Arenberger: Maloobchody a služby budou v Česku omezené i dál

Vláda v pátek schválila novou verzi opatření o omezení obchodu a služeb kvůli epidemii covidu-19. Reagovala tak na čtvrteční rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Ten zrušil opatření ministerstva zdravotnictví, podle kterého zůstaly obchody, restaurace a další zařízení uzavřené i po konci nouzového stavu, protože nebylo vydáno s předchozím souhlasem vlády.  V nové verzi opatření se dosavadní pravidla v oblasti maloobchodu a služeb měnit nebudou. Informoval o tom ministr zdravotnictví Petr Arenberger za hnutí ANO. Změna se podle něj od pondělí týká jen třeba omezení maximálního počtu účastníků demonstrací, kterých teď smělo být nanejvýš 100. „Ti mohou být v libovolném počtu, ale můžeme stanovit podmínky, což jsme doplnili,“ řekl Arenberger. Opatření tak nadále požaduje, aby se účastníci shromáždění rozdělili na skupiny po dvaceti, které od sebe dodržují dvoumetrové rozestupy.

Ministr Arenberger také informoval, že očkování proti covidu-19 může dál zrychlovat, zvýšené dodávky umožní do několika týdnů podávat 100.000 dávek denně.  Od příštího týdne bude podle něj přicházet 400.000 dávek od hlavního výrobce Pfizer/BioNTech. Předpokládá, že všichni zájemci o očkování by mohli vakcínu dostat do konce prázdnin. Resort v pátek spustil registraci pro skupinu lidí starších 60 let. Ministr dodal, že víc než polovina lidí nad 70 let je naočkovaných alespoň jednou dávkou. Pro další věkové skupiny plánuje ministerstvo podle Arenbergera otevřít registraci vždy po týdnu.

Ministr zdravotnictví také informoval, že od 12. dubna, kdy začalo testování ve školách, bylo v Česku zaznamenáno 2236 pozitivních testů u dětí ve věku pět až 11 let, přičemž asi třetina byla odhalena při testování ve školách. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Do škol nyní chodí žáci prvního stupně, třídy mají střídavou výuku. Do školek dochází také předškoláci. Testovat se musí dvakrát týdně. Za první týden bylo pozitivních 302 z asi 610.000 testů u dětí ve školách, tedy asi 0,6 promile