Analytici: Průmysl zpomalil výpadek dodávek, brexit i pandemie

Za lednovým zpomalením růstu českého průmyslu stojí výpadky v dodávkách některých komponentů z Asie, brexit i pandemická situace. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Globální poptávka podle nich nejeví známky ochlazování, takže průmysl by měl v dalších měsících i díky nižší srovnávací základně růst rychleji. Český průmysl v lednu zpomalil meziroční nárůst na 0,9 procenta z prosincových 2,5 procenta.

Tuzemskému průmyslu nesvědčí důsledky přetížení světových přepravních kapacit, například v nakládce a kontejnerové přepravě na asijsko-evropské trase, doplnil analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda. Kvůli nedostatku čipů z Asie musela podle něj zkraje roku omezovat svoji výrobu například i automobilka Škoda Auto. Analytik Generali Investments Radomír Jáč uvedl, že důležité je to, že průmyslu se momentálně daří napříč Evropou. Za rok 2020 jako celek průmyslová výroba klesla o 7,2 procenta, za celý letošní rok čeká růst v rozmezí pěti až šesti procent.

Lednový meziroční pokles stavebnictví o 5,2 procenta ovlivnilo horší počasí a také vysoká srovnávací základna z loňského roku, kdy ještě nebyla zavedena opatření proti šíření koronaviru. Vyššímu propadu zabránila především výstavba infrastruktury. Především větší firmy mají podle analytiků zakázek dostatek, ale v oboru obecně chybějí pracovníci, především ti zahraniční. Pro letošek očekávají pokles stavebnictví o pět až šest procent.