Archeologové dokončili cenný výzkum na svatováclavském vršku

Olomoučtí archeologové již téměř dokončili významný výzkum v historicky velmi cenné oblasti na svatováclavském návrší, kde vznikne Arcidiecézní muzeum. Odkryli zde například pohřebiště z doby velkomoravského osídlení i unikátní hroby staré 3500 let. Jejich práci posoudí příští týden odborníci z Prahy, Brna a okolních muzeí.

"Dá se říci, že to hlavní je na Arcidiecézním muzeu hotovo, ještě nás čekají drobnější práce, jako výkopy pro vodu nebo závěrečné terénní úpravy," uvedl vedoucí výzkumu z olomouckého Národního památkového ústavu Richard Zatloukal. Podotkl, že na Václavském návrší se podařilo objevit fázi velkomoravského osídlení, které se tam dosud nepředpokládalo, a to včetně pohřebiště. "Přesným datováním se ještě musíme zabývat hlouběji, všechny nálezy je třeba očistit, ale o přelom 9. a 10. století jde zcela jistě. A některé hroby jsou určitě již z druhé poloviny devátého století," míní Zatloukal.

Objev pohřebiště je důležitým příspěvkem k poznání raně středověkého osídlení území Olomouce. Loni v listopadu se na tomto místě odborníkům podařilo odkrýt unikátní 3500 let staré kostrové pohřebiště ze starší doby bronzové.