Armáda musí do konce roku postavit v krajích roty dobrovolníků

Do konce roku by měla v každém kraji vzniknout vojenská jednotka složená z dobrovolných aktivních záloh. Od roku 1999 podepsalo smlouvu o vstupu do záloh v celé republice 282 lidí a dalších 230 zatím projevilo zájem. Každá ze 14 budovaných krajských rot by přitom měla mít nejméně 100 lidí, řekl ve středu v Plzni novinářům Jaroslav Pospíšil z krajského vojenského velitelství, které jednotku sestavuje.

Aktivní zálohy jsou otevřené všem lidem, kteří absolvovali základní nebo náhradní vojenskou službu. Na rozdíl od vojáků v záloze, kteří mohou být povoláni do služby k obraně republiky ve stavu ohrožení a války, dobrovolné aktivní zálohy jsou určeny k plnění mírových úkolů. Mohou být nasazeny zejména při živelních pohromách a jako podpora policie, uvedl Pospíšil. Armáda usiluje o to, aby s postupem reformy ozbrojených sil vytvořila teritoriální jednotky dobrovolných záloh. Dobrovolníci by měli být připraveni zejména k nasazení v rámci svého kraje, projekt ale počítá i s využitím a vycvičením specialistů, kteří by mohli být zařazeni i k jednotkám mimo svůj region.

Příslušníci dobrovolných záloh mohou uzavřít dohody na dva až pět let. Jejich povinností je účastnit se každoročně 18 dnů cvičení rozložených po celý rok. Za jejich službu jim náleží odměna 500 korun měsíčně, která je vyplácena najednou zpětně za uplynulý rok, a zvýšené služné za absolvované cvičení.