Restauratéři: Otevírací doba do osmi večer je diskriminační a likvidační

Foto: ČTK / Luděk Peřina

Trhy bez alkoholu i občerstvení, restaurace a bary po osmé hodině večer zavřené. Takový režim platí od středy v Česku.  Vláda k omezením přistoupila kvůli zhoršující se epidemické situaci. Majitelům podniků se to ale nelíbí a označují to za diskriminaci.

Foto: ČTK/Michaela Říhová

Uvolňování či zpřísňování opatření se v Česku řídí pětistupňovým protiepidemickým systémem PES. Přestože skóre odpovídá od neděle čtvrtému stupni, vláda nechala v platnosti třetí, kdy většina podnikatelských činností může, byť omezeně, fungovat. Lidé v Česku tak o víkendu po dlouhé době vyrazili do ulic. Rušno bylo v nákupních centrech, obchodech, na náměstích či v restauracích.

Podle vlády často docházelo k porušování protiepidemických nařízení. Lidé se shlukovali více, než bylo povolené a některé restaurace měly otevřeno do pozdních hodin. Kvůli obavám z důsledků se proto rozhodla posunout zavírací doby v restauracích a zakázat konzumaci alkoholu na veřejnosti.

Karel Havlíček,  foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

„Nemáme z toho radost, ale na druhou stranu vidíme, se situace nelepší, zhoršuje se. A není to o tom, že by restaurace byly obětním beránkem. Udělali jsme to, že jako jediná středoevropská země jsme pustili minulý čtvrtek restaurace a hospody. Slovensko, Polsko, Německo a Rakousko mají komplet restaurace zavřené,“ vysvětlil v Českém rozhlase opatření vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Sotva se začaly rozjíždět, zase jsou v problémech

Václav Stárek,  foto: Prokop Havel,  Český rozhlas

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací, Václava Stárka opětovné omezení provozní doby způsobí majitelům hospod a restaurací další velké finanční ztráty.

„Rozdíl to samozřejmě pro mnohé je zásadní. Pokud jdou lidé na večeři, tak většinou nepůjdou v pět nebo v šest hodin, ale chodí večer. Často právě kolem osmé hodiny,“ řekl Českému rozhlasu.

Podle něj není nikde ukázáno, kolik z 35 tisíc restaurací, které v Česku fungují, opatření porušilo. Upozornil, že po rozvolnění lidé přeplnili náměstí, ulice či nákupní centra a trest přitom padl pouze na restaurace. Rozhodnutí vlády je podle něj diskriminační.

„Pouze podnikatelé v restauracích dostávají opět jiné podmínky. Jednoznačně je to diskriminace jedné části oboru a bohužel v těchto podmínkách se nedá podnikat,“ řekl.

Barmanská asociace žádá o kompenzaci

Foto: ČTK/Miroslav Chaloupka

Prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský se v otevřeném dopise obrátil na vládu. Píše, že s omezenou otevírací dobou nemá pro valnou část provozovatelů restaurací ekonomický smysl podniky otevírat.

„Podnikatelům ani naší asociaci samozřejmě nezbývá nic jiného, než nová omezení respektovat. Zároveň Vás tímto žádám, abyste ve vládním týmu projednali kompenzování ušlých tržeb gastronomickým podnikům. Náš obor se ocitá morálně i ekonomicky na dně a již zkrátka není možné jej nadále decimovat nedostatečnou podporou v této mimořádné situaci,“ napsal.

Vláda se podle něj může inspirovat například u rakouského modelu, jehož autoři jako základ kompenzací zvolili procenta z obratu daného podniku v minulém roce.

Občanská neposlušnost

Foto: ČTK/Šulová Kateřina

Řada provozovatelů stravovacích zařízení tvrdí, že restaurace nejsou z hlediska šíření viru nebezpečnější než třeba obchodní centra nebo školy. Další omezení provozní doby bude pro mnoho podniků již likvidační. Několik restaurací proto zvažuje, že se připojí k akci občanské neposlušnosti, kterou vyhlásili zaměstnanci pivovaru Malý Janek ve středních Čechách.

Na webu pivovaru zveřejnili zprávu, že podnik nebude respektovat nařízení vlády a nezavře v osm hodin večer. Vzdorem prý chtějí upozornit na nerovné podnikatelské podmínky v Česku.

„Chceme upozornit na devastující dopad vládních nařízení na drobné podnikatele a živnostníky, kteří bez podobného záchranného programu, jako je v Německu či Rakousku, prostě nepřežijí,“ uvedli.

Vládní rozhodnutí podle nich působí polovičatě a chaoticky, jsou nepřehledná a vzbuzují mnoho otázek, na které sama vláda neumí odpovědět.  „Narvané korporátní obchody, metra, děti ve školách nevadí, ale vadí restaurace s desítkami lidí,” uvedli ve výzvě.