Aneta Campbell: “Hrůzy komunismu si musíme připomínat“

Promítací sál (vpravo Aneta Campbell)

Film Costy-Gavrase „Doznání“ o komunistickém monstrprocesu v 50.tých letech neztrácí na aktuálnosti. Český generální konzulát v LA ho připomenul v muzeu „Wende“.  

Bývalá zbrojnice,  dnes Muzeum Wende | Foto: Ája Bufka,  Radio Prague International

V bývalém bunkru zrekonstruované zbrojnice Národní gardy, postavené v Culver City v Los Angeles v roce 1949 během očekávání sovětského leteckého útoku při začátku třetí světové války, je od roku 2002 umístěno muzeum Wende. Dnes se může pochlubit stotisícovou sbírkou umění, archivů a efemér z období studené války. Součástí muzeálních artefaktů jsou nejenom busty politiků, ale i předměty zachycující život v komunistickém období včetně telefonů a radií. K těm nejvzácnějším exponátům patří podle kurátora Joe´s Segala poutač muzea - originál z berlínské zdi. „Místní Monou Lisou je měsíční kámen věnovaný muzeu z letu Apollo 15 od NASA. Je dokumentem úspěchu amerického dobývání vesmíru.“ 

Měsíční kámen | Foto: Ája Bufka,  Radio Prague International

Muzeum je výzkumnou destinací pro učence a milovníky historie, ale i pořadatelem vzpomínkových akcí. Jednu z nich zorganizovala Aneta Campbell, kulturní referentka generálního konzulátu ČR v Los Angeles: „Uvědomila jsem si, že hrůzy komunismu se musí neustále připomínat. Zvláště teď, když předsedáme EU. Projekce filmu Doznání režiséra Constantina Costa-Gavrase v hlavní roli s Yves Montandem a Simone Signoret, podle zážitků Artura Londona byla k tomu úžasnou pobídkou.“

Promítací sál | Foto: Ája Bufka,  Radio Prague International
Jaroslav Olša mladší | Foto: Ája Bufka,  Radio Prague International

Film zachycuje autentické svědectví jednoho z protagonistů monstrprocesů se „spikleneckým centrem“ Rudolfa Slánského v listopadu 1952. London jako přesvědčený komunista, interbrigadista, účastník francouzského Hnutí odporu (krycí jméno Gérard) a posléze náměstek ministra zahraničních věcí v něm popisuje své zážitky a nový pohled na komunistickou stranu.                               

Film uvedl generální konzul Jaroslav Olša jr. a neopomněl sebou přinést ani jedno z prvních knižních vydání Londonova příběhu. Promítání vyvolalo značný zájem veřejnosti, dokonce se díky tomu na internetu objevilo zanedlouho po oznámení akce “Sold Out”.

Autor: Ája Bufka
klíčové slovo:
spustit audio