Archeologové zkoumají desku modlitební knihy s otiskem písma

Dřevěná deska modlitební knížky pocházející zřejmě z 16. století, na které odborníci při konzervaci objevili otisk písma i zbytky pergamenu, se stala v těchto dnech středem zájmu pracovníků olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu. Archeologové ji nalezli před šesti lety v hrobě pod základy kostela svatého Marka v Litovli na Olomoucku. Nyní se k ní vrátili, neboť chtějí při zkoumání využít nových technických možností.

Objevená památka je zbytkem milodaru, který archeologové našli u pasu pohřbené osoby. "Osobnost byla pohřbená na čestném místě v kostele. Muselo se jednat o významného a bohatého člověka, jinak se totiž lidé běžně pohřbívali vedle kostela. Nalezená deska modlitební knížky by nám mohla pomoci zpřesnit dataci pohřbu a získat informace o totožnosti mrtvého," řekl ČTK archeolog Pavel Šlézar. Desky modlitební knížky byly vyšívané stříbrem. Pokud se prokáže její vznik ve 30. letech 16. století, musela být kniha produktem samých počátků knihtisku.

U kosterních pozůstatků se nacházel také vzácný prsten s vyřezávaným kamenem v podobě Turka. "V 16. století v Litovli probíhala renesanční přestavba kostelů a v pramenech se uvádí, že nadaci na tyto práce založil soukeník Lorenc Lang. Byla to jedna z nejvýznamnějších postav té doby ve městě a domnívám se, že nalezené kosterní pozůstatky by mohly patřit jemu," doplnil Šlézar. Kosterní pozůstatky nyní zkoumají antropologové.