Česko má absolutního vítěze Juniorské mezinárodní olympiády v astronomii a astrofyzice

Úspěšný český tým

Probojovat se na mezinárodní olympiádu je náročné, ale zvítězit mnohem těžší. To se povedlo českému studentovi Alexovi Faivre. Celou soutěž - mezinárodní olympiádu v astronomii a astrofyzice - ovládl a stal se v konkurenci studentů z 19 států jejím absolutním vítězem.

Český tým získal i cenu za nejlepší poster | Foto: Česká astronomická společnost

Letošní třetí ročník mezinárodní astronomické soutěže pro žáky mladší 16 let, se konal v říjnu 2024 v nepálském hlavním městě Káthmandú, téměř na dohled od nejvyšších vrcholů Himalájí.

Český tým tvořilo 5 nejlépe umístěných soutěžících z Ústředního kola Astronomické olympiády kategorie EF. Účastníky čekala rozehřívací týmová soutěž, při níž měli možnost seznámit se se svými kolegy z jiných zemí. V dalších dnech následovalo čtyřhodinové teoretické kolo, které prověřilo schopnosti studentů řešit nejrůznější astrofyzikální úlohy. Soutěžní část byla zakončena pozorovacím kolem s dalekohledy a mapou oblohy, které ale kvůli nepřízni počasí nebylo možné uspořádat venku.

Několik dní bez mobilů

Úspěšný český tým | Foto: Česká astronomická společnost

Studenti se vydali i na několik exkurzí, při kterých se podívali na nejzajímavější místa nepálské metropole, například do Opičího chrámu.

Kvůli utajení soutěžních úloh jim byla na několik dní odebrána všechna komunikační zařízení, která měli uschována u svých vedoucích. Ti bydleli na opačném konci města.

Před začátkem závěrečného ceremoniálu nikdo z českých studentů až do poslední chvíle netušil, jak dopadli.

Alex Faivre se stal absolutním vítězem

Alex Faivre | Foto: Česká astronomická společnost

Jako první spadlo napětí z trojice ve složení Marie Hrubá (Gymnázium Ostrava - Zábřeh), Marek Nedoma (Biskupské gymnázium, Žďár nad Sázavou) a Tadeáš Smička (ZŠ Hrubého, Šternberk), kteří získali čestná uznání. Po nich se na pódium vydal převzít bronzovou medaili Petr Barták (Slovanské gymnázium, Olomouc).

Po vyhlášení stříbrných medailí, při kterém nezaznělo české jméno, bylo již jasné, že Alex Faivre (Gymnázium J. A. Komenského, Uherský Brod) má zlato.

Nejspíše však nečekal, že si odveze ještě další dvě ocenění: za nejlepší výsledek v teoretickém kole a cenu pro absolutního vítěze celé soutěže. Je to po třinácti letech teprve podruhé v historii, co se českému studentovi podařilo dosáhnout tohoto prestižního nejvyššího úspěchu (Stanislav Fořt se stal absolutním vítězem IOAA 2011 v Polsku).

Česká republika se mezinárodních astronomických olympiád účastní již od roku 2007. Za tu dobu přivezli naši studenti celkem 14 zlatých, 33 stříbrných a 59 bronzových medailí. Astronomickou olympiádu pořádá Česká astronomická společnost za podpory mnoha subjektů. Příští rok se Mezinárodní olympiáda v astronomii a astrofyzice bude konat v Indii, její juniorská verze pravděpodobně v Bangladéši.

Více o Astronomické olympiádě naleznete na https://olympiada.astro.cz

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: Česká astronomická společnost
klíčové slovo:
spustit audio