Armáda zastavila povinné očkování vojáků, rozhodovat má hygienik

Armáda v pátek po jednání Bezpečnostní rady státu zastavila povinné očkování vojáků proti prasečí chřipce. Informoval o tom generální štáb s tím, že v případě nutnosti by mělo vakcínu získat 7990 vojáků místo původně zvažovaného dvojnásobného počtu. Bezpečnostní rada, na jejímž jednání byl přítomen i prezident Václav Klaus, doporučila vládě, aby o tom, kdy začne být očkování pro vybrané skupiny obyvatel povinné, rozhodoval hlavní hygienik Michael Vít.

Odborníci ale rozhodnutí Bezpečnostní rady státu kritizují. Druhá vlna pandemie je vždy silnější, zasáhne víc lidí, průběh onemocnění je těžší a je i více mrtvých. Očkovat až po nástupu druhé vlny není tedy podle nich "korektní".

Bezpečnostní rada státu si rovněž vyslechla informace hygienika Víta. Na původně přijaté strategii nákupu a použití vakcín proti prasečí chřipce není podle premiéra potřeba nic měnit. "Není třeba postupovat jinak ani, pokud se týká cílových skupin nutných pro chod státu, které mají být proočkovány," poznamenal premiér. Beze změn je i rozhodnutí očkovat ty nemocné, kterým by prasečí chřipka mohla nebezpečně zkomplikovat zdravotní stav.

Autor: Peter Gabaľ