Aplikace Záchranka pomůže nově i Čechům v Rakousku

Mobilní aplikace Záchranka

Už asi dva roky funguje v Česku, teď vám může při zdravotních problémech pomoci i v Rakousku. Mobilní aplikace Záchranka totiž nově funkční i u našich jižních sousedů.

Mobilní aplikace Záchranka | Foto: Záchranka app
Zraníte se na alpské sjezdovce nebo třeba na horské túře...Pokud máte aplikaci Záchranka ve svém mobilním telefonu a potřebujete pomoct, stačí jeden stisk nouzového tlačítka, říká mluvčí aplikace Záchranka Klára Majíčková: "Češi, kteří pojedou s aplikací Záchranka do Rakouska, tak v nouzi jedním stiskem tlačítka odešlou svou GPS polohu, zdravotní údaje, kontakty na osoby blízké a další informace rakouské záchranné službě a zároveň budou telefonicky spojeni s tamními záchranáři. To vše bez nutnosti stahován rakouské verze aplikace."

Případná jazyková bariéra by neměla být na překážku, říká autor aplikace Filip Maleňák.

"Většina z těch, kteří do Rakouska jako turisté nebo za prací jezdí, tak umí alespoň trošku německy nebo anglicky. Pokud bych ale neuměl vůbec, tak rakouští záchranáři jsou schopni připojit k hovoru tlumočníka do češtiny."

Aplikace by mohla fungovat i v dalších zemích

Podobná aplikace vznikla i v Rakousku a i ona bude pro Rakušany na podobné bázi fungovat v Česku. Jedná se i o dalších zemích, autoři aplikace Záchranka by rádi rozšířili její využití například na Slovensko, které je velmi častým cílem českých turistů.

Ilustrační foto: HansMartinPaul/Pixabay CC0
"Ta aplikace v této chvíli funguje po celé Evropě s tím, že všude jinde, než v Česku a Rakousku, je schopna alespoň vytočit místní tísňovou linku. Nedochází k odeslání přesné GPS souřadnice a dalších údajů, které má člověk v aplikaci vyplněny. Nicméně s dalšími zeměmi se snažíme o fungování aplikace jednat."

Aplikaci záchranka má staženou asi 570 tisíc lidí, každý den přes ni volá o pomoc asi 40 osob a záchranáři díky ní řešili právě i případ Čecha, který potřeboval pomoct při svém pobytu v Alpách. Uživatelům také může poradit s tím, jak poskytnout první pomoc nebo kde najdou nejbližší lékárnu, defibrilátor nebo pohotovost.

"Máme potvrzeno, že na základě aplikace záchranka vyjížděla za dva roky v asi 2000 případech. Za každým si můžeme představit konkrétní příběh. Aplikace není samozřejmě všespásná, ale pomáhá záchranářům urychlit komunikaci s pacientem."