Anketa: Jaký by měl být nový český prezident

Jindra Tichá

Český rozhlas 7 - Radio Praha vyzývá zahraniční Čechy, aby přispěli do naší ankety. Zeptali jsme se, jaký by měl být nový český prezident, kterého si zvolíme v historicky prvních přímých volbách hlavy státu v Česku. A jaký by měl být jeho vztah k Čechům žijícím v zahraničí? Dnes odpovídala spisovatelka Jindra Tichá z Nového Zélandu:

Především by to měl být člověk, podobný Václavu Havlovi, člověk který se nekompromitoval v době totality, který nikdy nebyl členem komunistické strany. Václav Havel dokázal celému národu, že se dá nehumánnímu režimu vzdorovat.

Pak by měl zosobňovat kvality některých nejlepších světových vládců.

Lidé, které považuji za příkladné hlavy státu, jsou anglický král Jiří Šestý a jeho manželka, královna Alžběta, matka nynější královny Alžběty Druhé, sama královna Alžběta Druhá a Ronald Reagan.

Byli to vesměs lidé, kteří splňovali můj hlavní požadavek od hlavy státu, laskavost, takt a perfektní vychování, skutečný zájem o lidi, kterým vládli, ať ti lidé byli jakkoli nevýznamní, a snahu jim pomoci. V těžkých dobách vždycky šli příkladem bez ohledu na osobní zájem či bezpečnost, V politice pak praktikovali um umírněnosti, zlaté střední cesty s ohledy na skutečný státní zájem.

Za smrtelné hříchy u hlavy státu považuji aroganci, povýšenost, pohrdání lidmi nevýznamnými, snobství, podplatitelnost, nedostatek taktu a bezohlednost.

Příkladné hlavy státu

Jiří Šestý nastoupil na trůn za neuvěřitelně těžkých okolností, po abdikaci svého bratra Eduarda Osmého, který byl v zemi nesmírně oblíbený. Musel vést svůj národ v době nejhorší krize, za druhé světové války, a svým příkladným chováním si i s manželkou královnou Alžbětou zajistil úctu i lásku celého národa. Královská rodina odmítla opustit Londýn za války v době blitzu, kdy jim každý den hrozilo, jako všem ostatním obyvatelům Londýna, že při jednom z náletů ztratí svůj život. Král i královna po každém náletu navštívili postižené oblasti, povzbuzovali vybombardované, pomáhali rodinám zabitých. To poskytovalo obyvatelům obrovskou morální podporu a utvrzovalo je v přesvědčení, že nakonec Anglie válku vyhraje.

Buckinghamský palác byl bombardován a někteří vládní činitelé prosili královnu matku, aby s dcerami Londýn opustila. Ona řekla, dcery nemohou odejít z Londýna bez mne, já nemohu opustit Londýn bez krále a král jednoduše Londýn nikdy neopustí. Sám Hitler za to označil královnu matku za nejnebezpečnější ženu v Evropě. Buckinghamský palác také po celou dobu války dodržoval stravování podle lístkového systému.

Anglická královna Alžběta Druhá je správná dcera svých rodičů. Po šedesát let slouží svému národu, aniž by se dopustila jediné chyby. Po rozpadu britského impéria se jí podařilo udržet pohromadě britské Společenství národů (Commonwealth), což vyžadovalo nadlidské úsilí.

Ronald Reagan byl jeden z mála amerických prezidentů, který pocházel ze skutečně chudinských poměrů. Jeho otec byl alkoholik. Svou lekci z mládí si zapamatoval a rozuměl potřebám chudých a potřebných jako málokdo. Když byl zvolen prezidentem, považoval to za mandát právě těmto lidem svou politikou pomoci. Stal se jedním z nejuctívanějších a nejmilovanějších amerických prezidentů.

Doufám, že nový český president bude mít pochopení pro lidi, kteří v době totality emigrovali, že je nebude považovat za zrádce a umožní jim, aby pomáhali své vlasti ze zahraničí.