Od půlnoci do Vánoc Česko v nouzovém stavu

Adam Vojtěch a Andrej Babiš

Vláda vyhlásila nouzový stav na 30 dní. Pro lidi nad 50 má být povinné očkování.

S účinností od pátku 18 hodin vláda zakázala provoz vánočních a adventních trhů s výjimkou prodeje vánočních stromků a kaprů, konzumaci alkoholu na veřejnosti i jídla ve food courtech v nákupních centrech. Jídlo bude možné si vzít pouze s sebou.

Na kulturních a sportovních akcích bude moci nově být maximálně 1000 osob a po desáté hodině večer až do 5 hodin ráno musí být zavřené hospody, restaurace a noční kluby. Na akce typu spolkových akcí, oslav, večírků či plesů bude moci od pátku maximálně 100 lidí. Pohřby budou bez omezení.

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen loni 12. března, podruhé loni 5. října. Ve druhém případě po několika prodlouženích platil do 11. dubna. Podle zákona o bezpečnosti ČR musí vláda o vyhlášení nouzového stavu neprodleně informovat Sněmovnu, která může vyhlášení zrušit.

Epidemie koronaviru se v posledních dnech prudce zhoršuje. Počty nově nakažených se šplhají ke třiceti tisícům denně. Roste i počet hospitalizovaných. Ve středu testy potvrdily přes 18 tisíc pozitivních případů, úterních téměř 26 tisíc případů byl vůbec nejvyšší denní počet. V nemocnicích je s covidem téměř šest tisíc lidí, z toho 850 v těžkém stavu. Podle odborníků se aktuální rekordní počty nakažených v nemocnicích projeví zhruba za dva týdny.

klíčové slovo: