Dobrovolné předurčení. Češi mají další možnost, jak se zapojit do obrany země

Lidé se mohou do armády zapsat v rámci takzvaného dobrovolného předurčení.

Zapojit se dobrovolně do obrany státu je od soboty jednodušší. V platnost totiž vstoupila vládní novela branné legislativy, která mimo jiné zavádí takzvané dobrovolné předurčení. Jde o nový typ záloh, kdy zájemci nemusí projít základním výcvikem. Novela přináší i další novinky.

Čeští občané se dosud mohli zapojit do obrany státu tak, že se stali vojáky z povolání, vstoupili do aktivní zálohy nebo se zúčastnili dobrovolného vojenského cvičení. Dobrovolné předurčení je tak čtvrtou možností.

Ilustrační foto: Michal Polášek,  Český rozhlas

Podle armády je určeno pro ty, kteří chtějí pro svou zemi něco udělat, ale třeba z pracovních nebo osobních důvodů nemohou vstoupit do aktivní zálohy či se zúčastnit dobrovolného vojenského cvičení.

„Oproti vstupu do armády jako profesionální voják, vstupu do aktivní zálohy nebo účasti na dobrovolném vojenském cvičení, je dobrovolné předurčení výrazně méně zatěžující fyzicky i časově. Znamená bezprostřední absolvování zdravotní prohlídky a závazek k povinnosti zúčastnit se cvičení a osvojit si základní vojenské dovednosti,“ uvádí armáda na svém webu.

Stejně jako služba v armádě je dobrovolné předurčení omezeno věkem, tedy minimální věk je 18 let, maximální 60 let. Uchazeč musí být také trestně bezúhonný.

„Na základě jeho zdravotní způsobilosti mu bude vydáno rozhodnutí o schopnosti vykonávat vojenskou činnou službu. V evidenci bude uveden žadatel s hodností vojína, jeho vojenská odbornost a doba předurčení, které může být až pět let,“ vysvětlila Českému rozhlasu mluvčí české armády Magdalena Dvořáková.

V případě zhoršení bezpečnostní situace

Vojenský prostor Libavá | Ilustrační foto: Český rozhlas

Dobrovolně předurčené by podle novely armáda povolala k vojenskému výcviku až v případě zhoršení bezpečnostní situace. O uspořádání takového cvičení by musela rozhodnout vláda se souhlasem Poslanecké sněmovny.

Kromě zavedení nového institutu dobrovolného předurčení se novelu branného zákona mění i některé věci v oblasti již existujících možností zapojení, zejména u aktivní zálohy. Náborový příspěvek pro aktivní zálohy se zvedne na 30 tisíc korun. Nynější běžnou roční odměnu 18 000 korun předloha nemění, bude ale podmíněna delší, aspoň dvoutýdenní činnou službou. V současnosti postačí aspoň týdenní vojenské cvičení za rok.

Další změnou, kterou novela umožnila, je přístup ministerstva obrany do všech státních registrů. Resort obrany tak bude moci využít údaje z informačních systémů veřejné správy k obrannému plánování i v době míru či mimo stav ohrožení.