Analytici: Solidní růst českého průmyslu táhly zahraniční podniky

Český průmysl si v listopadu udržel solidní tempo růstu, který táhly především podniky se zahraniční účastí, shodli se analytici oslovení ČTK. Průmysl roste již 27 měsíců v řadě a za 11 měsíců loňského roku vzrostl o vysokých deset procent. Velké množství zakázek podle ekonomů napovídá, že průmyslová výroba by měla ve výrazném růstu pokračovat i letos. Průmyslová výroba, která je jedním z tahounů české ekonomiky, v listopadu zrychlila tempo růstu na 10,9 procenta. V říjnu vzrostla o 8,1 procenta. Více vyrábět se dařilo v listopadu opět hutím a výrobcům automobilů. S nižší produkcí se opět potýkali výrobci obuvi.

"Růst průmyslu byl v listopadu sice o něco nižší, než očekával trh. I tak ale jde o velmi dobré číslo, které potvrzuje, že se českému průmyslu daří navzdory sílící koruně," řekl ČTK analytik ČSOB Petr Dufek. Průmysl roste díky rostoucí poptávce a rozvoji firem pod zahraniční kontrolou, které se podílejí na tržbách tuzemského průmyslu již z více než poloviny, dodal.

Produktivita práce vzrostla do konce listopadu o 13,8 procenta, upozornil analytik Volksbank Vladimír Pikora. Její vysoké tempo růstu, za kterým stojí především restrukturalizace průmyslu, zaručuje podle něj konkurenceschopnost domácích výrobků na zahraničních trzích.