Astronom: Přechod Merkuru přes Slunce pozorujte dalekohledem

Přechod planety Merkur přes sluneční kotouč bude možné 7. května dopoledne pozorovat běžným dalekohledem, který přibližuje alespoň dvacetkrát, řekl Miloš Tichý z hvězdárny na Kleti na Českokrumlovsku. Bude ale bezpodmínečně nutné si k němu koupit sluneční filtry, které odstiňují podstatnou část slunečního světla, zdůraznil.

Nejlepší pozorovací podmínky budou mít přátelé vesmíru na hvězdárnách. Přístupná bude podle Tichého i hvězdárna na Kleti. Od rána bude otevřená i Štefánikova hvězdárna na pražském Petříně.

Přechod Merkuru přes Slunce začne dotykem okrajů obou těles v 07:12 a skončí ve 12:32. Bude se jevit jako malá skvrnka, která se bude pomalu pohybovat přes sluneční disk. Protne ho zhruba v jedné osmině průměru od horního okraje.

Jde o poměrně vzácný úkaz. Přechodů Merkuru přes Slunce, kdy jde vlastně o částečně zatmění, lze napočítat průměrně 13 za století. Z téhož místa na Zemi je možné jich spatřit zhruba polovinu. Naposled bylo možné úkaz v Česku pozorovat celý 10. listopad 1973 a jeho závěrečnou část těsně po východu Slunce 13. listopadu 1986. Příští bude 9. května 2016.

Letos bude možné 16. května pozorovat zatmění Měsíce a 31. května zatmění Slunce. Proto hovoří astronomové o květnu jako o měsíci stínů. Oba úkazy nastanou v ranních hodinách, takže si na ně bude potřeba přivstat.