. Tímto tématem se vláda zabývala před dvěma měsíci, kdy vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) informoval o tom, že po těchto centrech začala jezdit skupina odborníků zjišťujících jejich udržitelnost.


Foto: Filip Jandourek
Vína bude letos až o 30 procent méně než loni. Důvodem jsou vydatné deště na přelomu srpna a září, po nichž hrozny napadla hniloba. Svaz vinařů odhaduje, že hektarový výnos se sníží na 4,5 tuny, což je o tunu méně než loni. Produkce vína byl měla klesnout na 450.000 až 500.000 hektolitrů. Jak řekl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček, mezi vinaři jsou velké rozdíly. Někteří přijdou o 20 procent své produkce, jiní až o 40 procent. Hniloba napadla zejména odrůdy, které mají hustý hrozen.


Zisk českého zemědělství loni meziročně klesl na 16 miliard 200 miliónů korun. Loňský výsledek je však třetím nejlepším od roku 1998, kdy statistici tento ukazatel sledují. Pokračoval dlouhodobý růst podílu rostlinné výroby, který loni přesáhl 59 procent. Živočišná výroba se zvýšila o 4,2 procenta na 46,9 miliardy Kč. Na růstu se podílely všechny komodity s výjimkou skotu a vajec. Největší nárůst výroby byl zaznamenán u mléka, a to jak díky růstu vyprodukovaného množství, tak zlepšené ceně komodity.


Česká republika je 42. ekonomicky nejsvobodnější zemí ze sledovaných 152 států světa. Vyplývá to z žebříčku "Economic Freedom of the World Index" (index ekonomické svobody) kanadského institutu Fraser. V předchozím žebříčku se Česko umístilo na 52. pozici. Nejsvobodnější zemí světa je podle žebříčku tradičně Hongkong, naopak nejméně svobodná je Venezuela. Slovensko si v indexu pohoršilo z 36. pozice na 45. místo. Index se zveřejňuje od roku 1996. Údaje vycházejí z dat roku 2012. Zpoždění je způsobeno tím, že je nutné počkat na údaje ze 152. zemí světa. Jiří Schwarz z Centra ekonomických a tržních analýz upozornil, že výraznému zlepšení pozice ČR pomohlo v únoru 2012 především uvolnění trhu se zemědělskou půdou pro zahraniční subjekty. Paradoxně podle něj rovněž pomohla také ekonomická krize, která podle Schwarze vedla k omezení vládních investic, tedy přerozdělování. To totiž ekonomickou svobodu omezuje.


Obrat českých e-shopů letos překročí hranici 67 miliard korun. Útraty Čechů na internetu se tak meziročně zvýší o 16 procent. I nadále je nejoblíbenějším sortimentem na internetu elektronika, vzrostl ale zájem o kosmetiku a oblečení. Novinkou je také stále častější nákup potravin on-line. Aktuální počet e-shopů na českém trhu je 37.200. Trendem v tomto směru se stává především posilování pozic silných hráčů a malých specializovaných e-shopů.