ANO požádalo o svolání sněmovní schůze k reformě migračních pravidel EU

Opoziční ANO požádalo o svolání mimořádné sněmovní schůze k reformě unijních migračních pravidel, jak se na ní dohodli ve čtvrtek večer ministři vnitra zemí EU. Novinářům to dnes řekl předseda hnutí Andrej Babiš, podle kterého jde o nepochopitelnou věc. Záměr o vyvolání poslaneckého jednání ohlásil také lídr opozičního hnutí SPD Tomio Okamura, jehož klub ale na rozdíl od ANO nemá k takovému kroku dostatečný počet členů.

"Je to neuvěřitelná zrada, neuvěřitelné selhání naší vlády, která je servilní Bruselu," uvedl Babiš. Čeští zástupci v Evropě podle něho vůbec nehájí zájmy České republiky. "Česká republika má sama rozhodovat o tom, kdo v ní bude žít," zdůraznil Babiš. Uvedl také, že reforma migračních pravidel bude pro ANO jedním z velkých témat do evropských voleb v příštím roce. K reformě migračních pravidel EU se poslanci mimořádně sejdou ve středu.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dohodu považuje za úspěch. "Vyjednali jsme férové společné řešení, o které jsme usilovali a které jsme aktivně prosazovali. Žádné kvóty, ale solidární finanční pomoc nejvíce zatíženým členským zemím, kterou Česko prostřednictvím programů ministerstva vnitra dlouhodobě realizuje," uvedl dnes Rakušan v tiskové zprávě. Na základě vyjednané dohody bude navíc Česko ze systému povinné solidarity dočasně vyjmuto, a to z důvodu velkého množství přijatých uprchlíků před válkou z Ukrajiny, zdůraznil ministr.