Vláda: Pátý, nejpřísnější stupeň PES, bude v Česku nejméně do 22. ledna

Opatření proti epidemii covidu-19 v Česku zůstanou na nejpřísnějším stupni systému PES nejméně do 22. ledna. Po mimořádném jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pokud by se situace příští týden změnila, sešel by se podle něj kabinet k novému posouzení změny. Během příštího týdne by se podle Blatného měla v počtu nově nakažených promítnout zpřísněná opatření přijatá koncem prosince. Pravidla, mezi něž patří i zákaz shromažďování více než dvou lidí na veřejných místech, uzavření služeb a řady obchodů či omezení výuky ve školách, v zemi platí od 27. prosince. Vláda opatření přijala před vánočními svátky, platit měla do 10. ledna. Počty nově nakažených ale v posledních dnech dosahují rekordních maxim od březnového vypuknutí epidemie.

Návštěvy v nemocnicích a antigenní testování 

Ministr Blatný také informoval, že vládní opatření nově umožní návštěvy v nemocnicích. V zařízeních dlouhodobé a následné péče bude nutný negativní test na covid-19 a respirátor. V případě lůžek akutní péče budou vyžadována hygienická a protiepidemická opatření, zejména respirátory, dodal ministr.

Vláda také rozhodla, že plošné antigenní testování na nový typ koronaviru bude pokračovat i po 15. lednu. Testy jsou zdarma a lidé na ně můžou chodit maximálně jednou za 5 dnů. Podle Blatného se tímto typem testování daří odhalovat nakažené lidi, kteří nemají žádné příznaky nemoci covid-19. Do čtvrtečního rána zdravotníci v Česku provedli přes 950 tisíc antiggenních testů.