Setkání s vesmírem v Brně. Festival Planet láká stále více návštěvníků

Model Měsíce  - Lunalón

Astrosféra, Terralóna, Temnalóna a Lunalón. U jezírka v parku na Kraví hoře v Brně je znovu k vidění čtveřice vesmírných modelů o průměru deset metrů. Akce nazvaná Festival Planet se koná každé letní prázdniny  a přijíždí na ní tisíce lidí nejen z celé České republiky.

Model Marsu - Marsmeloun | Foto: Michal Bernátek,  Hvězdárna a planetárium Brno

„Rozhodně neváhejte a potkejte se s vesmírem, který začíná právě v Brně. Další šanci na takové setkání, nemající ve světě obdoby, dostanete zase až za rok,“ zve na srpnový Festival Planet jeho pořadatel - Hvězdárna a planetárium Brno.

Festival planet Brno vznikl v roce 2019 jako nenápadná připomínka 50. výročí přistání člověka na Měsíci. Jako první vznikl model Měsíce nazvaný Lunalón. V roce 2020 k němu přibyl model planety Země – Terralóna, dále pak Marsmeloun (2021), Heliosféra (2022), Temnalóna (2023) a jako poslední Astrosféra (2024).

Jiří Dušek,  ředitel brněnské hvězdárny  | Foto: Zdeňka Kuchyňová,  Radio Prague International

Astrosféra ukazuje kompletní podobu hvězdné oblohy, a to včetně okolí jižního nebeského pólu, kam lidé z České republiky nedohlédnou. „Je originálem, který nemá na světě jakékoli obdoby. Takový otisk vesmíru si skutečně lidé prohlédnou jenom u nás v Brně," řekl ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Základem pro potisk Astrosféry byla databáze 1,3 miliardy hvězd, jejichž polohu a jasnost proměřila evropská sonda Gaia. Ta v letech 2014 až 2016 dostala za úkol sestavit první třírozměrnou mapu okolí našeho Slunce a od té doby svá měření mnohonásobně zdokonalila a zpřesnila.

Kromě Astrosféry si návštěvníci šestého ročníku populárního Festivalu planet užijí také nafouknutou Terralónu, Temnalónu a Lunalón.

Festival planet BrnoFestival organizuje Hvězdárna a planetárium Brno za přispění statutárního města Brna a Jihomoravského kraje. Na přípravě všech modelů a také realizaci jejich výstavy spolupracují pracovníci brněnského planetária se studiem multimediálních architektů VISUALOVE. Studio stojí za mnoha světelnými instalacemi vystavenými v moravské metropoli i jinde v České republice i na Světové výstavě Expo v Dubai.

Lidé se mohou modelů i dotýkat. „Návštěvníci si samozřejmě mohou modely osahat, mohou se u nich i vyfotit. Kromě případu špatných povětrnostních podmínek, zejména při silném větru, protože přece jenom má 10 metrů. V případě horšího počasí je tedy potřeba dodržovat určitá bezpečnostní opatření. Model je vlastně jištěn kotevními lany,“ uvedl architekt Michal Okleštěk ze studia VISUALOVE.

Pro hvězdárnu je festival každoročně projektem nejnáročnějším na organizaci, pořadatelé jej plánují více než půl roku dopředu. Za pár let se ale akce stala také divácky nejúspěšnější. Navštěvují ji desítky tisíc lidí.

„Byla jsem loni a byl to úžasný zážitek, ještě ta hudba k tomu… Letos jdu určitě zase; Je to úžasně prožití dne plné zážitků pro malé i velké; Nádhera tohle nikde jinde nejde vidět; Moc děkujeme, bylo to fascinující; Skvělé to bylo, moc díky za tu možnost; Paráda ve dne i v noci; Úžasné miesto. Veľmi príjemná atmosféra. Už dnes viem, že prídeme zase,“ hodnotí lidé na sociálních sítích.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Hvězdárna a planetárium Brno
spustit audio