Arcibiskup Duka: Velehrad vždy vábil lidi toužící po svobodě

Pražský arcibiskup Dominik Duka vyzdvihl při pondělní slavnostní bohoslužbě na moravském poutním místě Velehradě význam svobody v lidském životě. "Vítám vás, velehradské poutníky, v této první slovanské katedrále pod širou oblohou, v katedrále, která vždy dýchala touhou po svobodě," oslovil věřící Duka, který se na Moravě poprvé představil v nové roli. Největší katolické bohoslužbě, která se koná u příležitosti svátku Cyrila a Metoděje, přihlíželo zaplněné nádvoří před bazilikou. Duka, jenž byl kazatelem mše, připomněl příchod obou věrozvěstů, ale také 25 let od velehradské pouti, kterou věřící slavili s papežským legátem kardinálem Agostinem Casarolim a s kardinálem Františkem Tomáškem v roce 1985. "Mnozí z vás si vybaví tvář i úsměv otce kardinála Tomáška, 'generála bez vojska', jak ho nazýval totalitní režim. On však prožíval svůj velký den. 'Chceme svobodu, my chceme pápeža!', volaly desetitisíce poutníků bývalého socialistického Československa," uvedl Duka. Dodal, že po 20 letech svobodného vývoje se přemýšlí o svobodě jinak než v době totalitního režimu. "Necítíme se tak radostně a nedýcháme tak volně jako před dvaceti roky. Něco nás svazuje, máme obavy a cítíme úzkost. Udělali jsme chybu? Ano. Pokusili jsme se svobodu rozdělit a každému dát jeho díl. Vznikly hranice, na nichž se naše osobní svobody dotýkají, a protože každý chce vždy ještě více svobody, vznikají mnohé spory. Svoboda je hodnota, kterou takto dělit nelze," podotkl arcibiskup.

Připomněl i Kristovo zlaté pravidlo jednání: Vše, co chcete, aby lidé dělali vám, dělejte vy sami jim. "Měli by si ho připomínat politici a měli bychom ho respektovat my všichni, protože politici bez lidí dobré vůle nic nezmohou," řekl Duka. Na Velehradě se dotkl také hrůz válek a koncentračních táborů, které podlomily víru ve "ve všemohoucího, spravedlivého a laskavého Boha". "Bible není naivním a růžovým popisem světa. Zná holokaust, deportace, války, násilí, korupci i lež. Ukazuje však také na neviditelného, který vítězí nad zlobou a mrzkostí člověka. Člověka, který zneužívá svého postavení, a tak v sobě korumpuje boží obraz. Písmo svaté (které přinesli Cyril a Metoděj) nás zve k víře, která s logikou lásky a rozvážnosti přináší světlo pravdy a obnovu srdce," kázal pražský arcibiskup.

Mše završila tradiční Dny lidí dobré vůle, které jsou největší akcí v České republice u příležitosti svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Akce začala v neděli, její součástí bylo například ruční přepisování bible, setkání vozíčkářů či Večer lidí dobré vůle.

Autor: Peter Gabaľ