Antimonopolní úřad prověří, kdo se nejvíce podílí na zdražování potravin

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude v následujících měsících zjišťovat, jaké zisky mají zemědělci, zpracovatelé a obchodní řetězce. Zaměří se na tři základní potraviny - jaké, úřad neupřesnil. Výsledky kontrol by ale měly být známé na jaře. Potraviny v Česku dál zdražují, některé dokonce rychleji než inflace. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula z KDU-ČSL Českému rozhlasu řekl, že už v pondělí bude na společné schůzce se všemi zmíněnými stranami řešit hlavně cenu cukru. Ten v lednu meziročně zdražil asi o 50 procent. Nekula tvrdí, že za vysoké ceny potravin můžou hlavně obchodníci. Snaží se je přimět, aby to s maržemi nepřeháněli.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy obchody reagují na ceny, za které jim zboží dodávají dodavatelé. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová zase zdražování výrobků zdůvodňuje tím, že producentům výrazně rostou náklady na energie i obalové materiály.

Agrární komora chce požádat antimonopolní úřad, aby prověřil možné zneužití tržní síly několika obchodními řetězci. Stěžuje si na to, že Lidl, Kaufland, Penny a Billa patří pod dvě německé skupiny. A ovládají tak 75 procent českého trhu. Podle komory jim to dává velkou vyjednávací sílu vůči potravinářským firmám a zemědělcům.